AEK - Hρακλής 4-1

Αν και έμεινε με 10 παίκτες από το 32o λεπτό η ΑΕΚ επικράτησε με 4-1 του Ηρακλή στο ΟΑΚΑ στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και έβαλε γερές βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά.

AEK - Hρακλής 4-1
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η εικόνα του αγώνα

Η αναμέτρηση άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για την ΑΕΚ, αφού μόλις στο 7ο λεπτό ο Νίκος Ζιαμπάρης έστειλε, άθελά του, την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Πέτρου Μάνταλου. Οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ θέλησαν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και βρέθηκαν μία "ανάσα" από το 2-0, αλλά ο Ραφίκ Τζεμπούρ δεν μπόρεσε -με προβολή- να βρει εστία στο 15', μετά από εξαιρετική παράλληλη σέντρα του Μάνταλου. Στο 21' ο Ηρακλής διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε χέρι του Βασίλη Λαμπρόπουλου μέσα στην μεγάλη περιοχή, μετά από κεφαλιά του Απόστολου Βέλλιου, αλλά ο κ. Δελφάκης έδειξε "παίζεται".

Δέκα λεπτά αργότερα τα δεδομένα στο παιχνίδι άλλαξαν, καθώς ο Μιχάλης Μπακάκης είδε την άγουσα για τα αποδυτήρια με δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Γιώργο Σαραμαντά. Η απόφαση του διαιτητή ήταν σωστή, αν κι η πρώτη κίτρινη που αντίκρισε ο Έλληνας μπακ ήταν "τραβηγμένη". Ο "Γηραιός" προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον παίκτη παραπάνω, αλλά οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους χώρους, δεν απειλήθηκαν και κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τέρματά τους στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με κοντινό πλασέ του Δημήτρη Κολοβέτσιου μετά από γυριστή κεφαλιά του Γιάκομπ Γιόχανσον.

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, η "Ένωση" διατήρησε τα ηνία του παιχνιδιού και πίεσε γι' ακόμη ένα γκολ προκειμένου να "κλειδώσει" τη νίκη. Στο 49' o Βαγγέλης Πλατέλλας έπεσε μέσα στην μεγάλη περιοχή μετά από σπρώξιμο του Σεμπάστιαν Μπαρτολίνι, αλλά ο κ. Δελφάκης έδειξε γι' ακόμη μία φορά να συνεχιστεί το παιχνίδι. Τελικά, στο 72', ο "Δικέφαλος" κατάφερε να μετουσιώσει την υπεροχή του σε τρίτο γκολ με σκόρερ τον Πλατέλλα, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια του Μπαρτολίνι, πάνω στον οποίο κόντραρε η μπάλα προτού καταλήξει στο βάθος της εστίας του Χουάντερσον.

Η ΑΕΚ δεν... χαμήλωσε τις μηχανές και έφτασε στο 4-0 στο 84' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του νεοεισελθόντα, Χρήστου Αραβίδη. Ένα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος σε ανατροπή μέσα στην μεγάλη περιοχή από τον Χουάντερσον. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου ήταν να μειώσει σε 4-1 με κοντινή κεφαλιά του Βέλλιου, ύστερα από ασταθή απόκρουση του Γιάννη Ανέστη στο 90'.

MVP

Ο Πέτρος Μάνταλος επέστρεψε στις θετικές εμφανίσεις, όμως εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε κι ο Δημήτρης Κολοβέτσιος που κερδίσει στο... νήμα τον Έλληνα μεσοεπιθετικό. Ο 24χρονος αμυντικός είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ της "Ένωσης", πέτυχε το δεύτερο, ενώ ήταν σοβαρός στα ανασταλτικά καθήκοντά του.

Αδύναμος κρίκος

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ηρακλή, Μπαρτολίνι-Ζιαμπάρης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα απέναντι στους ταχύτατους και δραστήριους επιθετικούς της ΑΕΚ. Οι δύο άσοι πραγματοποίησαν πολλά αβίαστα λάθη, έχασαν αρκετές προσωπικές μονομαχίες και είχαν έλλειψη καθαρού μυαλού.

Σχόλιο

Η ΑΕΚ, παρότι αγωνίστηκε για περισσότερο από 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο, πραγματοποίησε μία από τις πιο "γεμάτες" και πειστικές εμφανίσεις της μέσα στη χρονιά. Ο Γκουστάβο Πογέτ διαχειρίστηκε εξαιρετικά το παιχνίδι, κατάφερε, με την τακτική του, να "κρύψει" το αριθμητικό μειονέκτημα της ομάδας του και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τη νίκη που φέρνει με το 1,5 πόδι την "Ένωση" στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στον αντίποδα, ο Ηρακλής εμφανίστηκε κατώτερος του αναμενόμενου, δεν κατάφερε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα καρέ των γηπεδούχων και δίκαια γνώρισε την ήττα.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σοΐλέδης, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (77' Ντίντακ), Μπουονανότε (35' Γκάλο), Τζεμπούρ (67' Αραβίδης).

Ηρακλής: Χουάντερσον, Σαραμαντάς, Ζιαμπάρης, Μπαρτολίνι, Μπουκουβάλας, Ιντζόγλου (46' Μπουλούτ), Καρασαλίδης, Πασάς, Τσιλιανίδης (60' Λουκίνας), Κυριακίδης, Βέλλιος.

Το LIVE του αγώνα

Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh

News 24/7

24MEDIA NETWORK