Αρλ Αβινιό: Η γενέτειρα του Σισέ γράφει... ιστορίες (vids)

"Να μην τερματίσουμε 21οι". Μόνο αυτός θα μπορούσε να είναι ο στόχος της πιο αλλοπρόσαλλης ομάδας που έχει εμφανιστεί ποτέ στη Ligue 1. Σε ποια ακριβώς αναφερόμαστε;

Αρλ Αβινιό: Η γενέτειρα του Σισέ γράφει... ιστορίες (vids)
Μα φυσικά στην ομάδα που έχει σε άλλη πόλη το προπονητικό κέντρο και σε άλλη το γήπεδο, στην ομάδα που άλλαξε τεχνικό στα μέσα του θέρους προσλαμβάνοντάς τον ξανά λίγες ημέρες αργότερα, ο οποίος προπονητής ασκούσε το λειτούργημα του αστυνομικού και έφερνε στις συναντήσεις της ομάδας... στρίπερ! Προσθέστε σε αυτό το συνονθύλευμα ιστοριών τον γιο του "θρυλικού" Αμπεντί Πελέ, τον Τζιμπρίλ Σισέ, τον γυμναστή που τσακώθηκε στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής με τον Πατρίς Εβρά, την αχαριστία του Ζαν Πιερ Παπέν, τον... έρωτα του Ιταλού φυσιοθεραπευτή, ορισμένες αγωνιστικές αλχημείες και ιδού, η... φτωχή πλην τίμια Αρλ Αβινιό (ή... Αρλέ για τον ΟΠΑΠ). Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του συλλόγου που φέρεται να ενδιαφέρεται για τον Αγγελο Μπασινά και τον Αγγελο Χαριστέα...

Que ce que c'est Arles?

Ιστορία μακρά, αλλά δίχως επιτυχίες. Ιδρύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1912 στην πόλη Αρλ, από συγχώνευση τριών ομάδων, είχε ως έδρα για σχεδόν έναν αιώνα το "Stade Fernand Fournier" των 8.000 θέσεων και μέχρι το 2006 είχε να επιδείξει δύο παρουσίες στα προημιτελικά του Coupe de France (1970, 1973). Οι 50.000 κάτοικοι της πόλης της Νότιας Γαλλίας, στην περιοχή της αρχαίας Οξιτανίας, δεν είχαν την τύχη να δουν στην πρώτη ομάδα του "καμαριού" της περιοχής τους ντόπιους Γκαέλ Ζιβέ και Τζιμπρίλ Σισέ (αν και εκεί έπαιξε ο πατέρας του άσου του Παναθηναϊκού, Μανγκέ Σισέ), αφού από τα παιδικά τμήματα αμφότεροι πήραν μεταγραφή σε μεγαλύτερους συλλόγους. Το 2005, όμως, έγιναν μάρτυρες μιας ανείπωτης αλλαγής για τα δεδομένα της ομάδας, έστω κι αν δεν κατανοούσαν τότε το μέγεθός της. Ο γεννημένος στο Αλγέρι Μισέλ Εστεβάν, παλιός παίκτης της ομάδας, αναλάμβανε τα προπονητικά "ηνία" και μέσα σε πέντε χρονιά, από την CFA 2 (Championnat de France Amateur 2, ήτοι πέμπτη τη τάξη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος), την εκτόξευσε στην Ligue 1.

Επόμενη στάση: Αβινιό

Το φετινό πάρε-δώσε

Πήρε: Ζαμέλ Αΐτ Μπεν Ιντίρ (Χάβρη, Γάλλία, Μ), Αλβαρο Μεχία (Μούρθια, Ισπανία, Α), Φρανκ Τζα Τζεντζέ (Στρασμπούρ, Ακτή Ελεφαντοστού, Μ), Αμέρ Μπουαζά (Μπλάκπουλ, Αλγερία, Ε), Σαφίκ Νατζί (Κλερμόν, Γαλλία, Ε), Αμίν Ερμπατί (Μογκρέμπ Τετουάν, Μαρόκο, Α), Φαμπιάν Λορεντί (Λανς, Γαλλία, Α), Ρεμί Καμπελά (Μονπελιέ, Γαλλία, Μ), Βενσάν Πλαντέ (Σεντ Ετιέν, Γαλλία, Τ), Γιαν Κερμογκάντ (Λέστερ, Γαλλία, Ε), Καμέλ Ζιλάς (Αλγερία, Χαλ, Ε), Ζαν Αλέν Φανσόν (Στρασμπούρ, Γαλλία, Α)

Εδωσε: Μαρβίν Εσόρ (Γαλλία, Α), Ματιέ Σαν (Γαλλία, Α), Μπενζαμάν Ολιβερά (Γαλλία, Α), Νικολά Ισλάν (Γαλλία, Μ), Γιαν Ιμπέρ (Γαλλία, Τ), Ντρις Ιμ (Γαλλία, Μ), Ζαν Σαρλ Σιριλί (Γαλλία, Α), Ρομέν Ρεϊνό (Γαλλία, Α), Λουντοβίκ Λερόν (Γαλλία, Α), Ζαν Κριστόφ Βενγκερόλ (Γαλλία, Α), Αντρέα Σιφάνο (Βέλγιο, Ε), Ρασίντ Αλιαουί (Γαλλία, Μ), Μορίς Ζουνιόρ Νταλέ (Γαλλία, Ε), Αλί Ματλουτί (Γαλλία, Ε), Αντρέ Αγιού (Γκάνα, Μ), Στιβ Πινό (Γαλλία, Ε)

Το καλοκαίρι του 2009 ο Εστεβάν επιχειρούσε μία ριζική ανανέωση στο ρόστερ, κρατώντας μόλις 4 από τους ποδοσφαιριστές που είχαν συμβάλει στην άνοδο από την National (τρίτη τη τάξει κατηγορία). Θεωρητικά είχε τη δυνατότητα, αφού το μπάτζετ από 1.200.000 ευρώ που ήταν το 2008-09 (19ο μεταξύ 20 συλλόγων) είχε πολλαπλασιαστεί σε 5.700.000 ευρώ το 2009-10 (20ό μεταξύ 20 συλλόγων). Η ομάδα ενισχύθηκε με παίκτες κατέχοντες εμπειρία από υψηλά κλιμάκια (Μορίς Ζουνιόρ Νταλέ, Μαρβάν Εσόρ), αλλά και παίκτες που αποδείχθηκαν αρκετά "ψημένοι" για να συμβάλλουν άμεσα στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της ομάδας (Σεμπαστιάν Πιοσέλ, Καμπά Ντιαβαρά, Ντέμε Εντιαγέ). Μέσα σε αυτούς, ξεχωρίζει η παρουσία του Αντρέ Αγιού, του γιου ίσως του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή, Αμπεντί Πελέ, ο οποίος διέπρεψε το καλοκαίρι με την Γκάνα στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ομάδας προχωρούσε σε μία εξίσου κομβική μεταβολή. Ηρθε σε συμφωνία με τους ιθύνοντες της ομάδας της γειτονικής πόλης Αβινιό (Avignon Foot 84, που αγωνιζόταν στις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας), ώστε να χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδό της. Το "Parc des Sports" των 17.700 θέσεων ήταν ένα γήπεδο που θα μπορούσε να σταθεί στη Ligue 2 και από τη στιγμή που οι δύο πόλεις απείχαν μόλις 50 χιλιόμετρα, υπήρχαν οι βάσεις για μία πλασματική μεταφορά έδρας. Στο πλήρες όνομα της ομάδας προστέθηκε το όνομα της πόλης και η Αρλ Αβινιό με λίφτινγκ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου κατάφερε να πρωταγωνιστήσει απροσδόκητα στην περσινή σεζόν της Ligue 2.

Οι πανηγυρισμοί στην πόλη

Η μυθική σεζόν 2009-2010

Τα πρώτα βήματα στην κατηγορία, παρότι "νεοφώτιστη", ήταν εξαιρετικά, μαζεύοντας 10 βαθμούς στις πρώτες 4 αγωνιστικές. Η συγκομιδή αυτή την κράτησε για αρκετό χρονικό διάστημα στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα. Ακολούθησε το σοκ της συνειδητοποίησης του που ακριβώς είχε φτάσει και μία φυσιολογική κάμψη. Στα μέσα της σεζόν, κι ενώ η διοίκηση χρειάστηκε να στηρίξει δημοσίως τον προπονητή λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων, ήρθε το ξέσπασμα. Εκμεταλλεύθηκε σχεδόν σε άριστο βαθμό τη νέα έδρα της και η Αρλ κατάφερε να "αναρριχηθεί" στις πρώτες θέσεις. Οι συνεχόμενες γκέλες των φαβορί για την άνοδο την ευνόησαν αρκετά ώστε να πετύχει την άνοδο ουσιαστικά τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν και μάλιστα με... ήττα 3-0 από τη Σατορού.

Το πάρτι μετά την εξασφάλιση της ανόδου

Μέσα σε αυτό το διάστημα του "μαραθωνίου" της Ligue 2 καταγράφηκαν αρκετά γεγονότα που καταδεικνύουν την ερασιτεχνική και αλλοπρόσαλλη φύση της Αρλ. Χαρακτηριστικότερο όλων, μία συγκέντρωση των παικτών σε μπαρ ξενοδοχείου. Ο Εστεβάν αποχωρεί για λίγο και επιστρέφει με δύο... κοπέλες, που θα συνόδευαν την ομάδα στο γεύμα. Η μία εκ των δύο αποδείχθηκε στρίπερ και μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε επί το έργω πάνω στα τραπέζια αφήνοντας... τουλάχιστον άναυδους τους ποδοσφαιριστές!

Ο ιδιόρρυθμος κ. Εστεβάν

Ο ιθύνων νους αυτής της ομάδας από το 2005 κι εντεύθεν έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για τον 48χρονο τεχνικό Μισέλ Εστεβάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει από τις τάξεις τόσο της Αρλ, όσο και της Αβινιό ως ποδοσφαιριστής τη δεκαετία του ’80, χωρίς φυσικά να αφήσει το στίγμα του στο άθλημα. Ο πάλαι ποτέ μέσος από το 1991 μέχρι το 2002 βρισκόταν στον πάγκο της ερασιτεχνικής Μποκερουά (μέχρι το 1994 ως παίκτης-προπονητής) και παράλληλα δοκίμασε τις δυνατότητές του και σε πραγματικές δουλειές. Υπηρέτησε ως αστυνομικός, συνέχισε ως οικονομικός σύμβουλος, δοκίμασε ως διευθυντής περιοδικού real estate, αλλά τίποτα από αυτά δεν το συγκίνησε ιδιαίτερα. Το 2002 έφυγε για τη Μαρτίγκ, αποχώρησε το 2003 και επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2004 για 10 μήνες, μέχρι που το 2005 κλήθηκε να αναλάβει πόστο στην Αρλ.

Ο προπονητής που "έφαγε" τον πρόεδρο

Οι ξεχωριστοί συνεργάτες

Ενας ακόμα λόγος που η Αρλ ξεχωρίζει στη φετινή αγωνιστική περίοδο στη Γαλλία είναι το επιτελείο του Μισέλ Εστεβάν. Από το φετινό καλοκαίρι, το δεξί χέρι του, ο γυμναστής της ομάδας, είναι ο περίφημος Ρομπέρ Ντιβέρν. Προς τι αυτός ο χαρακτηρισμός; Ο Ντιβέρν είναι ο γυμναστής της εθνικής Γαλλίας με τον οποίο τσακώθηκε ο Πατρίς Εβρά πριν την έναρξη ανοιχτής προπόνησης των "τρικολόρ" (αυτόπτες μάρτυρες περίπου 200 φίλαθλοι) στο πρόσφατο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την εξίσου περίφημη προπόνηση το μεσημέρι της Κυριακής που οι Γάλλοι διεθνείς αποφάσισαν να απεργήσουν! Φυσικά ο Ντιβέρν μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού έχει θητεύσει στην κραταιά Λιόν (1991-1993, 1995-2009) στο πλευρό των Ραϊμόν Ντομενέκ, Γκι Στεφάν, Μπερνάρ Λακόμπ, Ζακ Σαντινί, Πολ λε Γκεν, Ζεράρ Ουγέ, Αλέν Περέν και Κλοντ Πιελ.

Στην Αρλ ο Ντιβέρν βρήκε τον Ιούρι Ανεκιαρίκο, τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας. Σε ηλικία 38 ετών, ο Ιταλός από την Τσετσίνα του Λιβόρνο έχει εργαστεί στην Πίζα, στη Λιβόρνο, στα παιδικά τμήματα της Ιντερ και σε ομάδες του ράγκμπι. Πώς, όμως, βρέθηκε στη Γαλλία; Πολύ απλά, η σύζυγός του πήρε μετάθεση στο Αρλ και την ακολούθησε δίχως δισταγμό!

Μετρώντας 4 προβιβασμούς σε 5 σεζόν, η φήμη του Εστεβάν είχε "σκαρφαλώσει" στα ύψη και αντίστοιχο δρόμο ακολουθούσε και το κασέ του. Ο πρόεδρος της Αρλ, Ζαν Μισέλ Κονράν, προσέφερε γη και ύδωρ ώστε ο Γαλλοαλγερινός να παραμείνει στην ομάδα και στην περιπέτειά της στη Ligue 1, έχοντας κατά νου ότι είναι ο μοναδικός που γνωρίζει τόσο καλά τον σύλλογο και δεν απέκτησε τυχαία το προσωνύμιο "μάγος". Το διετές συμβόλαιο με απολαβές 420.000 ευρώ τη σεζόν και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης 600.000 ευρώ κρίθηκε υπερβολικό για τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου από το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Εστεβάν αποδεσμεύθηκε επίσημα στις 30 Ιουνίου του 2010 και ακολούθησε η αποπομπή του Κονράν επειδή εξέθεσε το σύλλογο. Οι Μαρσέλ Σαλερνό και Φρανσίς Περό, οι δύο μεγαλομέτοχοι, ανέλαβαν από κοινού την προεδρία και αναζήτησαν αμέσως τον διάδοχο του Εστεβάν. Ο Λοράν Ρουσέ αρνήθηκε, όπως και ο Ζαν Πιερ Παπέν, ο οποίος είχε... σώσει την προπονητική ταυτότητά του χάρη στην Αρλ. Ο πάλαι ποτέ σπουδαίος Γάλλος σκόρερ είχε δηλώσει πως εάν η Σατορού, η ομάδα που προπονούσε πέρυσι, υποβιβαζόταν, θα παρατούσε την προπονητική. Μία νίκη 3-0 επί της Αρλ τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος στάθηκε κομβική στην παραμονή της Σατορού στη Ligue 2, ωστόσο ο ίδιος, αν και άνεργος πλέον, απέρριψε το ενδεχόμενο να μετακομίσει στο Αβινιό.

"Ο Μισέλ Εστεβάν διαδέχεται τον εαυτό του. Ολες οι διαφορές διευθετήθηκαν και όλοι έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του", ήταν το μήνυμα της διοίκησης στις 7 Ιουλίου, μη έχοντας άλλη επιλογή στο προσκήνιο. Οι παίκτες ούτως ή άλλως πίεζαν για την επιστροφή του "μάγου", που μαζί με τον "θρυλικό" Γκι Ρου και τον Μισέλ λε Μιλνέρ είναι οι μοναδικοί προπονητές που πανηγύρισαν 4 προβιβασμούς σε 5 σεζόν. "Μπορεί να χάσαμε χρόνο το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη σεζόν μας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το σκεφτόμαστε. Κοιτάζουμε μπροστά", ήταν το μήνυμα του Εστεβάν άμα τη επιστροφή του.

Η παραμονή του Εστεβάν

Κυνηγώντας το θαύμα

"Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ποιος και ποιος κάνει τι". Το μότο των "νεοφώτιστων" στηρίζεται στην πλήρη άγνοια που διαθέτουν οι 19 αντίπαλοι στη Ligue 1. Τα προγνωστικά θέλουν την Αρλ να παίζει το ρόλο της περσινής Μπουλόν, μιας ομάδας που βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία χωρίς κανένα υπόβαθρο και υποβιβάστηκε αμέσως, ωστόσο στο Αβινιό προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο και να αποφύγουν τις τελευταίες τρεις θέσεις.

Γι’ αυτό το λόγο στη μεταγραφική περίοδο εμπιστεύθηκαν ποδοσφαιριστές με παρουσίες σε διάφορα "μεγάλα σαλόνια", όπως ο Αλβαρο Μεχία (πρώην βασικός αμυντικός στη Ρεάλ Μαδρίτης), ο Βενσάν Πλαντέ (επί χρόνια βασικός στην Καέν), ο Καμέλ Ζιλάς (από τη Χαλ), ο Αμέρ Μπουαζά (έπαιξε σε Φούλαμ, Τσάρλτον, Μπέρμιγχαμ), οι Αμίν Ερμπατί και Φαμπιάν Λορεντί (από Μαρσέιγ) και ο Φρανκ Τζα Τζεντζέ (μεταξύ άλλων και στην Παρί Σεν Ζερμέν).

Η παρουσίαση των νέων παικτών

Τα 18.000.000 ευρώ συνθέτουν το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία, ωστόσο ο Εστεβάν δεν θα μπορούσε να περιμένει πολύ μεγαλύτερο ποσό για να κινηθεί στην αγορά. Η ενίσχυση προκύπτει κυρίως από ελεύθερους ποδοσφαιριστές και κάπου εκεί έρχεται να συνεισφέρει και η Ελλάδα. Ο Αγγελος Μπασινάς φέρεται να βρίσκεται κοντά στο σύλλογο, ο Καμίλ Μεριέμ πιθανότατα να έχει συμφωνήσει ήδη, ενώ ο Αγγελος Χαριστέας (που βρίσκεται υπό παραχώρηση από τη Νυρεμβέργη) βρίσκεται επίσης στο "στόχαστρο".

Φυσικά κανείς δεν τρέφει αυταπάτες. Η πλειοψηφία των μεταγραφικών αποκτημάτων υπέγραψε μονοετή συμβόλαια για ευνόητους λόγους. Οπως το θέτει ο ένας εκ των μεγάλων κεφαλιών, ο Μαρσέλ Σαλερνό, στόχος είναι "να προσπαθήσουμε να μην τερματίσουμε 21οι. Εχουμε κάνει ήδη δύο μεγάλα βήματα, πάντως, στην National και τη Ligue 2, όπου όλοι περίμεναν να πέσουμε". Η Σόσο, ένα εξίσου μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό, δεν υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τους "νεοφώτιστους" στην πρεμιέρα της σεζόν. Οι 37 αγωνιστικές που ακολουθούν είναι μπολιασμένες με ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για την Αρλ Αβινιό. Εχοντας διαψεύσει τα προγνωστικά περί υποβιβασμού σε τέσσερις κατηγορίες την τελευταία πενταετία, πάντως, καλύτερα να μη βάλει κανείς το χέρι του στη φωτιά για την έκβαση της νέας περιπέτειας που μόλις άρχισε.


Σοσό-Αρλ 2-1

Ο τσακωμός Ντιβέρν-Εβρά


News 24/7

24MEDIA NETWORK