Γιατί το Nations League είναι πιο σημαντικό απ' όσο νομίζεις...

Ο Τσάρλυ βλέπει... πιο μπροστά κι εξηγεί με απλά λόγια γιατί είναι το... λαβυρινθώδες Nations League δεν είναι... αγγαρεία. Η υποχρέωση κατάκτησης της πρωτιάς σ' έναν βατό όμιλο, η δεύτερη ευκαιρία στο δρόμο για το EURO και οι ρεαλιστικές ελπίδες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γιατί το Nations League είναι πιο σημαντικό απ' όσο νομίζεις...
EUROKINISSI SPORTS

Το Σάββατο στο Ταλίν η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αρχίζει μία φρέσκια προσπάθεια.

Γράφω αυτό το κείμενο γιατί θέλω να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να κατακτήσει η Εθνική την πρωτιά στον όμιλο του Nations League. Την πρωτιά την έχουν ερμηνεύσει πολλοί ως μία δεύτερη ευκαιρία για να φτάσουμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού το 2020, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία και για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Ν' ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η λεπτομέρεια που οφείλουν να εξετάσουν πολύ σοβαρά και να καταλάβουν άπαντες στην Εθνική, και γι' αυτό είναι απαραίτητο να τερματίσουμε πρώτοι στον όμιλο ανεβαίνοντας κατηγορία, είναι πως στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η 3η και η 4η κατηγορία δεν δίνουν εισιτήριο μέσω του Nations League.

Η UEFA προσέθεσε ως δέλεαρ στις ομάδες από τα χαμηλά γκρουπ ένα εισιτήριο σε κάθε κατηγορία για τα τελικά του EURO, ταυτόχρονα όμως για το Παγκόσμιο αφαίρεσε τέσσερις θέσεις. Είπε στις ομοσπονδίες των χωρών που βρίσκονται στην τελευταία ποδοσφαιρική ταχύτητα πως για πρώτη φορά μπορούν να παίξουν μεταξύ τους για ένα εισιτήριο τελικά διοργάνωσης, θα πρέπει ωστόσο να ξεχάσουν το Μουντιάλ.

Και ερχόμαστε στη δική μας περίπτωση. Διότι αν παραμείνουμε στην τρίτη Κατηγορία, δεν θα έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε εισιτήρια από το Nations League, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν. Όλα θα δοθούν από την πρώτη και τη δεύτερη.

Καταλαβαίνετε ως εκ τούτου πόσο δύσκολο θα είναι να διεκδικήσουμε εισιτήριο για το Κατάρ, αν δεν υπάρχει το παράθυρο του Nations League, καθώς θα εισέλθουμε σε μία προκριματική φάση με 55 ομάδες και τα εισιτήρια θα είναι 9, όχι 13. Οπότε θέλουμε την πρώτη θέση στον όμιλο που συμμετέχουμε με Φινλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία για να φιλοδοξούμε ότι στο δρόμο για το Μουντιάλ θα διεκδικήσουμε και τα 13 εισιτήρια, έχοντας φυσικά πιο ρεαλιστικές πιθανότητες για ένα εξ αυτών.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Ο δρόμος πρόκρισης στο Μουντιάλ μέσω των προκριματικών θα γίνει εξαιρετικά δύσβατος, καθώς θα έχουμε γκρουπ 6 ομάδων και την πρόκριση θα την εξασφαλίζει μόνο ο πρώτος. Θα χαθεί δηλαδή το κυνήγι της 2ης θέσης που προσφέρει στις ομάδες την δυνατότητα να δώσουν πλέι οφ.

Θυμίζω πως σε τρεις διαδοχικές προκριματικές φάσεις η Εθνική κατέκτησε στον όμιλο τη 2η θέση και μέσω των πλέι οφ πήγε δις στα τελικά. Πλέον αυτός ο τρόπος δεν υφίσταται. Αυτά τα 4 εισιτήρια τα δίνει το Nations League, αλλά για να έχουμε το δικαίωμα να τα διεκδικήσουμε πρέπει να ανέβουμε κατηγορία.

Ασφαλώς και μέσα από την καινούρια διοργάνωση θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες, καθώς θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε ομάδες που βρίσκονται στην 2η κατηγορία, να πάρουμε την 1η θέση σε όμιλο τριών και στη συνέχεια να δώσουμε πλέι οφ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ;

Στην πράξη αυτή η διοργάνωση λαμβάνει τα τέσσερα εισιτήρια που έδιναν τα πλέι οφ. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θα δυσκολέψει την πρόκριση από τα προκριματικά, φοβάμαι ότι θα επηρεάσει την όλη διαδικασία. Από τη στιγμή που σε όμιλο των 6 ομάδων μονάχα ο πρώτος θα παίρνει εισιτήριο, από πολύ νωρίς θα έχουμε ομάδες δίχως κίνητρο, και θα είναι πάνω-κάτω οι ίδιες που δεν θα έχουν κίνητρο στο Nations League, καθώς η κατηγορία τους δεν θα προφέρει πρόκριση.

Αντιθέτως στο Ευρωπαϊκό τα 24 εισιτήρια που μοιράζονται είναι πολλά. Ναι μεν τα 20 δίνονται από την προκριματική φάση, οπότε από κάθε όμιλο θα περνούν οι πρώτοι δύο. Παρόλα αυτά θα υπάρχει ως μπόνους για τις ομάδες που πήραν την πρώτη θέση στον όμιλο τους στο Nations League το δικαίωμα να παίξουν πλέι οφ, εφόσον δεν πάρουν εισιτήριο από την προκριματική φάση.

Ασφαλώς και το σύστημα είναι μπερδεμένο, όμως είναι δεδομένο -και πρέπει να γίνει κατανοητό- πως επιβάλλεται ν' αρχίσουμε το επόμενο Nations League στην 2η κατηγορία. Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται η πρώτη θέση στον όμιλο με Εσθονία, Ουγγαρία και Φιλανδία.

Η διαδικασία θα διαρκέσει επί της ουσίας 75 ημέρες και αν κατακτηθεί η πρωτιά, εκτός από την άνοδο εξασφαλίζουμε πως θα έχουμε και μία δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που δεν πάρουμε ένα από τα πρώτα 20 εισιτήρια για το Ευρωπαϊκό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK