Βαντίμ Βασίλιεφ, ο αντιπρόεδρος της Μονακό με τα 'έκτακτα επιδόματα'

Η Μονακό πουλούσε αφειδώς ποδοσφαιριστές σε πανίσχυρα ποδοσφαιρικά κλαμπς της Ευρώπης και ο αντιπρόεδρος της Βαντίμ Βασίλιεφ εισέπραττε... χαράτσι. Η νόμιμη προμήθεια του 10% και όλες οι μεταγραφές.

Prince Albert of Monaco, right, chats with Vadim Vasilyev, Vice-President of AS Monaco Football Club, prior to the Champions League Group G first leg soccer match between Monaco and Besiktas at Louis II stadium in Monaco, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Claude Paris)
Prince Albert of Monaco, right, chats with Vadim Vasilyev, Vice-President of AS Monaco Football Club, prior to the Champions League Group G first leg soccer match between Monaco and Besiktas at Louis II stadium in Monaco, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Μαγαζί - γωνία η Μονακό. Τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, διότι εφέτος έχει κατρακυλήσει στα χαμηλά της Ligue 1 και κινδυνεύει, παρά την αλλαγή προπονητή (Ανρί αντί Ζαρντίμ), να υποβιβαστεί.

Ένα μαγαζί - γωνία με τεράστια βιτρίνα στην οποία εξέθετε όλα τα 'προϊόντα' της και ανέμενε τους αγοραστές. Ένα υπερσύγχρονο πολυκατάστημα σ' ένα ποδοσφαιρικό παζάρι, το οποίο προσέλκυε ανήλικους (-15χρονους) ανερχόμενους ποδοσφαιριστές και δελεάζοντας πρώτα απ' όλα τους φτωχούς γονείς τους που έψαχναν δουλειές και κατόπιν ατζέντηδες, υπέγραφε μαζί τους μυστικές και άκρως δεσμευτικές συμφωνίες. Προτού σε λίγα χρόνια από τότε μοσχοπουλήσει όποιους είχαν αποκτήσει, με προβολή και διαφήμιση, τεράστια χρηματιστηριακή αξία.

Μια καλοστημένη μπίζνα δηλαδή, που πέτυχε χάρη αφενός στην αμφιλεγόμενη πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία 5ετία συνδυασμένη με την προπονητική ευφυΐα του Λεονάρντο Ζαρντίμ αφετέρου στη ζήτηση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην αγορά, με συνέπεια οι τιμές για κάθε μεταγραφή να εκτοξευτούν.

Σ' όλο αυτό το σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων με υγρό στοιχείο το χρήμα που έρεε, εξέχοντα ρόλο κατείχε ο Βαντίμ Βασίλιεφ, αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών άμεσος συνεργάτης του σκιώδους ιδιοκτήτη της Μονακό και κατηγορούμενο για φοροδιαφυγή Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ (ως μεγαλομέτοχος εμφανίζεται επισήμως η κόρη του Εκατερίνα του Σκορπιού).

Όλο αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Η ιστοσελίδα 'Mediapart', που έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία των Football Leaks, φροντίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μας κάνει πιο σοφούς δημοσιεύοντας πληροφορίες που ως τώρα είχαν κυκλοφορούσαν μονάχα μέσα από ηλεκτρονικές αλληλογραφίες και ιδιωτικά συμφωνητικά. Έμεναν δηλαδή στο σκοτάδι.

Οι τελευταίες εξ αυτών κυκλοφόρησαν την Τρίτη και δεν διαψεύστηκαν. Τι μας έμαθαν; Πως ο Βαντίμ Βασίλιεφ λάμβανε σταθερή προμήθεια 10% για κάθε πώληση ποδοσφαιριστή που έκανε η Μονακό σε άλλες ομάδες. Ένας μεσάζων με τίτλο! Γαλαντόμος ο Ριμπολόβλεφ, επιβραβεύοντας τον άνθρωπο που γέμισε τα ταμεία με χρυσάφι.

Σκεφτείτε μονάχα πως η μεταγραφή του Κιλιάν Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν κόστισε 180 εκατομμύρια ευρώ! Τα 18 εξ αυτών μπήκαν, φυσικά, στην τσέπη του Βασίλιεφ!

Να 'ταν όμως μόνο αυτά. Για τον Τιεμουέ Μπακαγιόκο στην Τσέλσι η Μονακό αποκόμισε 45 εκατομμύρια, για τον Μπεντζαμέν Μεντί και τον Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι άλλα 97.5!

Ξεπερνάμε δηλαδή τα 30 εκατομμύρια μονάχα για 4 πωλήσεις! Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ρεπόρτερς του 'Mediapart'.

Εσείς υπολογίστε επίσης πως στη δική του θητεία είτε ως συμβούλου είτε ως αντιπροέδρου (από τον Οκτώβριο του 2015) παραχωρήθηκαν επίσης

> ο Χάμες Ροντρίγκες στη Ρεάλ Μαδρίτης

> ο Τομά Λεμάρ και ο Καράσκο στην Ατλέτικο Μαδρίτης

> ο Αντονί Μαρσιάλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

> ο Φαμπίνιο στη Λίβερουλ\

> ο Ζοφρί Κοντογκμπιά στην Ίντερ

> ο Λαϊβίν Κιρζαβά στην Παρί Σεν Ζερμέν

> ο Αϊμέν Αμπντενούρ στη Βαλένθια,

> ο Γκούντιο Καρίγιο στη Σαουθάμπτον

> οι Τερένς Κονγκολό και ο Ντιακαμπί στη Χάντερσφιλντ

> ο Ρασίντ Γκεζάλ στη Λέστερ

> ο Σαουαλιό Μεϊτέ στην Τορίνο

> ο Αλέν Σεν-Μαξεμέν στη Νις και

> ο Ιβάν Καβαλέιρο στη Γουλβς

Ο πιο 'φθηνός' εξ αυτών, ο Πορτογάλος επιθετικός, κόστισε στη Γουλβς περισσότερα από 7 εκατομμύρια!

Κατά τις ίδιες πηγές, το ύψος της προμήθειας για κάθε μεταγραφή είχε αποτυπωθεί στη 'σύμβαση' που είχε υπογράψει ο 53χρονος Ρώσος οικονομολόγος, διπλωμάτης και επιχειρηματίας, ο οποίος το 2016 βραβεύτηκε, με την ομάδα του, ως ο παράγοντας της χρονιάς.

Μάλιστα για την τριετία 2013-2016 προβλέπονταν κέρδη για τον Βασίλιεφ από τις εμπορικές συμφωνίες με χορηγούς, τις πωλήσεις εισιτηρίων και περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Όρος που αποδείχθηκε ασύμφορος για την οικογένεια Ριμπολόβλεφ και απαλείφθηκε σταδιακά. Με το αζημίωτο φυσικά, καθώς ο ετήσιος μισθός του Βασίλιεφ σχεδόν διπλασιάστηκε, πηγαίνοντας από τις 750.000 στο 1.25 εκατ. ευρώ!

Από τη Μονακό όλα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως έκτακτα επιδόματα! Σαν το θέρμανσης ένα πράγμα...

Photo credits: AP Photo/Claude Paris

News 24/7

24MEDIA NETWORK