Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός με 7 παίκτες των ακαδημιών του στην ενδεκάδα

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Άρη Αβάτου για τους ομίλους στο Κύπελλο Ελλάδας με μία ενδεκάδα διόλου συνηθισμένη, αφού περιελάμβανε 7 ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής του!

Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός με 7 παίκτες των ακαδημιών του στην ενδεκάδα
EUROKINISSI

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Άρη Αβάτου για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας δεν χρήζει ειδικού σχολιασμού. Λίγο η 'σβηστή' νίκη των Πειραιωτών, λίγο το χωράφι που πήρε τη θέση αγωνιστικού χώρου στο Δημοτικό Γήπεδο της Ξάνθης και το παιχνίδι πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών για την ιστορία των 'ερυθρολεύκων'.

Στη βασική ενδεκάδα για αυτό το επίσημο παιχνίδι ο Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποίησε όχι έναν ούτε δύο αλλά 7 ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τις ακαδημίες του συλλόγου! Δύο εξ αυτών, μάλιστα, οι Μάριος Βρουσάι και Θανάσης Ανδρούτσος, σημείωσαν τα γκολ της νίκης των Πειραιωτών.

Οι 7 των ακαδημιών

Στο τέρμα κάθισε ο 24χρονος Λευτέρης Χουτεσιώτης, ένας ποδοσφαιριστής που έκανε ντεμπούτο με την ερυθρόλευκη φανέλα τη σεζόν 2015-2016 στο πρωτάθλημα, ενώ ανήκει στην πρώτη ομάδα από το 2014-2015. Παρ' όλα αυτά, τα προηγούμενα δύο χρόνια τα πέρασε στου Ρέντη.

Στο κέντρο της άμυνας βρέθηκε ο 20χρονος Δημήτρης Νικολάου, ένας παίκτης που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ομάδας για πρώτο φορά το 2007, σε ηλικία 9 ετών! Διεθνής με όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της Εθνικής Ελλάδας, από το 2016-2017 αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού και μάλιστα έχει σκοράρει μέσα στο 'Καμπ Νόου' κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Champions League!

Στα αριστερά της άμυνας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ακόμα ένας ποδοσφαιριστής με πολύ καλό όνομα στις ακαδημίες του συλλόγου. Ο λόγος για τον 17χρονο Απόστολο Μαρτίνη, ο οποίος βρίσκεται στις ακαδημίες από το 2009 και υπέγραψε πρώτη φορά επαγγελματικό συμβόλαιο πέρυσι, όμως μέχρι στιγμής δεν είχε λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα.

Ο 19χρονος Γιώργος Ξενιτίδης ήταν... αναπόφευκτο να αγωνιστεί σε αυτό το παιχνίδι, αφού έλκει την καταγωγή του από το Τύμπανο Ξάνθης. Πρόκειται για τον αρχηγό της Κ20 των 'ερυθρολεύκων' (στις ακαδημίες από το 2013) και προ ημερών είχε σημειώσει δύο τέρματα στη νίκη με 3-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό για τη Super League Κ20. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και κεντρικά (είτε πιο πίσω είτε και ως δημιουργός) και ούτε εκείνος είχε λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής.

Ο 21χρονος μέσος Θανάσης Ανδρούτσος μπορεί να θεωρείται... παλιά καραβάνα στον Ολυμπιακό, αφού πρόπερσι και πέρυσι συνολικά έκανε 48 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα και έχει σκοράρει μία φορά. Φέτος, όπως και ο Νικολάου έχει τεθεί εκτός Ολυμπιακού για μη αγωνιστικούς λόγους, ωστόσο αποτελεί κι αυτός προϊόν των ακαδημιών, όπου πρωτοβρέθηκε το 2008, για να καταλήξει 10 χρόνια αργότερα στην Εθνική Ελλάδας σε επίπεδο ανδρών.

Ο Μάριος Βρουσάι εδώ και αρκετό καιρό προαλειφόταν για την πρώτη ομάδα. Τον Απρίλιο του 2018, ο 20χρονος εξτρέμ έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή του Κέβιν Μιραλάς κόντρα στην Κέρκυρα και λίγα λεπτά αργότερα σημείωσε και το 'παρθενικό' τέρμα του στην πρώτη ομάδα. Ανήκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού από το 2015, όταν μετακινήθηκε από τον Ναυπακτιακό Αστέρα.

Την επτάδα συμπληρώνει ακόμα ένας φέρελπις επιθετικός των ακαδημιών, ο οποίος είχε αγωνιστεί για 14 λεπτά κόντρα στην Παναχαϊκή πριν από 1,5 μήνα. Ο λόγος για τον 18χρονο Απόστολο Βοΐλη, ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη για πρώτη φορά το 2012 και αποτελεί έναν από τους μόνιμους σκόρερ των 'μικρών' ομάδων του Ολυμπιακού.

Δεν έχει ξανασυμβεί

Η ταυτόχρονη παρουσία 7 παικτών από την ίδια ακαδημία μοιάζει παράταιρο για τη λειτουργία μιας μεγάλης ελληνικής ομάδας, ακόμα και σε ένα αδιάφορο αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας.

Σίγουρα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος με εξαίρεση το περσινό παιχνίδι με τον Ατρόμητο για την ίδια διοργάνωση, πάνω από 3 παίκτες των ακαδημιών του στην αρχική ενδεκάδα!

Η αναμέτρηση κόντρα στους Περιστεριώτες τον Φεβρουάριο του 2017 έμοιαζε με την εξαίρεση στον κανόνα, όταν ο Πάουλο Μπέντο παρέταξε τους Νικολάου, Ανδρούτσο, Παναγιώτη Ρέτσο και Γιώργο Μανθάτη στην ίδια βασική ενδεκάδα.

Μέχρι που φέτος, σε ένα παιχνίδι που οι συνθήκες το επέτρεψαν, ο Μαρτίνς σχεδόν... διπλασίασε αυτόν τον αριθμό, δίνοντας λεπτά συμμετοχής και... ψησίματος σε παίκτες, ορισμένοι εκ των οποίων τα χρειάζονταν. Μάλιστα, ακόμα και οι παίκτες που μπήκαν ως αλλαγή προέρχονταν από τις ακαδημίες της ομάδας. Ο 19χρονος μέσος Νίκος Πέιος βρίσκεται από το 2015 και ο 18χρονος μέσος Γιώργος Νεοφυτίδης εντάχθηκε το 2017.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK