"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!

Οι Γερμανοί έβαλαν στη ζωή τους το Video Assistant Referee όμως τώρα τους έγινε εφιάλτης! Αιτία ένας διάσημος πρώην ρέφερι που έχει μείνει στη μνήμη πολλών και για τη διαιτησία του σε Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League το... 1997!

"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!

Το ελληνικό φίλαθλο κοινό -και δη αυτό του Ολυμπιακού- που είναι 30+ δεν έχει ξεχάσει τον Χέλμουτ Κρουγκ, με τον Γερμανό διαιτητή να έχει γράψει ιστορία το 1997 όταν (στην πρώτη συμμετοχή των Πειραιωτών στους ομίλους του Champions League) "έκλεισε τα μάτια" σε ανατροπή του Στέλιου Γιαννακόπουλου από τον Σαντιάγο Κανιθάρες, αρνούμενος να σφυρίξει πέναλτι για την ελληνική ομάδα μόλις στο 5' και ταυτόχρονα να αποβάλλει τον Ισπανό κίπερ.

Έκτοτε πέρασαν δύο δεκαετίες, ο Κρουγκ κρέμασε τη σφυρίχτρα του, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αιτία αυτή τη φορά η εμπλοκή του στο σύστημα VAR που λειτουργεί από τη φετινή σεζόν στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου για τη βοήθεια των διαιτητών κατά τη διάρκεια των αγώνων, με τον πρώην διαιτητή να χάνει τη θέση του ως επικεφαλής του VAR!

"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!
ICON PHOTOPRESS

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η αιτία ήταν η βροχή παραπόνων που δέχτηκε για τον πρώην διαιτητή και συγκεκριμένα για τη "συμπεριφορά" του στον αγώνα της Σάλκε με την Βόλφσμπουργκ για την 10η αγωνιστική της Bundesliga στις 28 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το ματς δύο ήταν οι φάσεις που συζητήθηκαν: το πέναλτι που σφυρίχτηκε στο 42ο λεπτό υπέρ της Σάλκε σε κράτημα της φανέλας του Κέρερ (αμυντικός των "βασιλικών μπλε") από τον Γκιλαβογκί της Βόλφσμπουργκ, με το πέναλτι να μη δίνεται από τον διαιτητή αλλά κατόπιν απόφασης από το VAR και ο μη καταλογισμός πέναλτι σε χέρι του Κέρερ μέσα στη μεγάλη περιοχή της Σάλκε.

"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!
"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!

Ο άνθρωπος που διηύθυνε το σύστημα VAR από το κέντρο ελέγχου (ονομάζεται "Cologne") ήταν σε αυτό το ματς ο Χέλμουτ Κρουγκ και όλοι του άσκησαν τρομακτική κριτική, και αυτό γιατί ευνόησε ουσιαστικά την ομάδα της γενέτειρας πόλης του, την οποία μάλιστα δεν είχε το δικαίωμα να σφυρίξει όταν στα νιάτα του ήταν διαιτητής...

Το άσχημο είναι πως πέρα από την καχυποψία απέναντι στους ανθρώπους που ελέγχουν το σύσ,τημα VAR υπάρχει πλέον έντονη αμφισβήτηση προς το ίδιο το σύστημα, και αυτό φάνηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου σε διάφορα γήπεδα της χώρας υψώθηκαν πανό που ζητούσαν την κατάργησή του!

"Χαμός" στην Bundesliga με VAR και διαιτησία!

Δεν είναι όμως μόνο οι φίλαθλοι που φωνάζουν αλλά και άνθρωποι του ποδοσφαίρου στη Γερμανία, με τον αθλητικό διευθυντή της Άουγκσμπουργκ Στέφαν Ρόιτερ να δηλώνει χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι έχουμε λάθος ανθρώπους στο σύστημα VAR".

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Μπάγερν, Γιουπ Χάινκες τόνισε: "Νομίζω ότι δεν πρέπει να αποκόβουμε τόσο πολύ τους διαιτητές. Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το video μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις".

Τι πιστεύετε; Η καρατόμηση του Χέλμουτ Κρουγκ θα είναι η αρχή του τέλους για την τεχνολογία VAR στο γερμανικό ποδόσφαιρο και μάλιστα στην κορυφαία έκφρασή του, την Bundesliga;

News 24/7

24MEDIA NETWORK