Άγιαξ, Ντινάμο Κιέβου, Παρτίζαν οι σύλλογοι που προσφέρουν τα περισσότερα ταλέντα

Το CIES συγκέντρωσε τους συλλόγους που έχουν βγάλει τους περισσότερους παίκτες που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οι ελληνικοί δεν βρίσκονται πουθενά.

Το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES, ένας πανεπιστημιακός φορέας στην Ελβετία που ασχολείται με την ανάλυση στοιχείων του ποδοσφαίρου, παρουσίασε μία νέα μελέτη που αφορά τους συλλόγους που έχουν προσφέρει τους πιο πολλούς παίκτες στις μεγάλες κατηγορίες της Ευρώπης.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 31 κατηγορίες από τις χώρες που βρίσκονται πιο ψηλά στο UEFA ranking, μεταξύ των οποίων η Super League, και συγκεντρώθηκαν οι παίκτες που έχει βγάλει κάθε ομάδα και τα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται.

Τον Οκτώβριο του 2018, σε αυτές τις 31 κατηγορίες αγωνίζονται 77 παίκτες που 'παρήγαγε' ο Άγιαξ, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της συγκεκριμένης λίστας. Μάλιστα, η επίδοσή του βελτιώθηκε κατά 7 παίκτες σε σχέση με το 2017.

Στη 2η θέση έχει προκύψει ισοπαλία, αφού η Ντινάμο Κιέβου έκανε τεράστιο άλμα από την 7η θέση, χάρη στους 15 εξτρά παίκτες που παρήγαγε φέτος, ενώ 69 παίκτες συνολικά (με 10 παραπάνω σε σχέση με το 2017) έχει και η Παρτίζαν.

Οι πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες τα πηγαίνουν περίφημα σε αυτόν τον τομέα, αφού ακολουθεί η Ντίναμο Ζάγκρεμπ με 66 παίκτες και ο Ερυθρός Αστέρας με 61.

Η πρώτη ομάδα του Big-5 είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία παρότι είχε 4 απώλειες φέτος, έχει προσφέρει στις εξεταζόμενες κατηγορίες 36 ποδοσφαιριστές. Η Λιόν βελτίωσε τα δεδομένα της και ακολουθεί με έναν παίκτη λιγότερο, ενώ η Μπαρτσελόνα παρέμεινε στους 34 παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία της.

Υπόψιν λαμβάνονται οι παίκτες που πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η UEFA για τους club-trained παίκτες, ήτοι αυτοί που έχουν περάσει τουλάχιστον 3 σεζόν σε έναν σύλλογο μεταξύ 15 και 21 ετών.

Καμία ομάδα της Super League δεν βρίσκεται στην πρώτη 50άδα της λίστας.

Η λίστα των 31 κατηγοριών

 

Η λίστα του Big-5

 

Photo credits: AP Photo/Kerstin Joensson

Podcasts

Θα πάρει η Ολλανδία το Euro 2020;

Οι εθνικές ομάδες βγάζουν... άγρια ένστικτα στο Pod-όσφαιρο, που καταπιάνεται με την επιστροφή του Λιονέλ Μέσι, τις πιθανότητες να κάνει κάτι η Ολλανδία, με την Εθνική Ελλάδας και με το Euro 2004.