Όταν ο Τούχελ αποκάλεσε 'Weicheier' Παπασταθόπουλο και συμπαίκτες στην Ντόρτμουντ

Ο Τόμας Τούχελ δεν ήταν αγαπητός στα αποδυτήρια της Ντόρτμουντ και πολλά οφείλονται σε μία προσβλητική ατάκα που είπε μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν της ομάδας, με αποδέκτες τους παίκτες.

Όταν ο Τούχελ αποκάλεσε 'Weicheier' Παπασταθόπουλο και συμπαίκτες στην Ντόρτμουντ
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Πιτ Γκότσαλκ είναι ένας Γερμανός αθλητικός δημοσιογράφος με δεκαετίες εμπειρίας σε διάφορα ΜΜΕ της χώρας. Ο τομέας του είναι η Κοιλάδα του Ρουρ και συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της Ντόρτμουντ, με συνέπεια με το πέρασμα των ετών, να αποκτήσει την ευχέρεια να γράψει ακόμα και βιβλίο για τους Βεστφαλούς.

"Kabinengeflüster" είναι ο τίτλος του και αποτελείται από ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή ενός ρεπόρτερ. Και η πρώτη ιστορία του βιβλίου, το πρώτο κεφάλαιο, θα καθηλώσει κάθε γερμανόφιλο του ποδοσφαίρου, όπως μεταφέρεται από τον Μπεν Ρέντελινγκς στο ' N-TV.de'.

Η ατάκα του Βάτσκε που αποκάλυψε το ρήγμα

Ο Γκότσαλκ καταπιάνεται -μεταξύ άλλων- με την περίοδο που ο Τόμας Τούχελ ετοιμαζόταν να αποτελέσει παρελθόν για την Ντόρτμουντ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, παρότι η δουλειά του είχε αναγνωριστεί ως επαρκώς επιτυχημένη από Τύπο και φιλάθλους. Η επισφράγιση του τέλους ήρθε τον Μάιο του 2017, όταν ο γενικός διευθυντής του συλλόγου, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, παραχώρησε μία... καταδικαστική συνέντευξη στην ' Westdeutsche Allgemeine Zeitung'.

Η συνέντευξη επρόκειτο να αφορά τον επόμενο αγώνα Bundesliga της Ντόρτμουντ, με αντίπαλο τη Χόφενχαϊμ, όμως μία απάντηση του Βάτσκε διακρινόταν ξεκάθαρα και δεν είχε να κάνει με τη Χόφενχαϊμ. Όταν ρωτήθηκε για το αν υπήρχαν 'μαύρα σύννεφα' μεταξύ του ιδίου και του Τούχελ, ο Βάτσκε απάντησε χωρίς δισταγμό: "Ναι, ακριβώς έτσι".

Η διοίκηση της Ντόρτμουντ έκανε τη 'WAZ' να πιστέψει ότι υπήρχε κάτι ενδιαφέρον να ειπωθεί. Ο ειδικός δεσμός μεταξύ του Βάτσκε και του Γκότσαλκ, τότε επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της 'WAZ', έπαιξε τον ρόλο του και η εξήγηση προκύπτει από περιστατικά που προηγήθηκαν μερικούς μήνες νωρίτερα.

Ο Γκότσαλκ εξιστορεί στο βιβλίο του πως εκείνος κι η δημοσιογραφική ομάδα του αναγνώρισαν αμέσως τη βαρύτητα αυτής της δήλωσης, ωστόσο αποφάσισαν να μην την βάλουν στον τίτλο. Ήθελαν να αποφύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει διάψευση από πλευράς Ντόρτμουντ.

Όταν ο Τούχελ αποκάλεσε 'Weicheier' Παπασταθόπουλο και συμπαίκτες στην Ντόρτμουντ
BERND THISSEN/DPA VIA AP

Αντ' αυτού, ο παρουσιαστής του Sky, Πάτρικ Βάσερτσιρ, έδωσε συνέχεια στο σίριαλ. Πριν από τον αγώνα κόντρα στη Χόφενχαϊμ και αφότου είχε δημοσιευτεί η συνέντευξη, βρήκε τον Τούχελ και τον ρώτησε σχετικά. Ο Γκότσαλκ πιστεύει ότι τα λόγια του Γερμανού προπονητή σε αυτήν τη συνέντευξη επέφεραν οριστικά το τέλος του.

"Ως προπονητής, απαγορεύω στον εαυτό μου να το σκεφτεί και να βυθιστεί σε αυτό. Υπάρχουν τόσα παιχνίδια να δώσουμε, δεν μπορούμε να χάνουμε την εστίασή μας πλέον. Είναι λίγο πιο δύσκολο αυτό σήμερα", δήλωσε ο Τούχελ.

Ο Γκότσαλκ υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν 'καρφί' για τον Βάτσκε και ότι υπονομεύει τις ελπίδες της Ντόρτμουντ για κάτι καλό στο φινάλε της σεζόν. Η Μπορούσια πάλευε με τη Λειψία και τη Χόφενχαϊμ για τα δύο 'εισιτήρια' των ομίλων του Champions League, πίσω από την πρωταθλήτρια Μπάγερν, ενώ αντιμετώπιζε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον τελικό του κυπέλλου στα τέλη Μαΐου. Ο Βάτσκε δεν μπορούσε να το ανεχθεί και τότε έβγαλε τα βέλη από τη 'φαρέτρα' του.

Ο Τούχελ ήθελε να παίξουν

Στις 11 Απριλίου 2017, το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης στο πούλμαν που μετέφερε την Ντόρτμουντ στο γήπεδο για τον πρώτο προημιτελικό του Champions League με αντίπαλο τη Μονακό, υπήρξαν αρκετές στιγμές που δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κατά τον Γκότσαλκ.

Μία εξ αυτών ήταν οι ζυμώσεις για τη στάση της ομάδας, την ώρα που η UEFA πίεζε να διεξαχθεί κανονικά το παιχνίδι, έστω την επόμενη μέρα. Η διοίκηση και ο Βάτσκε δεν ήταν χαρούμενοι με αυτήν την εξέλιξη και γι' αυτό συγκέντρωσαν τους παίκτες και τους ενημέρωσαν για τις πιέσεις της UEFA, αφήνοντάς τους το ελεύθερο να αποφασίσουν αν θα αγωνιστούν.

Όλοι πλην του Μαρκ Μπάρτρα, αφού ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από τα θραύσματα γυαλιών από τα παράθυρα του οχήματος.

Όταν ο Τούχελ αποκάλεσε 'Weicheier' Παπασταθόπουλο και συμπαίκτες στην Ντόρτμουντ
CARSTEN LINHOFF/DPA VIA AP

Ο Τούχελ, από την πλευρά του, είχε μία διαφορετική οπτική της κατάστασης. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Γκότσαλκ, δεν είχε πρόβλημα με τη διεξαγωγή του αγώνα ακόμα και την ίδια μέρα και μάλιστα προσδοκούσε "στην ενέργεια του γηπέδου".

"Με τις... Weicheier θα νικήσω την Μπάγερν;"

Η παλιά 'φρουρά' είχε στραφεί ήδη εναντίον του Τούχελ, που ουσιαστικά έβρισκε 'πάτημα' μόνο σε... ιδιότροπους παίκτες όπως ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και ο Ουσμάν Ντεμπελέ (και ίσως η μεταγραφική επιλογή του, Γιούλιαν Βάιγκλ).

Γι' αυτόν τον λόγο, το επόμενο πρωί, ο αρχηγός Μάρκο Ρόις, μαζί με τον Γκονσάλο Κάστρο, εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους, μπροστά στον προπονητή τους, να διεξαχθεί ο αγώνας εκείνη τη μέρα. Εξάλλου, η ψυχολογία των παικτών ήταν ήδη στο ναδίρ μετά από τη συντριβή τους στο πρωτάθλημα από την Μπάγερν με 1-4 στο Μόναχο τρεις ημέρες νωρίτερα.

Ο Τούχελ δεν το άφησε να περάσει έτσι και πέταξε ένα δηλητηριώδες σχόλιο, το οποίο εκμυστηρεύτηκε αργότερα ένας παίκτης της Ντόρτμουντ στον Γκότσαλκ. "Και με αυτές τις Weicheier θα νικήσω την Μπάγερν;", ήταν η ατάκα του Γερμανού προπονητή, όπως καταγράφεται στο βιβλίο. Όπου Weicheier, ο μαλθακός, ο λιπόψυχος, η... αδ...ή στη γερμανική αργκό.

"Οι ημερομηνίες ορίστηκαν και πρέπει να παίξουμε", πρόσθεσε. "Κάθε πρόταση, μία σφαλιάρα στο πρόσωπο του Βάτσκε", εξηγεί ο Γκότσαλκ.

Όταν ο Τούχελ αποκάλεσε 'Weicheier' Παπασταθόπουλο και συμπαίκτες στην Ντόρτμουντ
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Νίκησε την Μπάγερν

Η Ντόρτμουντ ηττήθηκε μέσα στη Βεστφαλία με 2-3 από τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ και του Κιλιάν Εμπαπέ και στη ρεβάνς είχε την ίδια τύχη, με συνέπεια να αποκλειστεί. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να νικήσει την Μπάγερν στα ημιτελικά του DFB-Pokal και στον τελικό να κάμψει την αντίσταση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κλείνοντας τη σεζόν με ένα τρόπαιο. Στη Bundesliga τερμάτισε τελικά στην 3η θέση, πίσω από τη Λειψία.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βάτσκε και Τούχελ κορυφώθηκε εκείνες τις ημέρες των αγώνων με τη Μονακό και τα τραύματα δεν επουλώθηκαν ποτέ. Ο Βάτσκε, έναν μήνα αργότερα, όταν αποκάλυπτε με τρόπο τη ρήξη, είχε προαποφασίσει την τύχη του Τούχελ, όμως δεν ήταν γνωστό εκείνη την εποχή και όλοι είχαν σοκαριστεί με την τοποθέτηση του εκτελεστικού νο1 της Ντόρτμουντ.

"Το ρήγμα στην ομάδα μπορεί να εντοπιστεί πίσω σε ακριβώς εκείνο το μοιραίο απόγευμα", καταλήγει ο Γκότσαλκ.

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner, Bernd Thissen/dpa via AP, Carsten Linhoff/dpa via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK