Ο Ηρακλής ξόρκισε το κακό και τον Βόλο

Ο πραγματικός Ηρακλής έκανε... ντεμπούτο στη φετινή Football League αναγκάζοντας τον... ΠΑΟΚ της κατηγορίας, τον μέχρι τώρα αήττητο Βόλο, στην πρώτη εντός έδρας γκέλα στην ιστορία του!

Ο Ηρακλής ξόρκισε το κακό και τον Βόλο
EUROKINISSI

Δεν υπήρχε μεγαλύτερο παιχνίδι αντιθέσεων στη φετινή Football League. Από τη μία, η πιο ιστορική ομάδα, η πιο πετυχημένη ομάδα, η πιο μεγάλη ομάδα, η ομάδα με τον περισσότερο κόσμο. Από την άλλη η πιο καινούργια ομάδα, η ομάδα δίχως διακρίσεις (μέχρι στιγμής), η ομάδα που ακόμα δεν έχει δημιουργήσει βάση φιλάθλων.

Κι όμως, η δεύτερη αποτελεί το απόλυτο φαβορί για την άνοδο στη Super League και η πρώτη αναμένεται να παλέψει για να την ακολουθήσει, έστω μέσω μπαράζ. Εξάλλου, Βόλος και Ηρακλής είχαν 15 βαθμούς πριν από τη σέντρα στο Δημοτικό Στάδιο της Νεάπολης στη θεσσαλική πόλη. Διαφορά που έκλεισε κατά 3 βαθμούς, αφού ο 'γηραιός' αψήφισε τα δεδομένα και έφτασε σε μία σπουδαία νίκη με 2-0.

Υπό άλλες συνθήκες, το 'τρίποντο' θα ήταν υποχρέωση για μία ομάδα όπως ο Ηρακλής. Εξάλλου, ο Βόλος Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος ή Βόλος ΝΠΣ ή εν συντομία Βόλος αποτελεί μία ομάδα με ζωή 19 μηνών. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο που αντικατέστησε την Πύδνα Κίτρους στη Γ' Εθνική το 2017-2018 και με μεταγραφές ανεξήγητες για το επίπεδο της κατηγορίας και τις δυνατότητες ενός τυπικού νεοσύστατου συλλόγου, κατάφερε να κατακτήσει την 1η θέση στον 4ο όμιλο και τη 2η στον 1ο όμιλο του μπαράζ ανόδου, με συνέπεια να προβιβαστεί.

Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος Γιώργος Σπυριδόπουλος υλοποιεί το όραμα του Αχιλλέα Μπέου για μία ομάδα που ιδανικά θα ένωνε την πόλη, κάτι που λόγω των προβλημάτων που είχε μέχρι πρότινος με τη δικαιοσύνη ο πολύπειρος ποδοσφαιρικός παράγοντας, δεν μπορούσε να το κάνει μόνος του.

Αν και η προ ημερών απόφαση για το Koriopolis ήταν αθωωτική, προς το παρόν δεν εμφανίζεται να διατηρεί σχέσεις με τον σύλλογο, έστω κι αν είναι κοινό μυστικό ότι πλέον δεν τον συνδέει τίποτα με τον Ολυμπιακό Βόλου, αντιθέτως τον συνδέουν πολλά με τον Βόλο ΝΠΣ.

Η απότομη ανέλιξη του συλλόγου αναπόφευκτα προκάλεσε συσπείρωση εναντίον του από τους δύο 'γίγαντες' της πόλης και όχι μόνο. Πρόκειται για μία ομάδα που προς το παρόν αγωνίζεται στο γήπεδο της Νεάπολης, που δεν έχει βρει το κοινό της και που κανείς φίλαθλος του Ολυμπιακού Βόλου ή της Νίκης Βόλου δεν αποδέχεται.

Ένας κοινός εχθρός, όχι μόνο για τις δύο ομάδες του Βόλου που ήδη έχουν εμπειρία από Α' Εθνική, αλλά και για τις άλλες ομάδες της Football League, που τον έβλεπαν ως έναν ασταμάτητο συρμό με τερματικό σταθμό την άνοδο.

Με τον 38χρονο Ισπανό Χουάν Φεράντο (για δύο παιχνίδια προπονητής του Εργοτέλη το 2014) από την περσινή σεζόν στο 'τιμόνι', η πορεία της ομάδας θυμίζει τον... ΠΑΟΚ. Σε 12 παιχνίδια είχε 10 νίκες και 2 ισοπαλίες, ούσα η μοναδική αήττητη μέχρι στιγμής και με την Κέρκυρα να ακολουθεί 6 βαθμούς πίσω, αποτελούσε το ακλόνητο φαβορί για τον προβιβασμό. Μέχρι που ο Ηρακλής αποφάσισε να κάνει την... εμφάνισή του στη φετινή σεζόν και να φέρει τα πάνω κάτω.

Η χρονιά άρχισε με πολλά σκαμπανεβάσματα για τον 'γηραιό', τη μοναδική ομάδα που βρέθηκε πάνω από τον Βόλο την περσινή σεζόν στη Γ' Εθνική. Φέτος άλλαξαν πολλά και για τις δύο ομάδες. Από τη μία ο Βόλος είχε μία σταθερότητα, από την άλλη ο Ηρακλής άλλαζε ξανά ιδιοκτησία, με την εποχή Σπύρου Παπαθανασάκη να αποτελεί και τυπικά παρελθόν και την εποχή του Τομ Παπαδόπουλου να αρχίζει από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η ΕΕΑ ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών του συλλόγου.

Η νέα σεζόν άρχισε με την απόκτηση έμπειρων παικτών, με παρουσία στα 'μεγάλα σαλόνια', όπως ο Κλέιτον, ο Νίκος Καθάριος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Κουτρομάνος, ο Πέτρος Κανακούδης, ο Μάρκος Ντούνης, ο Ανδρέας Τσίπρας, ο Γιώργος Κούσας κ.ά.

Ο αρχηγός Νίκος Ζιάμπαρης επέστρεψε μετά από την περσινή χρονιά που πέρασε σε ΟΦΗ και Ολυμπιακό Λευκωσίας, ενώ η πιο σημαντική επιστροφή ίσως ήταν εκείνη του Εμανουέλ Περόνε. Μετά από 3 χρόνια στο 'Καυτανζόγλειο', ο Αργεντινός επιθετικός είχε φύγει για την ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2017, ωστόσο επέστρεψε φέτος, για να βάλει κι αυτός το 'λιθαράκι' του στην προσπάθεια επιστροφής εκεί που αξίζει να βρίσκεται η ομάδα.

Η πορεία αυτή άρχισε με τον περσινό προπονητή, Σπύρο Μπαξεβάνο, ωστόσο μετά από μία ήττα κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, ο τεχνικός διευθυντής, Παύλος Μυροφορίδης, ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από τον Αλέκο Βοσνιάδη.

Η νέα ιδιοκτησία άρχισε με νέο προπονητή τη σεζόν, όμως ούτε εκείνος μακροημέρευσε. Στις 14 Νοεμβρίου και μετά από ένα κακό σερί, με εντός έδρας συντριβή από τον Ατρόμητο (1-6) στο κύπελλο, μία ήττα στην Κέρκυρα και μία εντός έδρας ισοπαλία με τον ουραγό Αιγινιακό, αποφασίστηκε η αντικατάσταση Βοσνιάδη από τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

Ο 'γηραιός' δεν είχε βρει ακόμα τα πατήματά του και η ήττα στην Πάτρα από την Παναχαϊκή δεν εξέπληξε κανέναν. Αντιθέτως, την επόμενη αγωνιστική ο Ηρακλής υποδέχθηκε τον (επίσης διεκδικητή ανόδου) Απόλλωνα Λάρισας, προηγήθηκε με 3-1 στο 32', ωστόσο στο τέλος ηττήθηκε 3-4, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση Μυροφορίδη και λίγο αργότερα, μετά από τις ήττες από ΑΕ Καραϊσκάκη και Δόξα Δράμας, του Ελευθερόπουλου.

Ο τέταρτος προπονητής της σεζόν ήταν ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα, ο οποίος επιχείρησε κι αυτός να κάνει μία επανεκκίνηση στη σεζόν. Μόνο που αυτήν τη φορά άρχισαν να έρχονται και τα αποτελέσματα. Νίκη 2-0 (δίχως αντίκρισμα) επί του ΠΑΣ Γιάννινα στο κύπελλο, νίκη επί του Κισσαμικού στην Κρήτη και επί του Εργοτέλη. Δεν έλειψαν και οι γκέλες, όπως η εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα Πόντου και το 0-0 στα αδύναμα φέτος Τρίκαλα.

Ο αγώνας κόντρα στον πρωτοπόρο Βόλο έμοιαζε με κρας τεστ. Αυτή η ομάδα με αυτούς τους παίκτες που είχε ως στόχο την άνοδο όφειλε να δείξει ότι απλώς χρειαζόταν λίγο χρόνο για να 'δέσει' και ότι δεν διανύει μία χαμένη σεζόν.

Ο νεοαποκτηθείς Γκι Νιαμπούγιου άρχισε την... τεκμηρίωση, όταν έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο 45ο λεπτό και έτρεξε να το πανηγυρίσει με το κοινό στις (όποιες) εξέδρες του γηπέδου. Εξάλλου, ο 'γηραιός' ίσως να είχε μεγαλύτερη στήριξη στο γήπεδο από τον... γηπεδούχο Βόλο.

Στο 69' ήταν η σειρά του Περόνε να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Ο 35χρονος επιθετικός, αν και τραυματίας, έκλεψε από το αντίπαλο στόπερ και με λόμπα νίκησε τον τερματοφύλακα του Βόλου για το 2-0. Φτάνοντας τα 6 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, έπιασε στη 30ή θέση των σκόρερ του συλλόγου τον Ζοέλ Επαλέ, τον Γιώργο Ξενίδη και τον Ηλία Σαπάνη, με 21 γκολ (σε 90 αγώνες) σε όλες τις διοργανώσεις.

'Είμαστε η πιο ιστορική ομάδα της Football League και σήμερα απλά κερδίσαμε τον πρωτοπόρο. Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό το πάθος και να τα δίνουμε όλα και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να έχουμε πειθαρχία στην τακτική μας. Επαναλαμβάνω πως είμαστε μια μεγάλη ομάδα και πρέπει να παίζουμε και για την φανέλα', δήλωσε ο Ρόκα μετά από το τέλος του αγώνα στην ΕΡΤ3.

Η πιο ιστορική ομάδα της κατηγορίας, ένα στοιχείο που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον Ηρακλή. Όμως μετά από την κακή εκκίνηση, μπορούν κάλλιστα να του πάρουν τις θέσεις επιστροφής στη Super League, την απευθείας κι αυτή που οδηγεί στο μπαράζ. Και ο Βόλος, παρά την πρώτη εντός έδρας ήττα στην... ιστορία του, πιθανότατα να το κάνει, ακόμα και χωρίς ιστορία ή κόσμο...

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK