Η επίθεση με μπαλάκια στον Σάντσο είχε ποδοσφαιρικό υπόβαθρο

Όχι μία, αλλά δύο φορές διακόπηκε η αναμέτρηση της Νυρεμβέργης με την Ντόρτμουντ. Οι φίλαθλοι των γηπεδούχων είχαν λόγο που εκτόξευσαν μαύρα μπαλάκια στον αγωνιστικό χώρο του 'Μαξ-Μόρλοκ'.

Dortmund's Jadon Sancho warms up during a training session one day ahead of the Champions League round of 16 first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley Stadium in London, Tuesday, Feb. 12, 2019.(AP Photo/Frank Augstein)
Dortmund's Jadon Sancho warms up during a training session one day ahead of the Champions League round of 16 first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley Stadium in London, Tuesday, Feb. 12, 2019.(AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Νein Zu Montagsspiele. Τρεις λέξεις που έχουν ενώσει τους ποδοσφαιρόφιλους της Bundesliga ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης και χρωματισμών για έναν κοινό σκοπό: την κατάργηση των δευτεριάτικων αγώνων.

Οι Γερμανοί οπαδοί έχουν από καιρό τώρα υψώσει το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στο 'ζυγό' της Δευτέρας και με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την αντίθεσή τους στον ορισμό ποδοσφαιρικών αγώνων εκτός ΠΣΚ.

Η τελευταία αφορμή δόθηκε στο Νυρεμβέργη-Ντόρτμουντ. Δύο φορές μάλιστα διεκόπη ο αγώνας από τα μαύρα μπαλάκια του τένις που πέταξαν οι οπαδοί των γηπεδούχων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή της Λίγκας να προγραμματίσει το τελευταίο από τα παιχνίδια της 22ης αγωνιστικής για το βράδυ της Δευτέρας.

Ως επίσημη δικαιολογία έχει παρουσιαστεί η κούραση των ομάδων που μετέχουν στο Europa League και έχουν αγωνιστεί την Πέμπτη πριν από την τέλεση της αγωνιστικής. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο ούτε η Νυρεμβέργη ούτε η Ντόρτμουντ (έπαιξε Τετάρτη στο Λονδίνο με την Τότεναμ για το CL) είχαν υποχρεώσεις τη συγκεκριμένη ημέρα, στοιχείο που αυτομάτως αδυνατίζει την επιχειρηματολογία της διοργανώτριας αρχής και ταυτόχρονα ενισχύει τη στάση της πλειονότητας του κόσμου που δεν πείθεται για τις 'αγνές' προθέσεις.

Η διαμάχη κρατάει καιρό. Ξέσπασε επί της ουσίας απ' όταν η DFL υπέγραψε τη νέα σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 4.64 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το φινάλε της ποδοσφαιρικής σεζόν 2020-21 - τέσσερα χρόνια δηλαδή. Μεταξύ των βασικών όρων ήταν και η διεξαγωγή πέντε αγώνων της κάθε σεζόν τη Δευτέρα. Μ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν η μετάδοση ενός παιχνιδιού στην prime time ζώνη της πρώτης ημέρας της νέας εβδομάδας, μία από τις πιο αποδοτικές για τη διαφημιστική αγορά με πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Γιατί ποιος βγαίνει από το σπίτι το βράδυ της Δευτέρας;

Ήδη από πέρυσι τον Φλεβάρη οι οργανωμένοι φανς της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στο εντός έδρας ματς με τη Λειψία, είχαν φροντίσει ν' αποτυπώσουν τις θέσεις τους σε πανό και πετώντας λευκές κορδέλες που εμπόδισαν για λίγο την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, παρακινώντας κι άλλους να τους ακολουθήσουν στην κατεύθυνση, πετυχαίνοντας σημαντική συσπείρωση του οπαδικού κινήματος.

Η δική τους ένσταση είχε ως πυλώνα τη μία ημέρα άδειας που θα πρέπει να παίρνουν από τις δουλειές τους προκειμένου ν' ακολουθούν τις ομάδες τους στις εξορμήσεις τους.

Αφού τίποτα δεν άλλαξε με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι κινητοποιήσεις πήραν νέα μορφή και διαστάσεις. Επί παραδείγματι της Ντόρτμουντ και της Λεβερκούζεν μποϊκόταραν από ένα παιχνίδι.

Η αντίδραση έφερε... δράση και από τη Λίγκα ανακοινώθηκε -τον περασμένο Νοέμβριο- πως οι αντίθετες φωνές έχουν ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και πως τα δευτεριάτικα παιχνίδια θα καταργηθούν. Όχι όμως πριν το 2021, μια και το συμβόλαιο της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών είναι σε ισχύ και -προφανώς- οι ρήτρες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να σπάσουν δίχως οικονομικές ζημίες.

" Τουλάχιστον μάς λαμβάνουν", έλεγε εκπρόσωπος των οργανωμένων οπαδών, μετά την ενημέρωση από τη Λίγκα.

Η νίκη παρόλα αυτά ήταν 'μισή' και δεν ικανοποίησε στον απόλυτο βαθμό το αίτημα αναπροσαρμογής στο καλεντάρι. Το αποτέλεσμα εκδηλώθηκε, τη Δευτέρα, στο δεύτερο δευτεριάτικο παιχνίδι της σεζόν - το πρώτο μετά τις 3 Δεκεμβρίου (Νυρεμβέργη-Λεβερκούζεν) όταν ο Τζέιντον Σάντσο δέχθηκε... βροχή από μαύρα μπαλάκια του τένις. Τα οποία οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων προσπαθούσαν ν' απομακρύνουν από το χορτάρι για να συνεχιστεί ομαλά ο αγώνας. Που παρεμπιπτόντως έληξε 0-0.

Οι οπαδοί εξακολουθούν να θέλουν πίσω τις... Δευτέρες τους!

Η επόμενη διαμαρτυρία προβλέπεται στο Λειψία-Χοφενχάιμ.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK