UEFA ranking: Υποχώρησε η Ελλάδα, ποιες οι επιπτώσεις

Η Ελλάδα έχασε μία θέση στην κατάταξη της UEFA, ωστόσο αντέχει ακόμα στο top 15. Ποια σημαντικά προνόμια κινδυνεύει να χάσει και με ποιον τρόπο.

UEFA ranking: Υποχώρησε η Ελλάδα, ποιες οι επιπτώσεις
Φορτούνης-Χαποέλ-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι αποκλεισμοί Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ από το Champions League στέρησαν από την Ελλάδα πολύτιμους βαθμούς για την κατάταξη της UEFA, ωστόσο στη θεωρία ίσως βοηθήσουν τη χώρα μας να αυξήσει τη συγκομιδή της σε μία κρίσιμη καμπή.

Οι δύο σύλλογοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης βαθμών στο -θεωρητικά πιο εύκολο Europa League, όπου οι πιθανότητες πρόκρισης τόσο στη φάση των ομίλων όσο και μετά από αυτήν, είναι περισσότερες σε σχέση με τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Προς το παρόν, όμως, μόνο κακά μαντάτα φέρνει η μηδαμινή συγκομιδή της Τετάρτης. Από την Τρίτη, μάλιστα, η πρόκριση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στα πλέι οφ της διοργάνωσης έδωσε βαθμούς στην Κροατία, η οποία μάλιστα διαιρεί τη συνολική βαθμολογία της δια του τέσσερα (όσοι και οι αρχικοί εκπρόσωποί της), σε αντίθεση με την Ελλάδα που διαιρεί δια του πέντε.

Η χώρα μας παρέμεινε στους 22,800 βαθμούς και βρίσκεται 0,075 βαθμούς πιο κάτω από τους Κροάτες. Η Ρουμανία βρίσκεται στη 16η θέση με 21,550 βαθμούς και όπως και η χώρα μας άρχισε τη σεζόν με πέντε εκπροσώπους. Παρ' όλα αυτά, πλέον συνεχίζει με τέσσερις, αφού η Ιάσι αποκλείστηκε στο Europa League.

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από την Αυστρία, η οποία βρίσκεται στη 17η θέση με 20,475 βαθμούς, αλλά με τέσσερις εκπροσώπους (μικρότερος διαιρέτης), έστω κι αν πλέον έχασε τον πρώτο εκπρόσωπο.

Η μάχη γίνεται για τη 15η θέση της κατάταξης της UEFA, η οποία είναι η τελευταία που προσφέρει δεύτερο "εισιτήριο" για το Champions League. Σε περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί κάτω από τη 15η θέση, θα χάσει και μία από τις δύο θέσεις στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, με τον κυπελλούχο να παραμένει, αλλά την πρώτη ομάδα που προέρχεται από το πρωτάθλημα να "υποβιβάζεται" στον 2ο προκριματικό και τη δεύτερη ομάδα να αρχίζει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της από τον 1ο προκριματικό.

Τα "εισιτήρια" της UEFA

Θέσεις 1-3: 4 CL, 3 EL (σύνολο 7)

Θέσεις 4-6: 3 CL, 3 EL (σύνολο 6)

Θέσεις 7-15: 2 CL, 3 EL (σύνολο 5)

Θέσεις 16-52: 1 CL, 3 EL (σύνολο 4)

Θέσεις 53-54: 1 CL, 2 EL (σύνολο 3)

* "Εισιτήριο" Champions League δικαιούται ο κάτοχος του τίτλου και ο κάτοχος του Europa League της προηγούμενης σεζόν.

* Το Λίχτενσταϊν δεν διαθέτει πρωτάθλημα, οπότε δεν δικαιούται "εισιτήριο" για το Champions League και έχει μόνιμα μία θέση στο Europa League, ανεξαρτήτως πλασαρίσματος.

* Το Γιβραλτάρ διαθέτει μόλις δύο "εισιτήρια" βάσει απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA.

Η βαθμολόγηση

CHAMPIONS LEAGUE

Αποκλεισμός στον 1ο πρ.: 0,5β.

Αποκλεισμός στον 2ο πρ.: 1β.

Αποκλεισμός στον 3ο πρ.: -

Αποκλεισμός στα πλέι οφ: -

Συμμετοχή στους ομίλους: 4β.

Νίκη (από ομίλους): 2β.

Ισοπαλία (από ομίλους): 1β.

Συμμετοχή στη φάση των 16: 5β.

Συμμετοχή σε προημιτελικά, ημιτελικά, τελικό: 1β.

EUROPA LEAGUE

Αποκλεισμός στον 1ο πρ.: 0,25β.

Αποκλεισμός στον 2ο πρ.: 0,5β.

Αποκλεισμός στον 3ο πρ.: 1β.

Αποκλεισμός στα πλέι οφ: 1,5β.

Συμμετοχή στους ομίλους: 2β.

Νίκη (από ομίλους): 2β.

Ισοπαλία (από ομίλους): 1β.

Συμμετοχή στη φάση των 16: -

Συμμετοχή σε προημιτελικά, ημιτελικά, τελικό: 1β.

* Οι βαθμοί διαιρούνται με τον αριθμό εκπροσώπων κάθε χώρας στην αρχή της σεζόν.

* Τα αποτελέσματα στα προκριματικά λαμβάνονται υπ' όψιν εάν ο σύλλογος αποκλειστεί σε κάποιον γύρο. Σε διαφορετική περίπτωση, λαμβάνονται υπ' όψιν μόνο για τον υπολογισμό του συντελεστή της χώρας και μειώνονται στο μισό.

* Οι σύλλογοι που αποκλείονται στον 3ο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ του Champions League δεν βαθμολογούνται διότι συνεχίζουν στο Europa League.

* Σε περίπτωση που ένα παιχνίδι κριθεί στην παράταση, οι πόντοι μετρούν κανονικά.

* Σε περίπτωση που ένα παιχνίδι κριθεί στα πέναλτι, δεν υπάρχουν πόντοι νίκης ή ισοπαλίας, παρά μόνο οι πιθανοί πόντοι από τα μπόνους πρόκρισης.

* Εφόσον χρειαστεί, γίνεται στρογγυλοποίηση στο 3ο δεκαδικό ψηφίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ναι, αλλά έκαναν... κομπίνες στα κόρνερ
Τόσα χρήματα χάνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από τον αποκλεισμό τους

News 24/7

24MEDIA NETWORK