Robbery: Τα πρώτα 30 λεπτά που όρισαν τη μοίρα της Μπάγερν

Από 2009 η Μπάγερν είχε οργανώσει την 'Τέλεια Ληστεία': η 10ετής συνύπαρξη των Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί απέφερε λεία 8 τίτλων στην Bundesliga και συνολικά 18 πριν από τον 19ο που αναμένεται!

Front from left, Bayern's Arjen Robben, Rafinha and Franck Ribery lift the trophy to celebrate Bayern's 7th straight Bundesliga title after the German Soccer Bundesliga match between FC Bayern Munich and Eintracht Frankfurt in Munich, Germany, Saturday, May 18, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Front from left, Bayern's Arjen Robben, Rafinha and Franck Ribery lift the trophy to celebrate Bayern's 7th straight Bundesliga title after the German Soccer Bundesliga match between FC Bayern Munich and Eintracht Frankfurt in Munich, Germany, Saturday, May 18, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η πρώτη απόπειρα 'διάρρηξης' και ανατροπής της ιστορίας είχε επιχειρηθεί δύο χρόνια πριν από την τελειοποίηση του προφεσόρικου σχεδίου. Στις 7 Ιουνίου του 2007 η Μπάγερν εξαγόραζε τα δικαιώματα του Φρανκ Ριμπερί από τη Μαρσέιγ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε ήταν η πιο πολυέξοδη μεταγραφή στην ιστορία των Βαυαρών που είχαν τερματίσει 4οι! Πήρε το '7' του Μεμέτ Σολ.

Άλλα τόσα δαπανήθηκαν προκειμένου στις 28 Αυγούστου του 2009 ο Άριεν Ρόμπεν ν' αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Μόναχο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε και με τον Ότμαρ Χίτσφελντ στη 2η θητεία του η Μπάγερν είχε ανακτήσει τα εντός των τειχών πρωτεία, ωστόσο ο Γιούργκεν Κλίνσμαν που παρέλαβε το κουμάντο ακολούθως είχε αφήσει πίσω του 'καμένη γη'. Με συνέπεια το πρωτάθλημα του 2009 να καταλήξει στο Βόλφσμπουργκ του Φέλιξ Μάγκατ και ο Λουίς Φαν Χάαλ, που προσελήφθη, να προσπαθεί για τρεις μήνες να σπείρει ξανά σε άγονο χορτάρι.

Bayern's Arjen Robben, right, celebrates after scoring the opening goal with assistant Franck Ribery, left, during the German Bundesliga soccer match between Werder Bremen and Bayern Munich in Bremen, Saturday, Jan. 28, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Bayern's Arjen Robben, right, celebrates after scoring the opening goal with assistant Franck Ribery, left, during the German Bundesliga soccer match between Werder Bremen and Bayern Munich in Bremen, Saturday, Jan. 28, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

AP Photo/Martin Meissner

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της νέας σεζόν (2009-10) οι Βαυαροί είχαν συλλέξει μόλις 2 βαθμούς και βρίσκονταν στη 14η θέση της κατάταξης. Είχαν φέρει 1-1 με τη Χοφενχάιμ εκτός και με τη Βέρντερ εντός, ενώ είχαν ηττηθεί 2-1 στο Μάιντς του Τόμας Τούχελ. Μαύρα χάλια.

Η άκυρη εκκίνηση υποχρέωσε τον Ολλανδό να ψάξει λύσεις. Ο συμπατριώτη του ήταν η πλέον ενδεδειγμένη σε μια εποχή που η Ρεάλ έπαιρνε ταυτόχρονα στη Μαδρίτη Ρονάλντο - Κακά και τον μετέφερε στην transfer list. Η διοίκηση των Βαυαρών άδραξε την ευκαιρία και τον έβαλε στο αεροπλάνο για το Μόναχο. " Δεν ήθελα να φύγω, αλλά το κλαμπ ήθελε να με πουλήσει. Υπήρξαν πολλά ψέματα στην υπόθεση", έλεγε τότε ο Ρόμπεν στη Marca.

Του έδωσαν απευθείας το '10' (του Ρόι Μακάι). Για να τον κάνουν να καταλάβει πόσο πολύ τον υπολόγιζαν. Η σύγχρονη ιστορία της Μπάγερν είχε μόλις αρχίσει να γράφεται από την πρώτη λέξη.

Στις 29 Αυγούστου γεννήθηκαν οι 'Baylacticos' του Μονάχου. Τα 30 λεπτά της κοινής παρουσίας του Άριεν Ρόμπεν και του Φρανκ Ριμπερί ήταν η αρχή μιας εξίσωσης των τριών που είχε μονίμως δύο γνωστούς στις πτέρυγες της επίθεσης και ως άγνωστο 'Χ' τον εκάστοτε φορ που επιλεγόταν. Το ένα και το αυτό, είτε αυτόν τον έλεγαν Μάριο Γκόμεζ, είτε Μίρο Κλόζε και Λούκα Τόνι, είτε Μάριο Μάντζουκιτς και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Munich's Arjen Robben, right, celebrates his side's third goal with Franck Ribery during the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg in Munich, Germany, on Saturday, Aug. 29, 2009. (AP Photo/Daniel Maurer) "Eds note: German spelling of munich is Muenchen" ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS **
Munich's Arjen Robben, right, celebrates his side's third goal with Franck Ribery during the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg in Munich, Germany, on Saturday, Aug. 29, 2009. (AP Photo/Daniel Maurer) "Eds note: German spelling of munich is Muenchen" ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ** AP PHOTO/DANIEL MAURER

AP Photo/Daniel Maurer

Το 4-3-3 έγινε Ευαγγέλιο και τουλάχιστον ως τα χρόνια του Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν η Μπάγερν άρχισε να 'παράγει' διαφορετικό ποδόσφαιρο, λειτούργησε σαν manual επιτυχιών. Κυρίως δε την απόλυτη διετία του Γιουπ Χάινκες στο Μόναχο (2011-2013). Μια διετία - έργο τέχνης, η οποία τελειοποιήθηκε με την επάνοδο στην ευρωπαϊκή κορυφή ύστερα από το 2-1 επί της Ντόρτμουντ στον εμφύλιο. Ένας τίτλος που έμελλε να φέρει την υπογραφή του Ρόμπεν στο 89'. Ένα χρόνο μετά το χαμένο τελικό από την Τσέλσι στη διαδικασία των πέναλτι.

Όλα άρχισαν βέβαια με το 3-0 επί των πρωταθλητών 'λύκων' στην 'Allianz Arena', όταν μπήκε η σφραγίδα γνησιότητας της πανίσχυρης Μπάγερν. Η οποία από τότε και ως το σαββατιάτικο 5-1 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο ίδιο γήπεδο θα συνέλεγε συνολικά 8 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα (ενδεχομένως κι ένα 5ο στις 25 Μαΐου απέναντι τη Λειψία), 5 σούπερ καπ και 1 Champions League.

Με το σκορ στο 1-0 απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, ο άρτι αφιχθείς Άριεν Ρόμπεν είχε αντικαταστήσει τον Χαμίτ Αλτιτόπ κατά το διάλειμμα μεταξύ των δύο 45λεπτων. Ο πιο παλιός Ριμπερί μπήκε στη θέση του Όλιτς 18 λεπτά μετά την επανέναρξη της αναμέτρησης.

" Ριμπ και Ρομπ, οι πιο επικίνδυνοι εξτρέμ του κόσμου" ανέλυε το 'Spox' μετά το φινάλε της αναμέτρησης, την ίδια στιγμή που η 'Zeitung' έκανε λόγο για " ποδόσφαιρο από άλλο πλανήτη".

Ο εμβληματικός Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε προσγείωνε λέγοντας ότι "τα χρήματα δεν προσφέρουν γκολ", αλλά ήξερε μέσα του πως με την ταυτόχρονη παρουσία δύο τέτοιων δαιμονικών εξτρέμ στα φτερά της επίθεσης, η Μπάγερν άλλαζε ταχύτητα - διπλή ανάγνωση.

Ο Ολλανδός είχε συνδυάσει την πρώτη εμφάνισή του με δύο γκολ, στο 68' και στο 80'. Αμφότερα από ασίστ του Γάλλου. Ο Φίλιππος είχε βρει τον Ναθαναήλ του, ο ένας εξελίχθηκε στο 'alter ego' του άλλου.

Bayern Munich's Arjen Robben,right, Franck Ribery  during a training session  at the Aspire  Academy for Sports Excellence  in Doha. Qatar, on ,Tuesday Jan. 3, 2012.  (AP Photo/Osama Faisal)
Bayern Munich's Arjen Robben,right, Franck Ribery during a training session at the Aspire Academy for Sports Excellence in Doha. Qatar, on ,Tuesday Jan. 3, 2012. (AP Photo/Osama Faisal) AP PHOTO/OSAMA FAISAL

AP Photo/Osama Faisal

Βλέποντας στον καθρέπτη τον άλλο εαυτό τους, οι σχέσεις τους δεν ήταν πάντα ρόδινες. Ισχυρές προσωπικότητες αμφότεροι, είχαν ηγετικές τάσεις σε γήπεδο και αποδυτήρια. Οι εντάσεις δεν έλειψαν.

Ο Ριμπερί είχε θυμηθεί πως τον Απρίλιο του 2012, κατά την ανάπαυλα του ημιτελικού του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασαν στα όριά τους.

Είχαμε ένα κερδισμένο φάουλ πριν από τη διακοπή και σε ιδανική θέση για δεξιοπόδαρο. Ο Χάινκες μάς είχε χωρίσει και αν το χτύπημα ήταν για δεξιοπόδαρο, θα το εκτελούσα είτε εγώ είτε ο Κρος. Ο Ρόμπεν είχε εκείνα για το αριστερό πόδι. Όμως ο Άριεν ενεπλάκη και είπε να το εκτελέσει ο Τόνι. Νευρίασα πραγματικά. Φτάσαμε στα όριά μας και συνέβη ό,τι συνέβη

Ενδεχομένως για τις αψιμαχίες έφταιγε το γεγονός πως " είχαμε το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο, πάντα θέλουμε να νικάμε", όπως συνήθιζε να επαναλαμβάνει ο Ρόμπεν, δικαιολογώντας τις -ανά διαστήματα- εκρήξεις.

" Ντρέπομαι που δεν ήμασταν καλοί φίλοι τότε", συμπλήρωνε ο Ριμπερί.

Σήμερα είναι αχώριστοι και " χαίρομαι πραγματικά γι' αυτή τη σχέση", κατέληγε ο Γάλλος. Αναγνωρίζουν ο ένας τη συμβολή του άλλου στη διάπλαση του ποδοσφαιρικού χαρακτήρα τους και φυσικά τη συνολική επιτυχία της Μπάγερν. Που ήταν το βασικό μέλημά τους.

" Μέχρι να φτάσουμε εμείς στην ομάδα, η Μπάγερν έπαιζε διαφορετικά. Εμείς και άλλοι παίκτες φέραμε δυναμισμό και καλύτερο ρυθμό, ένα άλλο στιλ ποδοσφαίρου", έχει αναφέρει ο Γάλλος.

" Έχουμε πολλές ομοιότητες, αφού μάς ελκύει το γκολ, να φτιάχνουμε ευκαιρίες, να μπαίνουμε στη μάχη ένας μ' έναν. Ταυτόχρονα όμως είμαστε διαφορετικοί, θα το δεις στα στατιστικά μας", συμπλήρωνε σε άλλη αποστροφή ο Ολλανδός.

Το Σάββατο αποχαιρέτησαν το βαυαρικό κοινό. Όπως ακριβώς άρμοζε.

Το παιχνίδι με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην 'Allianz Arena' δεν είχε επιστροφή. Η Μπάγερν θα έπρεπε τουλάχιστον να μην χάσει για ν' αφήσει πίσω της την Ντόρτμουντ και να στεφθεί πρωταθλήτρια για 7η διαδοχική σεζόν. Σε περίπτωση ισοπαλίας των Βαυαρών οι Βεστφαλοί ήθελαν νίκη με 17 γκολ - ακατόρθωτο.

Δες πως είχε η κατάσταση πριν από τη σέντρα των αγώνων και την πιθανή κατάληξη της κατάταξης.

Robbery: Τα πρώτα 30 λεπτά που όρισαν τη μοίρα της Μπάγερν

Προτού συμπληρωθούν 4 λεπτά από την έναρξη ο Κομάν έδινε το προβάδισμα, αλλά το γκολ του Χάλερ στο 50' έσπερνε την αμφιβολία, ενόσω η Μπορούσια ήταν ήδη στο 1-0 απέναντι στην Γκλάντμπαχ. Τη στιγμή που ο Ρόις 'εκτελούσε' για το 2-0, ο Αλάμπα χάριζε εκ νέου προβάδισμα στην Μπάγερν και ο Σάντσες πέντε λεπτά μετά ξεδιάλυνε την κατάσταση.

Ήταν η στιγμή που ο Νίκο Κόβατς αφουγκράστηκε την ανάγκη του γηπέδου να δει για τελευταία φορά τους ήρωές του. Έδωσε εντολή στους δύο ποδοσφαιριστές να ετοιμαστούν. Μπήκαν στο γήπεδο με διαφορά 6 λεπτών. Στο 61' ο Ριμπερί και στο 67' ο Ρόμπεν. Σκόραραν με διαφορά 6 λεπτών. Ο Ριμπερί στο 72' και ο Ρόμπεν στο 78'. Καρμικό!

Το τελικό 5-1 δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά, σφραγίζοντας τον τίτλο για μια Μπάγερν, η οποία για ένα δίμηνο τρέκλιζε αγωνιστικά, μετρώντας μόλις 2 νίκες από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Νοεμβρίου. Έκτοτε μάζεψε 18 νίκες σε 22 παιχνίδια. Ως τις 6 Απριλίου υπολειπόταν της Ντόρτμουντ στη βαθμολογία. Τη σκόρπισε 5-0 στο Μόναχο, την προσπέρασε και δεν κοίταξε άλλη φορά πίσω, παρά την απώλεια 6 βαθμών.

Ο Φρανκ Ριμπερί τέλειωσε με 25 συμμετοχές και 6 γκολ, ο Άριεν Ρόμπεν 12 για 4. Τα τελευταία τους το Σάββατο. Μαζί σκόραραν 185 φορές στο γερμανικό πρωτάθλημα. Αποχαιρετισμός στα Όπλα, όπως θα 'γραφε ο Χεμινγουέι. Αλλιώς; Robbery, η 'Τέλεια Ληστεία'!

News 24/7

24MEDIA NETWORK