Το γκολ που ο Άκπομ 'έκλεψε' από το FIFA

Από τη δύσκολη αφετηρία στον εντυπωσιακό τερματισμό. Ο Τσούμπα Άκπομ για ένα 'σ' δεν είναι η... Τούμπα που έζησε και διαφημίζει στους έξω. Είναι, όμως, το πρόσωπο του τελικού με το γκολ αλά... FIFA.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ είχε μπροστά του ένα 'βουνό' που τον έλεγαν Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Υπήρχαν δύο δρόμοι: ή το βουνό να 'πέσει' ή να το ξεπεράσει. Κόντρα στη φύση, το βουνό 'έπεσε', ο Πρίγιοβιτς αποχώρησε και ο Τσούμπα Άκπομ βρήκε τη θέση του στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ και έγινε πρωταγωνιστής. Ακόμα και στον νικηφόρο τελικό κόντρα στην ΑΕΚ.

Αν από το μικρό του αφαιρεθεί το 'σ' γίνεται Τούμπα. Παίκτης όνομα και πράγμα. "Στο πρώτο παιχνίδι μου στην Τούμπα ενθουσιάστηκα, πουθενά στην Αγγλία δεν υπάρχει αυτό. Είναι τελείως διαφορετικοί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απ' αυτούς της Αρσεναλ", δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή του σε εφημερίδα. Την πρώτη μεγάλη, η πρώτη γνωριμία με το κοινό.

Λίγο νωρίτερα, ο 23χρονος φορ ξεκινούσε για πρώτη φορά βασικός με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, σε εκείνο το ματς για τους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο. Ο Άκπομ αφήνει θετικές εντυπώσεις, αλλά ουδείς περίμενε κάτι παραπάνω. Είπαμε, όταν έχεις μπροστά σου το 'βουνό' δεν κοιτάς τα δέντρα.

Για να βρει την ποδοσφαιρική Ιθάκη έπρεπε να αποχωρήσει ο Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος φορ έφυγε και πάνω που τους φίλους του ΠΑΟΚ έζωσαν τα... φίδια, ήρθε ο Άκπομ να τον αντικαταστήσει επάξια. Από τον πάγκο, στη βασική ενδεκάδα και από τη βασική ενδεκάδα στην 'ερωτική' επαφή με τα δίχτυα.

"Σκέφτομαι 'ουάου, υπάρχουν 30.000 άνθρωποι που με βλέπουν να κάνω αυτό που μπορώ καλύτερα'. Είναι κάτι τέλειο". Και αφού ξεπέρασε το άγχος του πρωτάρη και τη φοβία του με τις φωτοβολίδες ( "την πρώτη φορά που βγήκα στο γήπεδο, άκουσα ένα πυροτέχνημα να φεύγει από την κερκίδα και πήδηξα! Δεν ήμουν συνηθισμένος"), άρχισε να ξετυλίγει το ταλέντο του και να δικαιώνει τον Αρσέν Βενγκέρ, που έλεγε τα καλύτερα αρκεί να δουλέψει.

Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έκανε μόνο υπομονή, αλλά δούλεψε σκληρά. Οποιοσδήποτε άλλος προπονητής στη θέση του, που χάνει τον βασικό φορ του, θα ζητούσε από τον ιδιοκτήτη κάποιον ισάξιο για να τον αντικαταστήσει. Ο Ρουμάνος τεχνικός, όμως, είχε διακρίνει τις ικανότητες του νεαρού στράικερ και τον 'βάφτισε' Πρίγιοβιτς.

Ο ίδιος όχι μόνο άντεξε το βάρος, όχι μόνο πέτυχε κρίσιμα γκολ, όπως αυτό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με πλασέ μεγάλου παίκτη που θα έλεγε και μια ψυχή, αλλά 'ανάγκασε' ολάκερο BBC να του κάνει αφιέρωμα τον περασμένο Μάρτη: "Ο πρώην επιθετικός της Άρσεναλ, που είναι έτοιμος να γίνει Έλληνας 'αήττητος' με τον ΠΑΟΚ", ήταν ο τίτλος του άρθρου για τον πιτσιρικά που έφυγε από την Άρσεναλ για να βρει αλλού τον ποδοσφαιρικό χρόνο και τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν.

Το γκολ που ο Άκπομ 'έκλεψε' από το FIFA

Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει ποδόσφαιρο μπροστά στην τηλεόραση. Στην εικονική πραγματικότητα που καθένας θα ήθελε να ζήσει μία φορά στ' αλήθεια. Το βράδυ του Σαββάτου ξεσπά σε λυγμούς μπροστά στην κάμερα και αναφέρεται μέσα σε λίγες λέξεις στην εφετινή πορεία του στον ΠΑΟΚ. Από τη στενοχώρια του παραγκωνισμού, στη δικαίωση του πρωταγωνιστή. Του σκόρερ που κρίνει τον δεύτερο τίτλο του Δικεφάλου και το πρώτο νταμπλ στην πολύχρονη ιστορία του.

Το γκολ που πέτυχε θα μπει στα highlights στην ιστορία της διοργάνωσης. Δεν είναι μόνο ο τρόπος, το 'ψαλιδάκι' δηλαδή, αλλά και ο μικρός χώρος που έκανε τη συγκεκριμένη ενέργεια. Το 'σπάσιμο' του σώματος, βλέποντας την μπαλιά του Δημήτρη Πέλκα να πηγαίνει πίσω του. Μια χαμένη μπαλιά για τον οποιονδήποτε, όχι όμως για τον Άγγλο επιθετικό που κάνει ό,τι έκανε μέχρι πρότινος με το χειριστήριο. Αλήθεια, πόσοι έχουμε επιχειρήσει να σκοράρουμε με αυτόν τον τρόπο στο FIFA 19; Ε, φαντάσου να το πετυχαίνεις στα αλήθεια και να του κάνεις μόνιμο 'save' στον 'σκληρό δίσκο' του μυαλού σου.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Άκπομ έζησε τη δική του ποδοσφαιρική ονείρωξη. Σε μία χρονιά που η αφετηρία ήταν δύσκολη και ο τερματισμός εντυπωσιακός. Μία ασίστ του συμπαίκτη του, δηλαδή εκείνου που του έλεγε ότι θα σκοράρει, καθώς κι η δική του εκτελεστική δεινότητα έκρινε έναν τελικό που θα μείνει στην ιστορία μόνο για το φινάλε του. Το γκολ, το νταμπλ του ΠΑΟΚ, την ιστορική τριετία του Δικεφάλου του Βορρά.

Για όλα τα άλλα, τις άδειες εξέδρες, τον τελικό των προσκλήσεων, τα επεισόδια στα επίσημα και όσα ταλαιπωρούν το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτά θα μείνουν στο ΟΑΚΑ. Κλεισμένα στο 'μπαούλο'. Ευτυχώς για τον Άκπομ, υπάρχει η φιέστα του νταμπλ και ένα χαλαρό βράδυ μπροστά στην τηλεόραση παίζοντας FIFA. Να μαθαίνει νέα κόλπα σκοραρίσματος για την επόμενη χρονιά. Ποιος Πρίγιοβιτς;

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK