Όταν ο Ολυμπιακός θέλει αποτέλεσμα στην Ουκρανία... δεν το παίρνει

Ο Ολυμπιακός καλείται να ανατρέψει το 2-2 κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου. Στα 6 ταξίδια του στην Ουκρανία έχει νικήσει μόλις δύο φορές και η μία χωρίς αντίκρισμα. Από τον Μπλαχίν και τον Βαΐτση στον Φουστέρ.

Όταν ο Ολυμπιακός θέλει αποτέλεσμα στην Ουκρανία... δεν το παίρνει
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει μία ανατροπή την επόμενη εβδομάδα με αντίπαλο την Ντινάμο Κιέβου, στη φάση των 32 του Europa League. Το 2-2 του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' τον φέρνει σε θέση κυνηγού, αφού τα εκτός έδρας γκολ δίνουν την πρόκριση στην ουκρανική ομάδα αυτήν τη στιγμή.

Η αποστολή μοιάζει δύσκολη και λόγω του παρελθόντος των 'ερυθρολεύκων' στη χώρα. Από το 1975 μέχρι και το 2015, στις 6 επισκέψεις του, κατάφερε να φύγει νικητής μόλις δύο φορές, ωστόσο στη μία εξ αυτών αποκλείστηκε λόγω της ρεβάνς στον Πειραιά.

Το Contra.gr ανατρέχει στις προηγούμενες αναμετρήσεις του Ολυμπιακού επί ουκρανικού (ή έστω σοβιετικού) εδάφους, πριν από την κρίσιμη ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης.

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1975-1976: Ντινάμο Κιέβου - Ολυμπιακός 1-0

Το πρώτο ταξίδι του Ολυμπιακού στην Ουκρανία για κάποια διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πριν από τη... δημιουργία της χώρας. Όταν οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στο Κίεβο για τον αγώνα με την Ντινάμο, υπήρχε Σοβιετική Ένωση και ο αντίπαλος ήταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης.

Αποδεδειγμένα, αφού πριν από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (τον αγώνα που 'τα αγριοπούλια σκούζανε' στην Τούμπα), η Ντινάμο του Βαλερί Λομπανόβσκι είχε νικήσει με 1-0 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν στο Super Cup Ευρώπης, χάρη σε ένα γκολ του Όλεγκ Μπλαχίν στο οποίο απέφυγε 4 αντιπάλους!

Η ρεβάνς με τους Βαυαρούς ήταν προγραμματισμένη 5 ημέρες μετά από τη ρεβάνς του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Οι Σοβιετικοί αντιμετώπισαν μεγαλύτερες δυσκολίες για να υπερκεράσουν το εμπόδιο της ελληνικής ομάδας, παρά της γερμανικής, η οποία είχε προσφέρει τον κορμό στη Δυτική Γερμανία για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έναν χρόνο πριν! Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, οι γηπεδούχοι βρήκαν μοναδικό γκολ του αγώνα με τον Βολόντιμιρ Ονιστσένκο και πήραν την πρόκριση, μετά από το 2-2 στη Θεσσαλονίκη.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι Σοβιετικοί νίκησαν ξανά την Μπάγερν, με 2-0 χάρη σε δύο γκολ ακόμα του Μπλαχίν, με συνέπεια να κατακτήσουν το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιό τους μέσα στο 1975 μετά από το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού, δε, 'κλείδωσε' τη Χρυσή Μπάλα.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Βικ Μπάκιγχαμ): Κελεσίδης, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Γκλέζος, Κυράστας, Σιώκος, Συνετόπουλος (55' Καραβίτης), Δεληκάρης, Αϊδινίου, Βιέρα, Κρητικόπουλος

Κύπελλο Κυπελλούχων 1992-1993: Τσερνομόρετς - Ολυμπιακός 0-3

Η Τσερνομόρετς ήταν η πρώτη κυπελλούχος στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας και μετά από το συνολικό 12-1 επί της Βαντούζ στον προκριματικό γύρο, βρήκε απέναντί της τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες βρίσκονταν στη μέση των 'πέτρινων' χρόνων, με ορισμένους εξαιρετικούς παίκτες στο ρόστερ, αλλά και διοικητική αστάθεια μετά από τη 'λαίλαπα' Γιώργου Κοσκωτά και Αργύρη Σαλιαρέλη. Η μοίρα τα έφερε έτσι που κόντρα στην Τσερνομόρετς ήταν γεμάτοι... Ουκρανούς, αφού στον πάγκο καθόταν ο Μπλαχίν, στην επίθεση υπήρχε ο Όλεγκ Προτάσοβ και στο κέντρο ο Γκενάντι Λιτόβτσενκο.

