Η Ντόρτμουντ πλησίασε το μισό δισεκατομμύριο κερδών σε μια τριετία

Είκοσι επτά είναι οι παίκτες που πούλησε η Ντόρτμουντ, από την ημέρα που πήρε τον Κρίστιαν Πούλισιτς μέχρι αυτήν που τον έδωσε στην Άρσεναλ. Ψάξαμε και βρήκαμε το καθαρό κέρδος, αλλά και τις εξαιρέσεις -αυτούς που έβαλαν μέσα τους Γερμανούς.

Η Ντόρτμουντ πλησίασε το μισό δισεκατομμύριο κερδών σε μια τριετία

Η Borussia Dortmund (Μπορούσια Ντόρτμουντ) είναι η ομάδα που φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας, στην Βundesliga, έπειτα από 17 αγώνες. Είναι και αυτή που πούλησε το μεγαλύτερο αστέρι του υπάρχοντος ρόστερ, τον Christian Pulisic (Κρίστιαν Πούλισιτς), στην Chelsea (Τσέλσι), από τώρα για 64.000.000 ευρώ. Με την προϋπόθεση φυσικά, να τον αφήσει να φύγει μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου. Κάτι που το λες λογικό.

Όπως λογική θα πεις και την απόφαση των Βεστφαλών να δώσουν τον Αμερικανό, μη σκεπτόμενοι "πού θα βρούμε κάποιον να καλύψει το κενό;" ή "και αν βρούμε, πόσο θα μας στοιχίσει;" ή -το πιο αγαπημένο- "θα διαλυθεί η χημεία του ρόστερ". Όσα δηλαδή, ρωτούν οι κοινές ομάδες.

Όπου "κοινές", αυτές που δεν έχουν δομηθεί πάνω στο σύστημα "αγοράζω, βελτιώνω, πουλάω" και στο ακόμα καλύτερο το "ανακαλύπτω, εξελίσσω, εκμεταλλεύομαι, πουλάω".

Μια επίσκεψη στο Transfermarkt, στο σύνδεσμο που παραπέμπει στις μεταγραφές της Ντόρμουντ θα σας πείσει ότι αυτοί οι τύποι δεν ξέρουν πώς είναι να 'χουν τους ίδιους παίκτες, για πολλά χρόνια. Και πώς να μην βγάζουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, από ταπεινές επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα διεκδικούν τίτλους και ενίοτε τους κατακτούν.

Να, για παράδειγμα ο Πούλισιτς. Πήγε στο Ντόρμουντ στις ακαδημίες. Εννοώ δεν πληρώθηκε κάποια ομάδα, για τα δικαιώματα του. Αντιθέτως, οι της Borussia έλαβαν το ποσό των 64 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν να πάει στην Premier League.

Αυτός που 'χει δώσει τα περισσότερα, με την πώληση του, παραμένει είναι ο Ousmane Dembélé, ο οποίος πήγε στη Ντόρτμουντ για το ποσό των 15.000.000 ευρώ. Και έφυγε για αυτό των 115.000.000 ευρώ!

Το τρίο των παικτών που 'χουν δώσει στους διοικούντες κέρδος τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ συμπληρώνει ο Pierre-Emerick Aubameyang, παλικάρι που 'χε υπογράψει στη γερμανική ομάδα -από τη Milan- το Γενάρη του 2012, για 1.800.000 ευρώ και πουλήθηκε για 63.750.000 ευρώ στην Arsenal.

Η Marca έκανε μια αναφορά στα μεγαλύτερα κέρδη της πρωτοπόρου της Bundesliga. Αυτή που πιθανότατα διάβασες παντού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Δίχως αμφιβολία, πήρες μια εικόνα, που ωστόσο είναι ανεπαρκής. Γιατί δεν έχεις το σύνολο των παικτών που πουλήθηκαν από τη σεζόν 2015-16, οπότε εμφανίστηκε στην πόλη ο Πούλισιτς.

Δεν έχεις το σύνολο των χρημάτων που σπατάλησε η Ντόρτμουντ, να το συγκρίνεις με αυτό που 'έβγαλε' από αυτές τις συμφωνίες και να δεις το καθαρό κέρδος. Ακολουθεί σχετικός πίνακας που αποδεικνύει ότι την τελευταία τριετία το κέρδος έχει φτάσει στα 362.200.000 ευρώ!

Θα είδες και κάτι 'μείον'. Δεν τα λες παράλογα, αν σκεφτείς πως πουλήθηκαν 27 παίκτες την τελευταία τριετία. Από αυτούς, το 14.8% έβαλε μέσα τον οργανισμό. Που σημαίνει ότι έδωσε περισσότερα λεφτά, από όσα πήρε στην πώληση. Μη φανταστείς ότι είναι 'παλτά'. Για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη χασούρα την είχε με τον Ciro Immobile (Τσίρο Ιμόμπιλε, εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιταλία), ο οποίος προοριζόταν για διάδοχος του Robert Lewandowski (Ρόμπερτ Λεβαντόσφκι)

Ο Λεβαντόφσκι πήγε, το καλοκαίρι του 2014, ως ελεύθερος στη Bayern Munich. Παρεμπιπτόντως, οι Βεστφαλοί είχαν δώσει για αυτόν 4.750.000 ευρώ, για να τον πάρουν από τη Lech Poznan, τον Ιούλιο του 2010.

Άρα τους έβαλε και αυτός 'μέσα". Οικονομικά. Διότι ως ηγέτης τους, τους οδήγησε σε δυο πρωταθλήματα (2011, 2012), ένα κύπελλο (2012), δυο Supercup (2013, 2014) και στον τελικό του UEFA Champions League, το 2013.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK