Η γαλλική Κανέζ έχει 1.200 προπονητές που αποφασίζουν μέσω app την ενδεκάδα και τις αλλαγές

Η Κανέζ αγωνίζεται στην 6η κατηγορία της Γαλλίας και κάθε αλλαγή της αποφασίζεται από τους φιλάθλους την ώρα του αγώνα. Διαβάστε για το μοντέλο που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο.

Η γαλλική Κανέζ έχει 1.200 προπονητές που αποφασίζουν μέσω app την ενδεκάδα και τις αλλαγές

Την ώρα που το Football Manager 2019 ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του, κάθε φίλος του ποδοσφαίρου ονειρεύεται να πάρει την ομάδα του και να αρχίσει να τη χειρίζεται όπως κρίνει ο ίδιος.

Ως γνωστόν, στο διάσημο video game κάθε παίκτης μπορεί -μεταξύ άλλων- να καθορίζει το σύστημα με το οποίο παρατάσσεται μία ομάδα, την τακτική, να κάνει αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα, να δίνει ειδικές οδηγίες σε ποδοσφαιριστές. Τα πάντα είναι στην ευχέρεια του χρήστη.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, όταν βλέπει τον προπονητή της ομάδας του να βγάζει λάθος παίκτη την ώρα που ψάχνει γκολ (όχι Μίχαελ Σκίμπε, δεν μιλάμε για σένα). Αν αυτός ο κάποιος ήταν κάτοικος Καέν, δεν θα έκανε αυτήν τη σκέψη, θα έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του και θα έκανε ο ίδιος την αλλαγή στην ομάδα του. Σε κανονικό αγώνα ποδοσφαίρου, όχι σε υπολογιστή...

Τι είναι οι United Managers

Η Avant-Garde Caennaise είναι μία μικρή ομάδα από τη νορμανδική πόλη και δεν έχει καμία σχέση με τον 'γίγαντα' της περιοχής, την Καέν της Ligue 1. Το γήπεδό της συνήθως φιλοξενεί περίπου 600 άτομα και αγωνίζεται στην Régional 1, στην 6η τη τάξει κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

Αν και ως αθλητικός σύλλογος υφίσταται από το 1902, ποτέ δεν κατάφερε να φτιάξει μία πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα (ιδρύθηκε το 1906). Αντιθέτως, η γυναικεία έχει κλέψει την παράσταση, αφού έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και τη 2η κατηγορία, το 2016-2017.

Η γαλλική Κανέζ έχει 1.200 προπονητές που αποφασίζουν μέσω app την ενδεκάδα και τις αλλαγές

Μέχρι προσφάτως, αφού οι διοικούντες τον σύλλογο αποφάσισαν να αποδεχθούν μία καινοτόμο πρόταση του Φρεντερίκ Γκοκλέν, πρώην καθηγητή γυμναστικής, και του βοηθού του Μπρουνό Μπελά. Οι δυο τους συνεργάστηκαν πριν από τρία χρόνια και δημιούργησαν μία εφαρμογή ονόματι United Managers. Μέσω αυτής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί και να λαμβάνει μέρος στις αγωνιστικές αποφάσεις του συλλόγου που ελέγχουν οι United Managers, εν προκειμένω της Κανέζ!

'Κάθε φίλαθλος του ποδοσφαίρου αναρωτιέται γιατί ένας προπονητής επιλέγει τον έναν παίκτη αντί του άλλου στην αρχική ενδεκάδα. Ε, με την UM, οι φίλαθλοι επιτρέπεται να επιλέγουν. Αυτοί που απορρίπτουν την ιδέα, θεωρούν ότι οι φίλαθλοι είναι χαζοί. Όμως, παρ' όλα αυτά, αυτό που προκύπτει από το app είναι κάτι συγκροτημένο και έξυπνο', δήλωσε ο Γκοκλέν στην εκπομπή 'Canal Football Club' του Canal+.

Ο τρόπος εφαρμογής

Η υλοποίηση της ιδέας είναι απλή και οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Κάθε προπονητική απόφαση σε έναν αγώνα λαμβάνεται μέσω ψηφοφορίας που διενεργείται στο app των United Managers από τα 1.200 εγγεγραμμένα μέλη που ονομάζονται Umans. Αυτοί αποφασίζουν την αρχική ενδεκάδα, την τακτική, τη διάταξη, τα πάντα.

Οι Umans έχουν πρόσβαση σε μία τεράστια βάση δεδομένων και στατιστικών από την Opta, με συνέπεια να έχουν αρκετά μεγάλη γνώση για το ποια είναι η πιο σωστή επιλογή σε κάθε παιχνίδι. Ακολούθως, τοποθετούν τα avatar των παικτών στη θέση που πρέπει και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο μαθαίνουν το αρχικό σχήμα την τελευταία στιγμή, όταν τους έρχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο iPad στα αποδυτήρια.

Στη συνέχεια, βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και παρότι υπάρχει δηλωμένος ένας προπονητής στον πάγκο, αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από τον μεσολαβητή των όσων συμβαίνουν ψηφιακά την ώρα του αγώνα.

Τα μέλη των United Managers ψηφίζουν τις αλλαγές, τις ειδικές οδηγίες, τη διάταξη. Όταν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, οι φίλαθλοι που βρίσκονται πάνω από τον πάγκο επικοινωνούν την απόφαση στον προπονητή και αυτός ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές, χωρίς να έχει δικαίωμα να παρεκκλίνει.

'Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε με την ομάδα μας. Μερικές φορές είχαμε την αίσθηση ότι απλά πληρώναμε και παρακολουθούσαμε ποδόσφαιρο, χωρίς να έχουμε λόγο. Θέλαμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στους παίκτες', εξηγεί ένας από τους Umans.

Η γαλλική Κανέζ έχει 1.200 προπονητές που αποφασίζουν μέσω app την ενδεκάδα και τις αλλαγές

Δυσβάσταχτα τα έξοδα

Οι United Managers, πάντως, λειτουργούν ως επιχείρηση. 'Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόκειται για μία start-up, κατά τη διάρκεια της νύχτας αγώνα για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο', σημειώνει ο Μπελά.

Η εταιρία βασίζεται στο μοντέλο της οικονομίας διαμοιρασμού, το οποίο υιοθετήθηκε από άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Airbnb και το CouchSurfing. Για να τρέχει απρόσκοπτα, πλην των ανθρώπων του ποδοσφαιρικού τμήματος, χρειάζεται μία ομάδα εννέα ατόμων, κυρίως νεαρών σε ηλικία, για να χειρίζονται το τεχνικό σκέλος.

Τα έσοδα βασίζονται στις διαφημίσεις και τα εισιτήρια διαρκείας, ωστόσο οι δαπάνες, λόγω της υψηλής τεχνολογίας, είναι τόσο μεγάλες, που κάποιες φορές απαιτείται οικονομική κάλυψη από τον ιδιοκτήτη.

Αντιδράσεις από τους αντιπάλους

Ο τρόπος λειτουργίας της Κανέζ αναμφίβολα δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν τυπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Οι φίλαθλοι έχουν πραγματικό λόγο και αυτό προκαλεί ζητήματα στους άμεσους αντιπάλους της ομάδας.

Οι 9 από τις 11 ομάδες που βρίσκονται με την Κανέζ στον ίδιο όμιλο έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για τον σύλλογο στην ομοσπονδία της Νορμανδίας. Μέσω επιστολής, έχουν καταγγείλει παρατυπίες στα έσοδα και στον... προπονητή και υποστηρίζουν ότι προκύπτει 'αδικία από αυτήν τη συνεργασία' της Κανέζ με τους United Managers.

Οι κατηγορίες εις βάρος της Κανέζ απορρίφθηκαν από την ομοσπονδία, ωστόσο μοιάζει βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν. Ειδικά από τη στιγμή που οι επιλογές των 1.200 Umans έχουν φέρει τον σύλλογο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με επτά σερί νίκες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK