H... μουσική ταυτότητα της 91χρονης ΑΕΚ (VIDEOS)

Η 91χρονη ΑΕΚ έχει... τραγουδηθεί χιλιάδες φορές, με αρκετούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς δημιούργησαν εντάσεις, κάποιοι άλλοι αγαπήθηκαν και το Contra.gr κάνει την "κιτρινόμαυρη" μελωδική... σούμα!

H... μουσική ταυτότητα της 91χρονης ΑΕΚ (VIDEOS)

Σε μία μεγάλη, αλλά αντιφατική ιστορία όπως αυτή της ΑΕΚ δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν κόντρες… διαφόρων ειδών. Μία κατηγορία από τις κόντρες αυτές είναι η… μελωδική. Στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Καλογρέζα εκφράστηκαν κατά καιρούς ενστάσεις, δυσαρέσκειες και προτιμήσεις στη μουσική που συνόδευε την ποδοσφαιρική ομάδα στους εντός έδρας αγώνες της.

ΑΕΚ σημαίνει παράδοση, μπουζούκι και… σπασμένα δοκάρια

Κάθε πρόεδρος ερχόμενος στα διοικητικά της "Ένωσης" έφερνε και τη δικιά του μουσική επιλογή μαζί ωστόσο επικράτησε η διαχρονική απαίτηση για το θρυλικό "Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια", που έγραψε ο Στέλιος Καζαντζίδης και τραγούδησε ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Ο ύμνος του Τροχανά

Στο παρελθόν, επί των ημερών του Μιχάλη Τροχανά στη διοικητική πραγματικότητα της «Ένωσης», πάρθηκε η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί νέος ύμνος στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού. Έτσι, μετά από κάθε γκολ της ΑΕΚ έπαιζε το παρακάτω ηχητικό αποτέλεσμα το οποίο είχαν επιμεληθεί οι γνωστοί φίλοι της "Ένωσης" Λευτέρης Παπαδόπουλος και Χρήστος Νικολόπουλος. Η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσίασε τον κόσμο, ωστόσο ακούγοντάς το μετά από χρόνια διαπιστώνει κανείς ότι… μυρίζει Φιλαδέλφεια! Μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ από την ENIC και την αποχώρηση Τροχανά, η αντικατάσταση του συγκεκριμένου ύμνου ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις…

Ο Φοίβος και ο Φλωράκης…

Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση που έγινε ποτέ για τραγούδι, ήταν η επιλογή της διοίκησης Ντέμη Νικολαϊδη να εμπιστευθεί στον συνθέτη Φοίβο και στον τραγουδιστή Φλωράκη την ανάθεση ενός τραγουδιού που θα συνοδεύει την ομάδα σε κάθε έξοδό της στον αγωνιστικό χώρο. Η συγκεκριμένη ιδέα πήγε… άκλαυτη αφού δεν βρήκε ανταπόκριση στις τάξεις του κόσμου. Μακριά από την ψυχοσύνθεση των οπαδών της ομάδας, με μουσική που παραπέμπει σε μπαλάντα, το συγκεκριμένο τραγούδι αποτέλεσε μία από τις αιτίες διαμάχης διοίκησης-κόσμου εκείνη την εποχή.

Από κανάρα… ΑΕΚάρα!

Ο Χρήστος Σύρπος, κατά κόσμον Χρηστάκης γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν φανατικός φίλος της ΑΕΚ με αρκετές παρουσίες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και δεν θα μπορούσε να μην μελοποιήσει την αδυναμία του στην "Ένωση". Πέραν από το ρετρό ποδοσφαιρικό τραγούδι για την ομάδα του Τσάκναντι, ο Χρηστάκης τραγούδησε και για τον άθλο της ομάδας μπάσκετ το 1968.

"Γήπεδο το σώμα μου και θύρα 21…"

Ο Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης έγραψε και αυτός ένα τραγούδι για την ΑΕΚ, χωρίς να χρησιμοποιήσει το όνομά της μέσα σε αυτό. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό τραγούδι το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Βεβαίως το συγκεκριμένο τραγούδι δεν έπαιξε ποτέ στο γήπεδο αφού δεν πρόκειται για κάποιο ύμνο της ομάδας αλλά για μία απλή εξωτερίκευση των "κιτρινόμαυρων" αισθημάτων του τραγουδιστή.

Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει!

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης τραγούδησε το πρώτο… προσωποκεντρικό τραγούδι με βασικό αντικείμενο την ΑΕΚ και την ικανότητα του Κώστα Νεστορίδη στην… ακρίβεια. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει παίξει σε ορισμένες αναμετρήσεις της ομάδας στη Γ’ Εθνική, αλλά και παλαιότερα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Φανέλα με "δικέφαλο"

Ο Παντελής Θαλασσινός είναι ένας ακόμα τραγουδοποιός εμφανώς… άρρωστος με την ΑΕΚ την οποία ακολουθεί και στους εκτός έδρας αγώνες. Έτσι, δημιούργησε ένα τραγούδι με τη δική του σφραγίδα. Το τραγούδι διατέθηκε δωρεάν στον κόσμο αφού ο Θαλασσινός δεν θέλησε να το πουλήσει. Άρεσε στον κόσμο, είναι η αλήθεια, αφού πιάνει σε σημαντικό βαθμό το πνεύμα του οργανισμού ΑΕΚ με αρκετές αναφορές στις ρίζες του συλλόγου.

"Ο Ντέμης σου να ’ναι καλά κι ο Τόνι ο Σαβέβσκι…"

Πρόκειται για μία από τις πολλές διασκευές που έγιναν σε τραγούδια που προϋπήρχαν. Το συγκεκριμένο τραγούδι έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του ’80… στελεχωμένο από άλλα πρόσωπα. Το "ο Μαύρος σου να ’ναι καλά κι ο Μάρτον Εστερχάζι" έγινε ο "Ντέμης σου να ’ναι καλά κι ο Τόνι ο Σαβέβσκι". Πέρασε και δεν ακούμπησε κι αυτό.

Με ρομαντική διάθεση προς… το άλλο φύλο

Ομολογουμένως, τόσο το συγκεκριμένο τραγούδι όσο και ο… Φρειδερίκος θα παρέμεναν παγκοσμίως άγνωστοι σε περίπτωση που δεν υπήρχε το ψαχτήρι του Youtube. Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, έχει τη σημασία του που ο τραγουδιστής απευθύνεται σε μία κοπέλα που έχει ερωτευτεί παρομοιάζοντάς τη με την ΑΕΚ λόγω του κίτρινου φουστανιού. Άλλες εποχές…

Η μπόρα που δεν πέρασε…

To "Μόνη ξανά δε θα σ’ αφήσω" έγινε το σλόγκαν της μετά-2004 εποχής της ΑΕΚ. Τελικά η μπόρα δεν πέρασε, τα χειρότερα ήρθαν, η ομάδα υποβιβάστηκε και υπάρχει η πεποίθηση πως κανείς στο μέλλον δεν θα… προτρέξει για τέτοιες παρακινδυνευμένες διαπιστώσεις. Το τραγούδι έπαιζε στους αγώνες της ομάδας -όχι ως ύμνος- και στη συνέχεια κόπηκε αφού σε περίπτωση που δεν συνέβαινε αυτό θα μιλούσαμε για αυτο-troll τάσεις.

"Ταξίδι μιας ζωής στα γήπεδα της γης, πίσω σε μια γωνιά, γωνιά της Σκεπαστής…"

Mία παρέα οπαδών της ΑΕΚ δημιούργησε ένα τραγούδι προχωρώντας σε μία παράφραση του γνωστού τραγουδιού "Σουλτάνος της Βαβυλώνας". Το τραγούδι που αποκαλύφθηκε στο φεστιβάλ της Original το 2012 στο οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αποτελεί μία ερασιτεχνική, φιλική… προσφορά των φίλων της "Ένωσης", αρκετά αξιοπρεπή είναι η αλήθεια, ωστόσο είναι διαθέσιμο μόνο στην πλατφόρμα του Youtube.

News 24/7

24MEDIA NETWORK