Ο ποδοσφαιριστής που τιμάται από την UEFA γιατί δεν δίστασε...

Η ιστορία του "επαναστάτη" Γκούραμ Κάσια και το βραβείο που θα του απονεμηθεί από την UEFA είναι (ενδεχομένως) η απαρχή μιας διαφορετικής θέασης των πραγμάτων στο ποδοσφαιρικό status quo.

Lazio's Nani, right, and Vitesse's Guram Kashia vie for the ball during the Europa League group K soccer match between Lazio and Vitesse, at the Rome Olympic stadium, Thursday, Nov. 23, 2017. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Γκούραμ Κάσια AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Την 30η Αυγούστου στο γκαλά της UEFA στο Μόντε Κάρλο θα βραβευτούν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της περασμένης σεζόν.

Ο Ρονάλντο, ο Μόντριτς και ο Σαλάχ είναι υποψήφιοι ως οι τρεις πιο πολύτιμοι.

Ο Άλισον, ο Μπουφόν και ο Νάβας διεκδικούν τον τίτλο του κέρβερου γκολκίπερ.

Ο Μαρσέλο, ο Ράμος και ο Βαράν ανταγωνίζονται για τον τίτλο του πιο επιβλητικού αμυντικού.

Ο Γοδίν, ο Γκριεζμάν και Παγέ έχουν ο καθένας τις δικές του πιθανότητες για τον τίτλο του MVP στο Europa League.

Ένας και μόνο ένας γνωρίζει ήδη πως θα βραβευτεί εκτός συναγωνισμού. Προβάρει το κοστούμι και το σύντομο χαιρετισμό του. Το αξίζει ασυζητητί. Αυτός είναι το πρόσωπο της εκδήλωσης.

Ο Γκούραμ Κάσια δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό όσο όλοι οι παραπάνω. Αν και 31 πλέον, ο Γεωργιανός στόπερ έχει χτίσει μια καριέρα χωρίς πολλή λάμψη. Από το 2006 ως το 2010 έπαιξε στην Ντιναμό Τιφλίδας, ομάδα της γενέτειράς του, από το 2010 ως τον Ιούνη του 2018 ανήκε στην ολλανδική Φίτεσε και πλέον αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα με την ομάδα του Σαν Χοσέ. Τους Σεισμούς (Earthquakes).

Σαν τον σεισμό που προκάλεσε πέρυσι τον Οκτώβριο φορώντας, ως αρχηγός της Φίτεσε, ένα διαφορετικό περιβραχιόνιο από τα συνηθισμένα. Ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο, σύμβολο της ισότητας και της ποικιλομορφίας. Της ελευθερίας!

Η κίνησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πατρίδα του. Οργή πότισε τους δρόμους από πουριτανούς συμπατριώτες του, κάηκαν σημαίες του ουράνιου τόξου έξω από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο ίδιος λοιδορήθηκε, υβρίστηκε και απειλήθηκε μέσω μηνυμάτων, μέχρι που ζητήθηκε να μην αγωνιστεί ξανά στην εθνική ομάδα, αν και υπαρχηγός.

Νιώθοντας ελεύθερος, δεν πτοήθηκε. Ούτε λύγισε. " Πάντα θα υπερασπίζομαι τα ίσα δικαιώματα για τον καθέναν, όπου κι αν παίζω. Πιστεύω στην ισότητα, ασχέτως του τι πιστεύεις, ποιον αγαπάς ή ποιος είσαι", έλεγε τότε και για τη στάση αυτή θα τιμηθεί από την UEFA με #EqualGame award. Κάνει την αρχή για ν' ακολουθήσουν κι άλλοι. Μήπως...

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, εμπνευσμένη από την ενέργεία του, υιοθετεί τις απόψεις του και καθιερώνει το εν λόγω βραβείο. Ένα βραβείο που αντιπροσωπεύει σ' όσους έχουν ενεργήσει ως πρότυπα και προωθούν την πολυμορφία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. " Το ποδόσφαιρο είναι μια δύναμη για κοινωνική αλλαγή. Ο Γκούραμ έκανε ένα σημαντικό βήμα για να στηρίξει τη LGBT κοινότητα και την ισότητα. Αξίζει αυτό το βραβείο", υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν.

Ο Κάσια είχε μόλις καταφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που είχε στο μυαλό του όταν φορούσε το περιβραχιόνιο του ουράνιου τόξου. Είχε κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό, είχε εμπνευστεί και οργανώσει τη δική του επανάσταση σε μια σχεδόν απαθή ποδοσφαιρική κοινωνία που εθελοτυφλεί και πολλές φορές σιωπά για ν' αποφύγει τεχνηέντως τη σύγκρουση. Κρύβεται πίσω από ένα μεγάλο δάχτυλο. Κόντρα στο γεγονός πως "τα πάντα όμοια βαραίνουνε στη ζυγαριά της πλάσης" (Λόγος Έβδομος, Κώστης Παλαμάς).

News 24/7

24MEDIA NETWORK