Η τακτική του Μαρτίνς δεν έχει (ακόμη) ανάγκη τον Σολδάνο

Τα 27 λεπτά απέναντι στην Ξάνθη ήταν τα πρώτα του Φράνκο Σολδάνο με τα ερυθρόλευκα. Στα 63 που είχαν προηγηθεί ο Ολυμπιακός ήταν άκρως παραγωγικός και είχε ήδη αποκλείσει την ομάδα της Θράκης χωρίς τον Αργεντινό.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η σύγχρονη πορτογαλική σχολή προπονητών έχει βασιστεί στις θεωρητικές αρχές και τη μεθοδολογία του προφεσόρ Βίτορ Φράντε. 75 ετών σήμερα ο Πορτογάλος 'γκουρού' και πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, είναι ο θεμελιωτής της 'τακτικής περιοδολόγησης', μέσα από την οποία εξέλιξαν το έργο τους ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και ο Μάρκο Σίλβα.

Ο βασικός άξονας του ρεύματος αυτού αφορά την επίμονη προσπάθεια του προπονητή μέσα από ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο στην προετοιμασία κάθε αγώνα να φέρει υποσυνείδητα τον ποδοσφαιριστή πιο κοντά στις δικές του ιδέες.

Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν βιάζεται να χρησιμοποιήσει έναν 'νέο' παίκτη του. Έναν παίκτη που δεν έχει δουλέψει μαζί του για καιρό. Πρώτα θέλει να τον φέρει στα 'μέτρα' του. Τον Νάτχο, που ήταν σε καλύτερη μοίρα, τού έδωσε φανέλα βασικού αφού πρώτα τον έβαλε αλλαγή σε 6 αγώνες, ενώ ο Γκιγέρμε έπαιξε για πρώτη στα τέλη Σεπτέμβρη, προτού από τις αρχές Οκτώβρη μονιμοποιηθεί στο αρχικό σχήμα.

Θα ήταν προπονητικά παράδοξο, κόντρα στη φιλοσοφία που πρεσβεύει, αν είχε χρησιμοποιήσει τον Φράνκο Σολδάνο, που προπονήθηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου, περισσότερα από 27 λεπτά στην πρώτη εμφάνισή του με τα ερυθρόλευκα. Τόσα έπαιξε ο 24χρονος Αργεντινός στο δεύτερο ματς με την Ξάνθη για τη φάση των 16 του Κυπέλλου. Όταν πλέον ο Ολυμπιακός, με το 3-0 από το 61', είχε εξασφαλίσει -κατά 99.9%- την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης αφήνοντας πίσω το 0-0 στα Πηγάδια. Είχε ήδη σκοράρει δύο φορές (όσες στο πρωτάθλημα μετά από 22 τελικές) ο Ποντένσε (29', 61') και άλλη μία ο 'φευγάτος' Χασάν (52') που είχε προτιμηθεί από τον Σολδάνο, τη στιγμή που θα μπορούσαν άλλες τρεις τουλάχιστον.

Ενδεχομένως μάλιστα να μην είχε παίξει καν, αν το σκορ δεν ήταν ήδη ευρύ και οι 'ακρίτες' έδειχναν ανήμποροι ν' απειλήσουν, ασχέτως αν στο 75' μείωσαν με το εύστοχο πέναλτι Μπρίτο για το τελικό 3-1 μετά από χέρι του Τσιμίκα (την ώρα που γυρνούσε το κορμί του). Όπως σχολίασε ο Μαρτίνς μετά το τέλος του αγώνα, " ο Σολδάνο είναι μαχητής, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των υπολοίπων".

Πάντως το γεγονός πως ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να παίξει με 10 παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο της αναμέτρησης λόγω του τραυματισμού του Μπουχαλάκη ενώ είχαν γίνει οι τρεις αλλαγές, δεν τον ευνόησε να φανεί. Βρήκε μία τελική, αλλά προφανώς από την ανάγκη του να γίνει αποδεκτός άμεσα, σούταρε ψηλά άουτ με δυο συμπαίκτες δίπλα του να είναι ξεμαρκάριστοι. " Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική η εμφάνισή του. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά του στην προπόνηση", κατέληξε ο προπονητής του Ολυμπιακού αφήνοντας να εννοηθεί πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Σολδάνο, αλλά ούτε στην Τρίπολη, στο απαιτητικό ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα, πρόκειται να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα.

Ίσως αυτό να του έλεγε ο Μαρτίνς μιλώντας του προτού φύγει για τ' αποδυτήρια.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK