ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-0: Όταν ο Μάτος ντύθηκε... Μαραντόνα

Το πρώτο γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει. Το δεύτερο που πιθανόν να 'κλειδώνει' την πρόκριση ήταν φανταστικό. Ο Λέο Μάτος έζησε για μια βραδιά σαν τον... Ντιέγκο Μαραντόνα στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Αστέρα.

ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-0: Όταν ο Μάτος ντύθηκε... Μαραντόνα
MOTION TEAM

Η σύγκριση μοιάζει ιερόσυλη, ωστόσο δεν πρόκειται για σύγκριση επιπέδου, αλλά... μεθόδου. Όταν η μπάλα έφτασε στο ύψος της μέσης του Λέο Μάτος, ο Βραζιλιάνος είχε πάρει ήδη θέση για να σουτάρει με βολέ και να γράψει το 2-0 του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το γκολ που σημείωσε ήταν τεράστιας ομορφιάς, σε αντίθεση με το πρώτο τέρμα που πέτυχε στον αγώνα, που ήταν απλά... οφσάιντ. Ένα γκολ που μέτρησε και δεν έπρεπε να μετρήσει, ένα δεύτερο γκολ που ήταν τόσο όμορφο που ίσως επικαλύπτει την... ασχήμια του πρώτο τέρματος. Το όνομα που έρχεται στο μυαλό είναι ένα: Ντιέγκο Μαραντόνα στο Αργεντινή - Αγγλία 2-1 των προημιτελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986...

Η φετινή σεζόν δεν είναι η χρονιά του Βραζιλιάνου δεξιού μπακ. Έναν χρόνο πιο μεγάλος από πέρυσι, με μετατόπιση του παιχνιδιού της ομάδας σε άλλους παίκτες και με μία κακή φόρμα, την οποία δικαιούται κάθε ποδοσφαιριστής στην καριέρα του.

Με 3 γκολ και μία ασίστ στο πρωτάθλημα, έμεινε μακριά από τον γνωστό, παραγωγικό εαυτό του στην επίθεση. Ανασταλτικά, οι Χοσέ Κρέσπο και Φερνάντο Βαρέλα ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος, με συνέπεια ο Βραζιλιάνος μπακ να περνάει απαρατήρητος σε πολλά παιχνίδια.

Μία εξαίρεση ήταν ο αγώνας κόντρα στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο προ ημερών, όταν το τέρμα του 'σφράγισε' την ανατροπή και έδωσε τη νίκη 2-1 στον 'δικέφαλο του βορρά'.

Όταν πάτησε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας για τον αγώνα με τους Αρκάδες, σίγουρα δεν θα περίμενε να αποκτήσει τον ρόλο που τελικά είχε στον αγώνα. Με τον Τσούμπα Άκπομ στην ενδεκάδα, τον Βιεϊρίνια μπροστά να παίζει ξανά στην παλιά θέση του, εκείνη του δεξιού εξτρέμ, τον Λέο Ζαμπά στην άλλη πτέρυγα και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να οργανώνει, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν ο 33χρονος ποδοσφαιριστής ήταν το σκοράρισμα.

Η Μοίρα, όμως, έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι και όταν μετά από μισό λεπτό οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου απέτυχαν να διώξουν την μπάλα σε μια αναμπουμπούλα στην περιοχή στο 16', ο Ζαμπά βρήκε με το κεφάλι τον Μάτος και αυτός σούταρε για το 1-0.

Ο βοηθός διαιτητή δεν σήκωσε ποτέ το σημαιάκι για το οφσάιντ που υπήρξε στη φάση, με συνέπεια το γκολ να μετρήσει κανονικά και ο Μάτος να δώσει σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του.

Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Βραζιλιάνος ήταν ο 'διάβολος' για τον Αστέρα Τρίπολης, ο παίκτης που τους είχε... κλέψει για να κάνει το 1-0, ο παίκτης 'κόκκινο πανί', με συνέπεια ο εκνευρισμός να είναι μεγάλος, όπως φάνηκε και στη φάση του Γιώργου Κυριακόπουλου, που κλότσησε την μπάλα στην κερκίδα και μετά ζήτησε συγγνώμη.

Όσο οι δύο ομάδες έχαναν ευκαιρίες και οι τερματοφύλακες προέβησαν σε ορισμένες εντυπωσιακές επεμβάσεις, το... παράνομο γκολ του Μάτος αποκτούσε μεγαλύτερη αξία.

Ο Παράσχος άλλαξε διάταξη από 5-4-1 σε 4-2-3-1, άλλαξε και παίκτες (Τάσος Δουβίκας αντί Χρήστου Αραβίδη) στην προσπάθεια να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δεν νικήθηκε στις καλές στιγμές των φιλοξενουμένων, από τους οποίους ξεχώρισε ένας παίκτης που την περσινή σεζόν πλήγωσε τον ΠΑΟΚ με ένα γκολ στο τέλος του αγώνα στην Τρίπολη.

Ο Ματίας Ιγκλέσιας ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα, αλλά αποδείχθηκε και ο μοιραίος, αφού βίωσε παρόμοιες καταστάσεις με τον Μάτος, αλλά με αντίθεση σειρά και κατάληξη.

Στο 89ο λεπτό, ο συνομήλικος του Μάτος είχε πατήσει στην αντίπαλη περιοχή, παίζοντας ως επιθετικός στην αναζήτηση της ισοφάρισης. Μία σέντρα που έφτανε προς το μέρος του κι ενώ είχε πλάτη στο τέρμα κι έναν αμυνόμενο 'κρεμασμένο' πάνω του, βρέθηκε στην κατάλληλη θέση για τον... Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Ο Σουηδός επιθετικός έχει σκοράρει πολλάκις αξιοποιώντας τέτοιες σέντρες με ακροβατικά τακουνάκια, περνώντας την μπάλα πάνω από τον προσωπικό 'φρουρό' και τον τερματοφύλακα. Αυτό επιχείρησε και ο Ινγκλέσιας, όμως ο Πασχαλάκης κατάφερε να διώξει δύσκολα σε κόρνερ, αυτό που θα ήταν αδιαμφισβήτητα το ομορφότερο γκολ της φετινής διοργάνωσης.

Μετά από ένα coast-to-coast όπου απέφυγε 3 παίκτες αλλά δεν έφτασε την μπάλα για να πλασάρει, μετά από αυτήν την απόκρουση του Πασχαλάκη, ο Ινγκλέσιας έχασε την ευκαιρία να γίνει ωραίος. Μόνο μοιραίος μπορούσε να γίνει πια, όπερ και εγένετο.

Το υπέροχο γκολ δεν μπήκε, η διαιτητική απόφαση επίσης δεν ήταν υπέρ του. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, έκανε ένα φάουλ σκοπιμότητας για να μην επιτρέψει σε αντίπαλο να μπει ανενόχλητος στη μεγάλη περιοχή από δεξιά. Η δεύτερη κίτρινη κάρτα έμοιαζε βέβαιη και το τελευταίο 'όπλο' που είχε στη διάθεσή του ήταν να μείνει πεσμένος στο έδαφος όσο περισσότερο γινόταν, ώστε να εκνευρίσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ και να τους αποτρέψει από το να σκοράρουν στις καθυστερήσεις.

Απέτυχε κι εδώ. Το φάουλ εκτελέστηκε, η φάση συνεχίστηκε και η μπάλα σηκώθηκε για τον Μάτος, κοντά στο ημικύκλιο της περιοχής. Ο Βραζιλιάνος έπιασε ένα φανταστικό δεξί βολέ στην απέναντι γωνία του Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος οριζοντιώθηκε, αλλά δεν έφτασε την μπάλα.

Ήταν το γκολ που έκλεινε τον κύκλο της... Μαραντόνιας βραδιάς του Μάτος, το γκολ εκείνο που πιθανότατα δίνει την πρόκριση στην ομάδα του και δίνει τροφή και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Αν δεν υπήρχε το πρώτο, παράτυπο τέρμα, θα φτάναμε ποτέ στο δεύτερο, το ποίημα;

"Έχει βελτιωθεί αρκετά στο αμυντικό στιλ του", ήταν το σχόλιο του Ραζβάν Λουτσέσκου όταν ρωτήθηκε για τον σκόρερ του στον αγώνα, υποστηρίζοντας ότι τον υπολογίζει για αμυντικό και όχι για σκόρερ, όμως οτιδήποτε έρθει είναι καλοδεχούμενο.

Εξάλλου, με την παρουσία του Βιεϊρίνια μπροστά του, ο Μάτος είχε εντολή από τον πάγκο να μην ανεβαίνει τόσο πολύ και δη όσο ο αγώνας όδευε προς το τέλος. Ο πολύπειρος μπακ, όμως, είδε την ευκαιρία να έρχεται από την εκτέλεση φάουλ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων και την άρπαξε. Μαζί του, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να άρπαξε το 'εισιτήριο' για τον τελικό.

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK