Οι "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου Ελλάδας (VIDEOS)

Λίγες ώρες πλέον μας χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και Ξάνθης. Με αφορμή την παρθενική συμμετοχή της ακριτικής ομάδας σε τελικό, το Contra.gr θυμάται τις "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου. Από τον Εθνικό και τον Πιερικό στον Ιωνικό και τον Αστέρα Τρίπολης.

Οι "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου Ελλάδας (VIDEOS)

Την απόλυτη έκπληξη πραγματοποίησε τη φετινή χρονιά η Ξάνθη με την πορεία της στο Κύπελλο. Οι Ακρίτες αρχικά απέκλεισαν τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό (φάση των 16), στη συνέχεια τον ΟΦΗ (προημιτελικά) και τέλος τον Ηρακλή (ημιτελικά) για να φτάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Εκεί θα αντιμετωπίσουν τον πολυνίκη του θεσμού, Ολυμπιακό, των 26 κατακτήσεων. Είναι προφανές πως η Ξάνθη είναι το απόλυτο αουτσάιντερ, όμως όπως έχει δείξει η ιστορία, τίποτα δεν είναι απίθανο. Με αφορμή την παρθενική συμμετοχή της ακριτικής ομάδας στον τελικό, το Contra.gr θυμάται τις "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου.

1932-33 Εθνικός Πειραιά - Άρης Θεσσαλονίκης 2-2 και 2-1

Ο Εθνικός Πειραιά έκανε την έκπληξη στη δεύτερη διοργάνωση Κυπέλλου στην ιστορία και αφού απέκλεισε τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Ολυμπιακό, έφτασε στον τελικό όπου τον περίμενε ο πανίσχυρος εκείνη την εποχή, Άρης.

Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στην έδρα των "κίτρινων" έληξε ισόπαλο με 2-2, όμως στον επαναληπτικό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να πάρει τη νίκη και το Κύπελλο χάρη σε γκολ των Ι. Τσιριτάκη, Αλεξόπουλου, ενώ για τον Άρη σκόραρε ο Καλτέκης.

05.02.1933, Χαριλάου, Δούσκας.

Γκολ:30' Τσιριτάκης, 47' Δεληγιώργης - 25' Αγγελάκης, 65' Κίτσος

25.03.1933, Παναθηναϊκού, Οικονομόπουλος

Γκολ:54' Τσιριτάκης, 55' Αλεξόπουλος - 48' Καλτέκης

Εθνικός:Ζαντιώτης, Ζουρντός, Κωνσταντουδάκης, Ι. Τσιριτάκης, Ε. Χέλμης, Ι. Χέλμης, Δεληγιώργης, Αλεξόπουλος, Π. Τσιριτάκης, Μπουρλετίδης, Λαπατός.

Άρης:Κουμπλής, Κλ. Βικελίδης, Πασχαλίδης, Γκικόπουλος, Κατσαούνης, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Υετίων, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης.

1962-63 Ολυμπιακός - Πιερικός 3-0

Ο Πιερικός κατάφερε να φτάσει για μία και μοναδική φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1962-63. Η ομάδα της Κατερίνης στάθηκε τυχερή καθώς δεν συνάντησε μεγαθήρια στο δρόμο για τον τελικό κι έτσι το βράδυ της 18ης Ιουλίου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Εκεί όμως οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ανώτεροι και χάρη σε τρία γκολ από τους Πολυχρονίου, Παπάζογλου και Σιδέρη κατέκτησαν το Κύπελλο, χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους.

18.07.1963, Παναθηναϊκού, Χούμπερ (Ελβετία)

Γκολ: 30' Πολυχρονίου, 39' Αρ. Παπάζογλου, 65' Γ. Σιδέρης.

Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Σημαντήρης, Στεφανάκος, Θ. Λουκανίδης, Πολυχρονίου, Ν. Σιδέρης, Γκαβέζος, Γ. Σιδέρης, Μπέμπης, Αρ. Παπάζογλου, Ψύχος.

Πιερικός: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Αμανατίδης, Φουλίδης, Κιζύρογλου, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.

1979-80 Καστοριά - Ηρακλής 5-2

Στις 26 Μαΐου 1980 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η Καστοριά του Σαργκάνη και του Παράσχου έκανε την μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το Κύπελλο στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό, κόντρα στον ισχυρό Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή.

Τα γκολ για τους "γουναράδες" σημείωσαν οι Σημαιοφορίδης, Δίντσικος, Τσιρώνης (χατ-τρικ) και για τον "Γηραιό" οι Καλαμπάκας, Μαυροδουλάκης. Το επίτευγμα ήταν τεράστιο για την Καστοριά μιας και η ιδέα της κατάκτησης του Κυπέλλου δεν υπήρχε ούτε στο μυαλό του πιο φανατικού φίλαθλου της ομάδας. Κατά την επιστροφή των νικητών στην πόλη δε, επικράτησε το αδιαχώρητο.

26.05.1980, Ν. Φιλαδέλφειας, Βουράκης.

Γκολ: 41' Σημαιοφορίδης, 49' Δίντσικος, 70', 87', 90' Τσιρώνης - 16' Καλαμπάκας, 80' Μαυροδουλάκης.

Καστοριά (Σάββας Βασιλειάδης) : Σαργκάνης (88' Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (73' Χουνουζίδης), Αρ. Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Γρ. Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.

Ηρακλής (Κώστας Καραπατής) : Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Βραβρόφσκι, Μιχαηλίδης, Μαυροδουλάκης, Ξανθόπουλος, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου, (70' Τσιρίκας, 81' Αλεξιάδης), ΚαφκενΆρης, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

1990-91 Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός 0-3 και 1-2

Τη χρονιά αυτή ο θεσμός του Κυπέλλου άλλαξε και ο τελικός έγινε σε δύο παιχνίδια. Ο Αθηναϊκός απέκλεισε κατά σειρά τον Άρη, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τη Δόξα Δράμας και τον Πανιώνιο για να φτάσει μέχρι τον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου συνάντησε τον Παναθηναϊκό του Βασίλη Δανιήλ.

Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι "πράσινοι" δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να φτάσουν στη νίκη και με γκολ των Κουρμπανά, Βαζέχα και Βλάχου, απέκτησαν σαφές προβάδισμα τίτλου.

15.05.1991, Παναθηναϊκού, Δημητριάδης.

Γκολ: 70' Κουρμπανάς, 78' Βαζέχα, 88' Βλάχος.

Οι "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου Ελλάδας (VIDEOS)

Α θηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ) : Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Μπασαγιάννης, Χατζηαγγελής, Θεοδωράκος, Χατζηράπτης (72' Μπονγκ), Ζώταλης, Τζαλακώστας, Κόλεφ (55' Αναστασίου), Τσαβαλιάς, Σπηλιώτης.

Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ) : Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλαντζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Φρατζέσκος (60' Βλάχος), Αντωνίου, Βαζέχα, Γεωργακόπουλος (88' Καλπάκης), Μαραγκός.

Οι "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου Ελλάδας (VIDEOS)

Στον επαναληπτικό του Ο.Α.Κ.Α μία εβδομάδα αργότερα, ο Αθηναϊκός έκανε την έκπληξη και άνοιξε το σκορ στο 45', αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για την μεγάλη ανατροπή. Κάτι όμως που δεν έγινε μιας και ο Παναθηναϊκός με δύο γκολ από τους Σαραβάκο και Κουρμπανά στο δεύτερο μέρος κατέκτησε το Κύπελλο.

22.05.1991, ΟΑΚΑ, Βουτσαράς.

Γκολ: 71' Σαραβάκος, 84' Κουρμπανάς - 45' Ζώταλης

Οι "σταχτοπούτες" του Κυπέλλου Ελλάδας (VIDEOS)

Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ) : Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλαντζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Μαραγκός (60' Σαραβάκος), Αντωνίου, Βαζέχα, Βλάχος (46' Φρατζέσκος), Γεωργαμλής.

Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ) : Κάντας, Μπασαγιάννης, Χατζηαγγελής, Τάπρατζης (46' Μπονγκ), Σπηλιώτης, Θεοδωράκος, Χατζηράπτης, Βρύνιος, Χρ. Δημόπουλος, Ζώταλης (71' Αναστασίου), Τσαβαλιάς.

1995-96 ΑΕΚ - Απόλλων Αθηνών 7-1

Πραγματοποιώντας μαι εξαιρετική πορεία τη σεζόν 1995-96 ο Απόλλων καταφέρνει να φτάσει μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου, αφού πρώτα είχε αποκλείσει ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη με τον Ντέμη Νικολαΐδη στο ρόστερ της, αντιμετώπισε σε ένα αξέχαστο ματς τη μεγάλη ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, η οποία έκανε... περίπατο.

Η ΑΕΚ μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες να πάρει το Κύπελλο, δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον δύσμοιρο Απόλλωνα τον οποίο και συνέτριψε με το εξωπραγματικό 7-1, το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό. Δύο γκολ από τον Μπατίστα, χατ-τρικ από τον Τσάρτα και ένα από Κετσπάγια και Κωστή για την Ένωση, μείωσε ο Μπάρνιακ για τον Απόλλωνα.

15.05.1996, ΟΑΚΑ, Σωτηρόπουλος (Πειραιάς)

Γκολ: 11', 34' Μπατίστα, 22', 48' πεν., 76' Τσάρτας, 60' Κετσπάγια, 89' Κωστής - 77' Μπάρνιακ.

Κόκκινη: 52' Μπατίστα.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς) : Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66' Μαλαδένης), Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66' Κωστής), Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας, (83' Β. Καραγιάννης), Κασάπης

Απόλλων Αθηνών (Γιάννης Παθιακάκης) : Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαϊδης.

1999-2000 ΑΕΚ - Ιωνικός 3-0

Έχοντας αποκλείσει κατά σειρά τον Ηρακλή, τον Ναυπακτιακό Αστέρα (8-0 στο πρώτο ματς) και την Καλαμάτα (με δύο νίκες), ο Ιωνικός του Όλεγκ Μπλαχίν έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου τη σεζόν 1999-2000. Εκεί βρήκε απέναντί του την ΑΕΚ του Γιάννη Παθιακάκη σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία από το fair play του Ντέμη Νικολαΐδη.

Μετά από φάουλ του Πετκόφ, η μπάλα κόντραρε, ο Νικολαΐδης πετάχτηκε και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι και την έσπρωξε στα δίχτυα του Στρακόσια. Αμέσως όμως σήκωσε το χέρι και ζήτησε από τον Δούρο να μη μετρήσει το γκολ, που μόλις είχε κατοχυρώσει, με το σκορ να είναι στο 0-0. Τελικά ο φορ της Ένωσης πέτυχε γκολ στη συνέχεια, ενώ άλλα δύο πρόσθεσαν οι Πέτκοφ και Μαλαδένης για να γράψουν το τελικό 3-0.

10.05.2000, ΟΑΚΑ, Δούρος (Κόρινθος)

Γκολ:38' Νικολαϊδης, 77' Πέτκοφ, 83' Μαλαδένης.

ΑΕΚ (Γιάννης Παθιακάκης) :Ατματσίδης, Λάκης, Κασάπης, Δέλλας, Καψής, Ζήκος, Πέτκοφ, Τσίριτς (71' Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Σ. Κωνσταντινίδης (82' Μαλαδένης), Καλιτζάκης (84' Σαβέβσκι).

Ιωνικός (Όλεγκ Μπλαχίν) :Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Παχατουρίδης (71' Γυριχίδης), Οφρυδόπουλος (76' Λεντέσμα), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας, Αφάς, Κομπαγιάσι (58' Μουτσοντρίγκο), Δεληγιάννης, Μπρούστερ, Ρόμπερτς.

2012-13 Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1 (παρ.)

Με ονειρικό τρόπο ξεκίνησε το ματς στην παρθενική συμμετοχή σε τελικού Κυπέλλου για τον Αστέρα Τρίπολης. Η αρκαδική ομάδα κόντρα στο απόλυτο φαβορί, Ολυμπιακό, άνοιξε το σκορ στο 14ο λεπτό με τον Ράγιος να εκμεταλλεύεται την ασταθή απόκρουση του Κάρολ μετά από σουτ του Ναβάρο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην ισοφάριση πριν το τέλος του πρώτου μέρους με τον Φουστέρ, ενώ στο 68' σημειώθηκε η φάση του αγώνα. Μετά από κεφαλιά του Σανκαρέ, ο Μανιάτης έδιωξε με το χέρι τη μπάλα πάνω στη γραμμή, με τον διαιτητή Γιάχο να μην βλέπει την παράβαση. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και στο 98ο λεπτό οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το 2-1 με τον Τζιμπούρ βάζοντας τέλος στα όνειρα του Αστέρα για κούπα.

11.05.2013, ΟΑΚΑ, Γιάχος

Γκολ: 42' Φουστέρ, 98' Τζιμπούρ, 118' Αμπντούν - 13' Ράγιος

Αστέρας (Σάκης Τσιώλης): Φούλοπ, Τσαμπούρης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης (67' Μπαρτολίνι), Πιπίνης, Κοντοές (100' Καλαντζής), Ουσέρο, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Ράγιος, Περόνε (82' Λένσε)

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Κάρολ, Μανιάτης, Μοντέστο (60' Ιμπαγάσα) , Μασάντο (76' Πίνο), Φέισα, Μήτρογλου (73' Τζιμπούρ), Φουστέρ, Χολέμπας, Σιόβας, Μανωλάς, Αμπντούν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK