Η Πρόεδρος της γαλλικής λίγκας αποδέχεται στωικά τα σεξιστικά συνθήματα

Δύο πανίσχυρες γυναίκες σε δύο καίριες θέσεις του αθλητισμού της Γαλλίας που βλέπουν από διαφορετικό πρίσμα τα υβριστικά - σεξιστικά - ομοφοβικά συνθήματα στα γήπεδα. Η υπουργός Αθλητισμού επέλεξε ήδη στρατόπεδο, ενώ η Πρόεδρος της λίγκας έπεσε στην παγίδα της διπλωματίας.

Marseille players, in white, and PSG players argue during their French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena)
Marseille players, in white, and PSG players argue during their French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Liberte - egalite - fraternite, έλεγε κι ονειρευόταν κάποτε ο Ροβεσπιέρος. Ένα τρίπτυχο αξιών που πηγάζει από τη Γαλλική Επανάσταση, μια ιδεατή συνθήκη για τη φραντσέζικη κοινωνία, που -μεταξύ μας- ποτέ δεν βρήκε τον απαιτούμενο χώρο εφαρμογής. Ούτε αλλού, φυσικά.

Όσο παρόλα αυτά ο κόσμος προχωρά μπροστά, τόσο οι μουχλιασμένες νοοτροπίες αντέχουν και διατηρούνται ολοζώντανες, αντί να πετάγονται μεμιάς στο κάδο απορριμάτων. Αναπτύσσονται σαν ιοί, μεταδίδονται και 'μολύνουν' μυαλά που θα 'πρεπε να σκέφτονται και να δρουν προοδευτικά.

Η Ναταλί Μποΐ ντε λα Τουρ και η Ροξάνα Μαρατσινεάνου είναι δύο γυναίκες, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, που αντανακλούν την ισότητα. Κόντρα στα στερεότυπα ενός ανδροκρατούμενου χώρου επιλέχθηκαν για να κουμαντάρουν η μεν πρώτη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας και η δεύτερη το Υπουργείο αθλητισμού, στην κυβέρνηση Μακρόν, μετά την προ μηνών παραίτηση της Λορά Φλεσέλ. Μια χαρά ως εδώ. Δυνητικά μάλιστα οι δυο τους θα ήταν σύμμαχοι με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου ποδοσφαιρικού προϊόντος και την εξάλειψη της ιδεοληπτικής αντίληψης ότι οι γυναίκες δεν έχουν γνώση αθλητικού μάνατζμεντ

Αντίθετα τις τελευταίες ημέρες στάθηκαν η μία απέναντι στην άλλη.

Τι συνέβη στο Παρί Σεν Ζερμέν - Μαρσέιγ

Βράδυ Κυριακής, 17 Μαρτίου, η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετώπιζε τη Μαρσέιγ στο 'Παρκε ντε Πρενς'. Το Classique του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η Υπουργός Μαρατσινεάνου, αργυρή ολυμπιονίκης της κολύμβησης (200μ. ύπτιο) το 2000 στο Σίνδεϊ, ειδοποίησε ότι θα βρεθεί στο γήπεδο για το μεγάλο παιχνίδι. Κάθισε δίπλα στον Νασέφ αλ-Κελαϊφί, τον πρόεδρο των Παριζιάνων, και δυο θέσεις μετά τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Στην εξέλιξη του αγώνα είδε την Παρί να επικρατεί 3-1 με τα γκολ του Εμπαπέ και του Ντι Μαρία (δύο). Για την Ολιμπίκ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ζερμέν.

Newly appointed French Sports Minister Roxana Maracineanu leaves the Elysee Palace after the weekly cabinet meeting, in Paris, Wednesday, Sept. 5, 2018. (AP Photo/Christophe Ena)
Newly appointed French Sports Minister Roxana Maracineanu leaves the Elysee Palace after the weekly cabinet meeting, in Paris, Wednesday, Sept. 5, 2018. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

(Η Υπουργός Μαρατσινεάνου - AP Photo/Christophe Ena)

Ταυτόχρονα άκουσε μερίδα οπαδών των πρωτευουσιάνων να τραγουδά υβριστικά συνθήματα για τη Μαρσέιγ. Για μάνες πόρνες και παιδιά χωρίς γονιούς. Βίαιες ερωτικές πράξεις και καταγωγή. Κλασικά εικονογραφημένα. Έφριξε με τη φρασεολογία. Μια γυναίκα που γεννήθηκε στο Βουκουρέστι επί Τσαουσέσκου (τον Μάη του '75), μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αλγερία, στα 9 εξασφάλισε άσυλο στη Γαλλία και μόλις το 1991 έλαβε υπηκοότητα, είχε βιώσει σχεδόν ωμές καταστάσεις και θα έπρεπε να ξέρει. Απείχε όμως απ' όλα αυτά γιατί είχε διαλέξει (μετά τη γυμναστική) την κολύμβηση. Ένα μοναχικό σπορ με πολύ μικρότερη προβολή και μακριά από οπαδισμούς.

Πώς αντέδρασε

Η δημόσια αντίδρασή της υπήρξε αναμενόμενη. " Σοκαρίστηκα από τα συνθήματα. Αντί να υποστηρίζουν την Παρί, τραγουδούσαν κατά της Μαρσέιγ. Το περιεχόμενο ήταν που με σόκαρε".

Υπήρχε λανθάνων ρατσισμός σε κάποια απ' αυτά, αλλά ήταν ομοφοβικά συνθήματα. Δεν θα ήθελα να είμαι μια ομοφυλόφιλη που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή σ' αυτό το γήπεδο

Αν φέρεις στο μυαλό σου την εικόνα και των ήχο γηπέδων αντιλαμβάνεσαι που αναφέρεται.

Εξ ου και συμπλήρωσε πως " δεν θα έφερνα ποτέ τα παιδιά μου στο γήπεδο. Με πονάει πολύ ως γυναίκα του αθλητισμού. Προφανώς και είναι απαραίτητο να υπάρχει ατμόσφαιρα σ' ένα γήπεδο. Αλλά χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες βίας ή ρατσιστικών πράξεων. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που υποστηρίζουμε τις ομάδες".

Η Ροξάνα Μαρατσινεάνου μάλιστα πρότεινε την επιβολή κυρώσεων στους συλλόγους που αδυνατούν να ελέγξουν τους οπαδούς τους. " Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται στο γήπεδο πράξεις που δεν επιτρέπονται οπουδήποτε αλλού".

" Δεν είμαι ειδικός του ποδοσφαίρου και υπουργός μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο", αναγνώρισε, " αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί και να τεθεί προς συζήτηση. Μόλις προσφάτως νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, μου κάνει εντύπωση που όσοι βρίσκονται στα γήπεδα δεν μίλησαν ποτέ για το ζήτημα αυτό".

Έγραψε επίσης στο twitter επ' αυτού εξηγώντας τις θέσεις της.

Η θέση της προέδρου

Στην καμπάνια ελάττωσης, αν όχι εξάλειψης, των ακραίων αυτών φαινομένων, η Μαρατσινεάνου ζήτησε τη συμβολή της Μποΐ ντε λα Τουρ. Ποντάροντας στη δική της απέχθεια. Η επικεφαλής της λίγκας από το 2016 αποκρίθηκε τεχνηέντως 'ναι μεν, αλλά', προσπαθώντας -πιθανόν- να κρατήσει τις ισορροπίες.

Μια γυναίκα με πυγμή, η πρώτη που εκλέχθηκε πρόεδρος στην ιστορία της LFP (με το 94% των ψήφων) και η οποία στα 2.5 χρόνια της ηγεσίας της, έχει ήδη επιδείξει έργο, καθώς αύξησε τα έσοδα κατά 60% από τον Νοέμβριο του 2016 που βρίσκεται στα ηνία και εκπόνησε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου με επίκεντρο το γυναικείο ποδόσφαιρο, επέλεξε να δικαιολογήσει καταστάσεις.

French soccer League President, Nathalie Boy de la Tour, poses prior to the women's soccer World Cup France 2019 draw, in Boulogne-Billancourt, outside Paris, Saturday, Dec. 8, 2018. (AP Photo/Christophe Ena)
French soccer League President, Nathalie Boy de la Tour, poses prior to the women's soccer World Cup France 2019 draw, in Boulogne-Billancourt, outside Paris, Saturday, Dec. 8, 2018. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

(Η Πρόεδρος ντε λα Τουρ - AP Photo/Christophe Ena)

" Θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα", ανέφερε αρχικά και είπες πως, ΟΚ, είναι λίγο διστακτική, αλλά περπατά προς τη ίδια κατεύθυνση. Έλα όμως που συμπλήρωσε ότι " είναι ποδοσφαιρική κουλτούρα όλο αυτό" και γκρέμισε κάθε προηγούμενη φράση της.

Βλέπω περισσότερα από 50 παιχνίδια τη σεζόν. Τ' ακούω συχνά. Προφανώς και δεν είναι αποδεκτά, αλλά είναι κομμάτι της οργής του κοινού. Ως τέτοια θα πρέπει να ληφθεί. Δεν είναι κάτι που ακούς έξω, όταν ψωνίζεις.

" Είναι μέρος της παράδοσης, είναι μια πραγματικότητα αυτά τα συνθήματα στα γήπεδα, δεν τα συμμερίζονται όσοι τα τραγουδούν", επανέλαβε χωρίς να πείσει, παρά το " δεν πρέπει να παραμείνει έτσι, θα προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές".

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Μίλησε για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Έννοιες σχεδόν ουτοπικές. Της ζήτησαν ποινές, όπως ισχύει με τη χρήση καπνογόνων.

" Ένας πυρσός εκπέμπει θερμότητα 2000 βαθμών και είναι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των θεατών. Για τα συνθήματα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Θα ζητήσουμε μια λίστα με όσα θεωρούνται ρατσιστικά ή ομοφοβικά για να συνθέσουμε μια βάση δεδομένων. Όλοι οι πρόεδροι των συλλόγων είναι υπέρ της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης. Όμως για ποιες κυρώσεις μιλάμε; Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τα συνθήματα από τα γήπεδα. Δεν είναι δυνατόν".

Τι δεν καταλαβαίνεις;

News 24/7

24MEDIA NETWORK