Το πρώτο παιχνίδι έληξε με νίκη 1-0 των Ουκρανών χάρη σε γκολ μόλις στο 4' από λάθος του Γιώργου Μίρτσου. Το σκορ ήταν μαγική εικόνα, αφού οι γηπεδούχοι έχασαν πολλές ευκαιρίες με Βασίλη Καραπιάλη και Λιτόβτσενκο και απέδειξαν την ανωτερότητά τους δύο εβδομάδες αργότερα στην Οδησσό.

Μόλις στο 15ο λεπτό της ρεβάνς της 30ής Σεπτεμβρίου 1992, ο Γιώργος Βαΐτσης, με κεφαλιά ενώ ήταν ξαπλωμένος στον αγωνιστικό χώρο, άνοιξε το σκορ. Το κακό γήπεδο και η καταρρακτώδης βροχή δεν εμπόδισαν τον Λιτόβτσενκο να κάνει το 2-0 στο 27' και μετά από μία σειρά ευκαιριών των φιλοξενουμένων, ο Προτάσοβ σημείωσε το πρώτο και τελευταίο ευρωπαϊκό τέρμα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.

Οι 'ερυθρόλευκοι' προκρίθηκαν στον 2ο γύρο, όπου απέκλεισαν τη Μονακό με το ιστορικό γκολ του Βαΐτση στο Πριγκιπάτο, για να αποκλειστούν στα προημιτελικά από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Όλεγκ Μπλαχίν): Μίρτσος, Παχατουρίδης, Καραταίδης, Βλάχος, Μητσιμπόνας, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Λιτόβτσενκο, Προτάσοβ (85' Μπατίστα), Καραπιάλης (77' Σαββίδης), Βαΐτσης

Champions League 2006-2007: Σαχτάρ - Ολυμπιακός 1-1

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον 4ο όμιλο του Champions League μαζί με Βαλένθια, Ρόμα και Σαχτάρ. Το ταξίδι στην Ουκρανία ήταν προγραμματισμένο για την 2η αγωνιστική, μετά από την εντός έδρας ήττα 2-4 από τις 'νυχτερίδες', με χατ τρικ του Φερνάντο Μοριέντες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2006, οι 'ερυθρόλευκοι' του Τροντ Σόλιντ βρέθηκαν στο Ντόνετσκ για τον αγώνα κόντρα στη Σαχτάρ του Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής είχε δημιουργήσει μία πανίσχυρη ομάδα με αξιοζήλευτο ρόστερ που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους Φερναντίνιο, Μπραντάο (μετέπειτα του Λεβαδειακού), Ελάνο Μπλούμερ, Ανατόλι Τιμοστσούκ, Ραζβάν Ρατς (μετέπειτα του ΠΑΟΚ), Ντάριο Σρνα, Τσιπριάν Μάρικα, Αντρέι Βορομπέι, Ζάντσον, Τζούλιους Αγκαχόβα κ.ά.

Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα 'μάτια' τους γηπεδούχους και πήρε προβάδισμα δύο φορές με τους σκόρερ που είχε και στην πρεμιέρα. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έγραψε το 1-0 στο 24' αλλά ο Ματουζαλέμ ισοφάρισε 10 λεπτά αργότερα. Ο Νέρι Καστίγιο ανέκτησε το προβάδισμα στο 68' και ο Μάρικα έκανε το 2-2 στην επόμενη επίθεση.

Το τέλος της φάσης των ομίλων βρήκε τον Ολυμπιακό στην 4η θέση μετά και από την ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Σαχτάρ στο Φάληρο. Ο Σόλιντ γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν από τον σύλλογο και στο τέλος της σεζόν αποχώρησε και ο Καστίγιο, ο οποίος έπεσε τους Ουκρανούς να δαπανήσουν 15.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν, όντας εντυπωσιασμένοι μετά από τα δύο παιχνίδια στο Champions League.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ανατολάκης (46' Πατσατζόγλου), Σέζαρ, Κωστούλας, Πάντος (85' Ριβάλντο), Στολτίδης, Γεωργάτος, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου (90' Οκκάς), Καστίγιο

Κύπελλο UEFA 2008-2009: Μέταλιστ - Ολυμπιακός 1-0

Ο Ολυμπιακός διανύει μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Αποκλεισμός από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Champions League, νίκη με 5-1 επί της Μπενφίκα στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA.

Η διοργάνωση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι αγώνες στο γκρουπ είναι μονοί, με συνέπεια να κληρωθεί να αντιμετωπίσει τη Μέταλιστ μόνο στο Χάρκοβο.

Ο αγώνας της 4ης αγωνιστικής βρίσκει την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε πίσω στη βαθμολογία του ομίλου που περιλαμβάνει και τις Χέρτα, Γαλατάσαραϊ.

Οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν προβλήματα απέναντι στη Μέταλιστ, η οποία μπορεί να μην έχει τα μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της, ωστόσο είχε φύγει με νίκη από την Πόλη και είχε αποσπάσει 0-0 με τη Χέρτα στην Ουκρανία, με συνέπεια να έχει το πάνω χέρι στον όμιλο.

Το παιχνίδι περιελάμβανε μόνο ένα γκολ κι αυτό στο 88' με τον Έντμαρ, που έδωσε στη Μέταλιστ τη νίκη και εν τέλει την πρωτιά του ομίλου. Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, με το θριαμβευτικό 4-0 επί της Χέρτα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', προκρίθηκε κι αυτός ως 3ος, αλλά αποκλείστηκε στη φάση των 32 από τη Σεντ Ετιέν.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης (80' Πάντος), Άντζας, Παπαδόπουλος, Ντομί, Γκαλέτι (72' Μήτρογλου), Πατσατζόγλου, Ντουντού, Τζόρτζεβιτς, Μπελούστσι, Ντιόγκο

Europa League 2011-2012: Μέταλιστ - Ολυμπιακός 0-1

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την ευρωπαϊκή 'περιπέτειά' της σεζόν 2011-2012 στα νοκ άουτ του Europa League, μετά από τον αποκλεισμό του στους ομίλους του Champions League. Ο πρώτος αντίπαλος ήταν η Ρούμπιν στο 'παγωμένο' Καζάν, ωστόσο μία απόκρουση πέναλτι του Ρόι Κάρολ και ένα γκολ του Νταβίδ Φουστέρ στη Ρωσία έδωσαν μία πολύ δύσκολη πρόκριση στην ομάδα.

Η κληρωτίδα δεν στάθηκε ευγενική με τους Πειραιώτες, αφού τους ξανάστειλε πίσω στον κρύο βορρά, αυτήν τη φορά για να αντιμετωπίσουν τη Μέταλιστ. Μετά από 3,5 χρόνια, οι δύο ομάδες βρίσκονταν ξανά αντιμέτωπες στη διοργάνωση, αλλά σε πιο προχωρημένη φάση.

Ήρωας του αγώνα αναδείχθηκε ξανά ο Φουστέρ, ο οποίος με τέρμα του στο 50' οδήγησε τους 'ερυθρολεύκους' σε 3ο σερί ευρωπαϊκό διπλό. Ο σκόρερ του προηγούμενου αγώνα των δύο ομάδων στο Χάρκοβο, Έντμαρ, αποβλήθηκε με κόκκινη στο 82', ωστόσο στη ρεβάνς ήρθαν τα πάνω κάτω.

Η Μέταλιστ κατάφερε να αιφνιδιάσει τους 'ερυθρολεύκους' και να νικήσει με 2-1, παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγκερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μανιάτης, Μακούν (76' Μοντέστο), Ορμπάιθ, Φουστέρ (79' Χολέμπας), Τζεμπούρ, Μιραλάς (89' Αμπντούν)

Europa League 2014-2015: Ντνίπρο - Ολυμπιακός 2-0

Ο Ολυμπιακός νικάει Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους στη φάση των ομίλων του Champions League, αλλά τερματίζει στην 3η θέση και συνεχίζει στο Europa League.

Πρώτος αντίπαλος στη διοργάνωση είναι η Ντνίπρο, η οποία, μάλιστα, δεν παίζει στην έδρα της, αλλά στο Κίεβο λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου.

Προπονητής των Ουκρανών είναι ο Μίρον Μάρκεβιτς, ο αναμορφωτής της Μέταλιστ που μετρούσε μία νίκη και μία ήττα από τους 'ερυθρολεύκους' στην Ουκρανία. Με τους Εβγέν Κονοπλιάνκα, Νίκολα Κάλινιτς, Μπρούνο Γκάμα (του Άρη πλέον) και Ρουσλάν Ροτάν στο ρόστερ, η ουκρανική ομάδα ήταν άκρως ανταγωνιστική και το απέδειξε και στον αγώνα.

Η Ντνίπρο ήταν πολύ ανώτερη από τον Ολυμπιακό, βρήκε δύο γκολ με τους δύο κεντρικούς μέσους της, Ροτάν και Τσάμπα Κανκάβα, και όταν ακυρώθηκε γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 95', αισθάνθηκε πιο ασφαλής για τη ρεβάνς.

Μεσολάβησε η ισοπαλία με την ΑΕΚ και το πρόστιμο του Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες γι' αυτά τα δύο αποτελέσματα, χωρίς να αλλάξει κάτι. Το 2-2 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' έφερε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ευρώπη και οδήγησε τον Περέιρα σε συζητήσεις για το μέλλον του.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Σαντάνα (57' Φορτούνης), Μαζουακού, Μανιάτης, Κασάμι, Ντοσεβί (71' Ντουρμάζ), Ντομίνγκες (57' Μιλιβόγεβιτς), Αφελάι, Μήτρογλου

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK