Ο Γκουαρδιόλα 'σημάδεψε' τον Ανρί και αυτός δεν το κρύβει

Έχει αναλύσει πολλάκις την τακτική του Πεπ Γκουαρδιόλα. Έφτασε η στιγμή ο Τιερί Ανρί να εφαρμόσει όσα έμαθε.

New AS Monaco head coach Thierry Henry holds up his club jersey during his official media presentation at the Monaco Yacht Club, Wednesday, Oct. 17, 2018. France's all-time leading scorer and an Arsenal great landed his first managerial job on Saturday after Monaco hired him as a replacement for Leonardo Jardim, who was dismissed this week. (AP Photo/Olivier Anrigo)
New AS Monaco head coach Thierry Henry holds up his club jersey during his official media presentation at the Monaco Yacht Club, Wednesday, Oct. 17, 2018. France's all-time leading scorer and an Arsenal great landed his first managerial job on Saturday after Monaco hired him as a replacement for Leonardo Jardim, who was dismissed this week. (AP Photo/Olivier Anrigo) AP PHOTO/OLIVIER ANRIGO

Μόνο αν κατοίκησες για μια ολόκληρη 10ετία στον Άρη και έχεις χάσει την επαφή με τη γη, δικαιολογείται να μην γνωρίζεις πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο κορυφαίος tactician του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο προπονητής που από το 2008, όταν προήχθη στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, τοποθέτησε το σπορ υπό διαφορετικό πρίσμα.

Αν αμφιβάλλεις, άκου τα όσα είπε ο Τιερί Ανρί στην παρουσίασή του από τη Μονακό.

"Ο Πεπ είναι η αναφορά για μένα. Δεν το λέω για όλους. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Για μένα αυτός είναι η αναφορά. Έμαθα πως να παίζω ποδόσφαιρο όταν πήγα στην Μπαρτσελόνα. Μαζί του μπορείς να μιλήσεις για το παιχνίδι. Δεν θα πάει για ύπνο και θα συνεχίσει να μιλάει ακόμη κι αν εσύ αποκοιμηθείς".

O 'Τιτί', στα 41 του πλέον, είναι ο νέος προπονητής των Μονεγάσκων. Πήρε τη σκυτάλη από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, αρχίζοντας 'solo καριέρα', μετά τη θητεία του στην εθνική Βελγίου, από την ομάδα που υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του ως ποδοσφαιριστής. Σημαδιακό.

Όσο ήταν η συνύπαρξή του με τον Καταλανό τη διετία του στη Βαρκελώνη. Τον έζησε, δούλεψε μαζί του, γνωρίζει τι ακριβώς πρεσβεύει, πώς επιβάλλει τα 'θέλω' του και θέλει να του μοιάσει.

"Ο Αρσέν Βενγκέρ ξεκλείδωσε πολλά πράγματα απ' όσα είχα στο μυαλό μου, μ' έκανε να καταλάβω τι ακριβώς σημαίνει επαγγελματίας, πώς να συμπεριφερθώ και δεν θα το ξεχάσω ποτέ", δήλωσε επίσης ο Ανρί, αλλά ο Γκουαρδιόλα ήταν εκείνος που τον σημάδεψε και τον οδήγησε να προσεγγίζει διαφορετικά τα πράγματα. Τον έκανε ν' αγαπήσει το ποδόσφαιρο και κατόπιν την προπονητική. Μέντορας του.

Θυμηθείτε πόσο ευλαβικά αναλύει τον τρόπο που έπαιζε η Μπαρτσελόνα. Την κίνηση κάθε ποδοσφαιριστή στο χώρο, το γεγονός πως ουδείς άφηνε τη θέση του για να κάνει οτιδήποτε άλλο περιττό. Γιατί θα κατέστρεφε όλο το σχέδιο.

Τα τρία 'P' αποτελούν τη βάση των πάντων, του κόσμου που έπλασε ο Γκουαρδιόλα: Play, Possession, Position. Ο Ανρί αυτή ακριβώς τη Μονακό οραματίζεται. Μια ομάδα που θα παίζει έχοντας την κατοχή της μπάλας και ταυτόχρονα ποδοσφαιριστές που θα καταλαμβάνουν συγκεκριμένους χώρους στο χορτάρι, εκτελώντας τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί.

Θέλει να είναι ένας προπονητής που θα έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Πού θα ξέρει τι τρώνει και τι πίνουν οι παίκτες του. Ότι δεν θα βλέπουν τένις ή Formula 1. Αλλά ταυτόχρονα θα περνάει ευχάριστα μαζί τους, θα κάνει πλάκα και θα γελάει. Γιατί "ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός".

Και σ' αυτή την πρώτη πρόκληση της προπονητής καριέρας του θέλει να πετύχει. Με τον δικό του τρόπο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK