H πορεία ενός εμβλήματος στον χρόνο!

Η ελαφρά διαφοροποίηση του εμβλήματος της ΑΕΚ έχει τη δική της σημειολογική σημασία και το Contra.gr θυμάται μερικές από τις εκδοχές του σήματος της «Ένωσης» στην πορεία της στο χρόνο.

Συνηθίζεται, οι αθλητικές ομάδες να πραγματοποιούν κατά διαστήματα αλλαγές στα εμβλήματά τους. Η ΑΕΚ, έστω και με μία μικρή διαφοροποίηση ακολούθησε τον κανόνα, όντας για περίπου μία 20ετία η εξαίρεση καθώς το έμβλημα που «σφραγίζει» τη φανέλα της ομάδας στο ύψος της καρδιάς δεν είχε …υποστεί καμία διαφοροποίηση.

 

Στην «Ένωση», από την περίοδο 1993-94, δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως αλλαγή στο έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Από το καλοκαίρι του 1993, όταν ο θυρεός αντικατέστησε το στρογγυλό πλαίσιο, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φέρουν στο στήθος το ίδιο έμβλημα χωρίς κάποια διαφοροποίηση.

O θυρεός στη φανέλα που ψηφίστηκε η καλύτερη της Ευρώπης την περίοδο 1994-95

Ο θυρεός στην ΑΕΚ έκανε την εμφάνισή του στη μέση της «χρυσής» τριετίας της δεκαετίας του '90. Αμέσως μετά την παύση της συνεργασίας της ΑΕΚ με την Diadora και την ανάληψη της ένδυσης της «Ένωσης» από την Basic –μαζί με το ...ντεμπούτο της πρώτης μπουτίκ ελληνικής ομάδας- η «κιτρινόμαυρη» αισθητική έκανε ένα ριζοσπαστικό ξεκίνημα βελτιώνοντας αρκετά σημεία των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της. Μεταξύ των οποίων η φανέλα και το έμβλημα…

To τελευταίο στρογγυλό σήμα στη φανέλα πριν τον θυρεό

 

Ο Δικέφαλος και η γραμματοσειρά στο καινούργιο σήμα της ΑΕΚ (αυτό του 1993 δηλαδή) προϋπήρχε. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή την περίοδο που ο Λουκάς Μπάρλος είχε συμφωνήσει με την Αdidas στα τέλη της δεκαετίας του '70, ωστόσο τότε βρισκόταν σε στρογγυλό πλαίσιο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στην παρακάτω φωτογραφία...

 

Το 1993, επί των ημερών των Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά, πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν η συγκεκριμένες εκδοχές Δικέφαλου και γραμματοσειράς σε ένα μοντέρνο θυρεό, προκειμένου να συνδέεται το ένδοξο παρελθόν με το ελπιδοφόρο μέλλον και να στιγματίσει τις στιγμές που ήδη είχαν χρυσώσει το κοντέρ, καθώς η ΑΕΚ είχε αποκτήσει το δεύτερο από τα τρία πρωταθλήματα των 90s.

Στη συνέχεια στο θυρεό προστέθηκε και η επιγραφή «F.C.» η οποία δεν ...άρεσε σε μερίδα του κόσμου καθώς ήταν αρκετά ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται ξενόφερτοι όροι στο έμβλημα της ομάδας, για την εποχή, ωστόσο στη συνέχεια έγινε συνήθεια αφού το συγκεκριμένο έμβλημα σε βάθος χρόνου έγινε οικείο και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σε προϊόντα συνδέσμων οργανωμένων οπαδών.

 

Τα χρόνια κύλησαν. Οι διοικήσεις πηγαινοέρχονταν, οι ποδοσφαιριστές το ίδιο. Το γήπεδο γκρεμίστηκε, η εποχή Νικολαϊδη έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα με τους Θανόπουλο, Αδαμίδη και Δημητρέλο, με την ΑΕΚ να μετατρέπεται σε βραδυφλεγή βόμβα που σκάει στα χέρια του τελευταίου.

 

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε στην καθημερινότητα της ΑΕΚ μαζί με την ελπίδα για την κατασκευή του νέου γηπέδου και της αναβίωσης των …glory days της δεκαετίας του ’90. Το νέο ξεκίνημα συνοδεύει ένα έμβλημα, όχι καινούργιο, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένο. Ο παραδοσιακός –πια- θυρεός παρέμεινε με μία μικροαλλαγή στη γραμματοσειρά της λέξης ΑΕΚ και με έναν …έξτρα σταυρό στο θυμιατό.

 

Το συγκεκριμένο έμβλημα βρίσκεται ήδη στον εξοπλισμό των ποδοσφαιριστών, τυπώνεται στις φανέλες που βρίσκονται …καθοδόν και θα κοσμεί τη νέα ιστοσελίδα της ομάδας η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Face Control

Το bullying στον Φετφατζίδη

Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι ο Πάσπαλι του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Μία φάση που τον στιγμάτισε και η αναζήτηση της εξιλέωσής. Το γκολ με τη Λαμία ήταν το πρώτο βήμα, αναζητά το επόμενο.