Το πρώτο παιχνίδι της Γερμανίας στη Γαλλία μετά το Μπατακλάν

Η Γερμανία ταξίδεψε στη Γαλλία, για να παίξει στο Stade de France, για πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση του Νοέμβρη του 2015.

Το πρώτο παιχνίδι της Γερμανίας στη Γαλλία μετά το Μπατακλάν

Σήμερα στις 21.45 η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία θα υποδεχθεί στη Γερμανία, στο Stade de France, για την 3η ημέρα του ομίλου τους στο UEFA Nations League. Την τελευταία επίσκεψη της Nationalmannschaft, στο 8ο μεγαλύτερο στάδιο της Ευρώπης, στα δυτικά του Παρισιού, δεν τη θυμούνται μόνο ο Joachim Löw και οι εκλεκτοί του, αλλά όλος ο πλανήτης. Ήταν η ημέρα που το Παρίσι έζησε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που 'χει δεχθεί πόλη της Ευρώπης, μετά τις 10 βομβιστικές επιθέσεις σε τέσσερα τρένα της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου του 2004, όταν πέθαναν 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2000.

Τρεις ομάδες τουλάχιστον επτά ανδρών επιδόθηκαν σε έξι επιθέσεις, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του 10ου και του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, σε διάστημα περίπου δυο ωρών. 130 άνθρωποι πέθαναν. 350 τραυματίστηκαν. Από την επομένη τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο -και δη σε επίπεδο ελέγχου ασφαλείας.

Η “πόλη του φωτός” έχει 20 διαμερίσματα, σε σχηματισμό σαλιγκαριού. Το πρώτο είναι στο κέντρο του σχηματισμού. Όσο περνούν οι αριθμοί προχωράς προς το εξωτερικό του. Όσο προχωράς προς το εξωτερικό του σαλιγκαριού ανεβαίνει ο δείκτης επικινδυνότητας.

Στο 10ο διαμέρισμα υπάρχουν δυο από τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς, από όπου ξεκινούν τα τρένα Εurostar για Λονδίνο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ. Το 11ο ανήκει στις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όλης της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται περιοχή ιδιαίτερα γνωστή για τη νυχτερινή ζωή. Και τα δυο διαμερίσματα ανήκουν στα ασφαλή του Παρισιού. Ή τουλάχιστον άνηκαν, έως το χρονικό του θανάτου.

Το πρώτο παιχνίδι της Γερμανίας στη Γαλλία μετά το Μπατακλάν

Κυριακή 13 Νοεμβρίου

20:16 Το διεθνές φιλικό παιχνίδι της Γαλλίας με τη Γερμανία, παρουσία του προέδρου François Hollande βρίσκεται στο 20ο λεπτό. Άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά επιχειρεί να μπει στο Stade de France. Ο security guard τον αποτρέπει και μόλις ανακαλύπτει πως ο άνδρας φορά γιλέκο με εκρηκτικά, εκείνος ανατινάζεται. Σκοτώνει τον άνθρωπο ασφαλείας.

20:19 Δεύτερος βομβιστής ανατινάζεται κοντά στο γήπεδο. Και αυτή η έκρηξη γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο μέσα στο στάδιο που παθαίνει πανικό. Οι φίλαθλοι συγκεντρώνονται στον αγωνιστικό χώρο, πριν εγκαταλείψουν το γήπεδο (μαζί τους και ο Hollande που οδηγείται σε ασφαλές μέρος). Ο αγώνας ολοκληρώθηκε.

21:25 Πέφτουν πυροβολισμοί στη rue Alibert του 10ου διαμερίσματος. Τρομοκράτες εισβάλουν σε καφέ-μπαρ και σε εστιατόριο (Le Carillon και Le Petit Cambodge), που απέχουν κάποια μέτρα το ένα από το άλλο. Ο τρομοκράτης ήταν ένας και δολοφόνησε 15 ανθρώπους.

21:32 -//- στη rue de la Fontaine-au-Roi, στο 11ο διαμέρισμα, στη δημοφιλή πιτσαρία Casa Nostra. Ένας μαυροντυμένος άνδρας άνοιξε πυρ. Σκότωσε πέντε ανθρώπους.

21:36 -//- rue de Charonne, στο 11ο διαμέρισμα, έξω από την brasserie La Belle Equipe. 19 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, από δυο εκτελεστές.

21:40 Βομβιστής εκρήγνυται στη boulevard Voltaire, έξω από το Le Comptoir Voltaire. Τραυματίζεται ένας περαστικός.

21:40 Τουλάχιστον τρεις άνδρες εισβάλουν στο θέατρο Bataclan, στο 11ο διαμέρισμα, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Πυροβολούν αδιακρίτως στο κοινό των 1500 ατόμων, με αυτόματα όπλα και σκοτώνουν 89 ανθρώπους.

21:53 Ανατινάζεται τρίτος βομβιστής κοντά στο Stade de France

22:00 Κρατούνται όμηροι στο Bataclan

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου

00:20 Καταφθάνουν οι ομάδες ασφαλείας στο Bataclan

00:58 Η γαλλική αστυνομία λήγει την ομηρία στο Bataclan και δυο βομβιστές ανατινάζονται.

Ο Ισλαμικός Στρατός ανέλαβε την ευθύνη, μέσω επίσημης τοποθέτησης. Εκεί έγραψε πως αυτά ήταν τα αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας, στη Συρία. Το έθνος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve ενέκρινε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εξουσιοδότησε τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν στην υλοποίηση της και ανακοίνωσε τις περιπολίες 1.500 στρατιωτών. Εξυπακούεται (φευ) πως τέθηκε θέμα επαναπροσέγγισης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση. Ο Jean-Claude Junker, πρόεδρος της ΕΕ, απέρριψε αυτά τα αιτήματα. Και φυσικά, δεν άλλαξαν πολλά, σε ό,τι αφορά το ρατσισμό που βιώνουν οι μετανάστες στη Γαλλία.

Έρευνες που έγιναν, κατέληξαν στο ότι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει τη Γαλλία για το ενδεχόμενο επίθεσης, μήνες πριν. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι αγνόησαν τα στοιχεία που αφορούσαν δυο τρομοκρατικούς πυρήνες που έστειλε το 2015 ο ISIS στην Ευρώπη (ένα στη Γαλλία και ο άλλος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας, στα μέσα του 2016).

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK