ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Η νίκη απαιτεί ποιότητα και ο τίτλος μάχη

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ συγκρούονται για τρίτη σερί σεζόν με φόντο το τρόπαιο του Κυπέλλου. Ένταση ζητάει ο Χιμένεθ, υπομονή συστήνει ο Λουτσέσκου, σε έναν τελικό που απαιτείται μάχη πριν την ποιότητα.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ώρα του τελικού. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν το Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη σερί σεζόν, σε αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου (11/5, 20:30, COSMOTE SPORT 1 HD), σε άδειες εξέδρες και με το VAR να συστήνεται στο ελληνικό κοινό - έστω και από τηλεοράσεως.

Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη πρωταθλητής, μετά από 34 χρόνια, ψάχνοντας το νταμπλ. Η ΑΕΚ απώλεσε τα περσινά της σκήπτρα, βίωσε μια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα και με την επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, έβαλε στόχο να κλείσει τη χρονιά με ένα τρόπαιο.

Σε ένα παιχνίδι που η κάθε ομάδα θα προσεγγίσει με βάση τα δικά της προτερήματα και τις επιλογές που θα προκύψουν από τους δύο προπονητές. Λουτσέσκου και Χιμένεθ θα δώσουν την μάχη των πάγκων και οι παίκτες αυτή του αγωνιστικού χώρου, με την ελπίδα να δούμε έναν τελικό που θα προσφέρει θέαμα έστω και σε... λευκό φόντο.

Υπομονή συστήνει ο Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την μεγάλη απουσία του Βιεϊρίνια, αλλά και αυτή του Μαουρίσιο. Κενά που δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθούν, ειδικά αυτό του Πορτογάλου και αρχηγού της ομάδας.

Ο Λουτσέσκου δεν έχει καταλήξει ακόμη για το αν θα βάλει στην ενδεκάδα τον Γιαννούλη ή θα περάσει τον Ίνγκασον στο πλάι του Βαρέλα, δίνοντας μετάθεση στον Κρέσπο για το αριστερό άκρο της άμυνας - λύση που έχει δοκιμάσει ξανά μέσα στη σεζόν.

Ανοικτή είναι και μια θέση στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τον Ολιβέιρα βασικό και παρτενέρ του έναν εκ των Σάκχοφ ή Κάνιας. Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις λίγο πριν την σέντρα, έχοντας ήδη ζητήσει από τους παίκτες του προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο.

Η εκμετάλλευση της έκρηξης του Άκπομ στα πρώτα μέτρα και η ικανότητα των Πέλκα - Μπίσεσβαρ να απειλήσουν με εκτέλεση ή δημιουργία από την πίσω γραμμή, είναι στοιχεία στα οποία θα στηριχθεί ο ΠΑΟΚ επιθετικά, τη στιγμή που ο Λουτσέσκου συστήνει στους παίκτες του ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και υπομονή στις επιλογές τους.

Θέλει ένταση ο Χιμένεθ

Μετά από δύο σερί χαμένους τελικούς απέναντι στον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ θέλει να είναι αυτή που θα πανηγυρίσει αυτή τη φορά. Τα καλά νέα για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ είναι πως δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα και ο Ισπανός τεχνικός έχει το οπλοστάσιο του πλήρες και έτοιμο για τον τελικό.

Ζητούμενο για τον προπονητή της ΑΕΚ είναι ο τρόπος που θα μπουν οι παίκτες του στο παιχνίδι. Έχει ζητήσει από αυτούς συγκέντρωση και αποφασιστικότητα στις προσωπικές μονομαχίες, πρέσινγκ από το ξεκίνημα με σκοπό να αποδιοργανώσουν το passing game του ΠΑΟΚ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τα σχέδια του για τον τελικό. Μπορεί να πάει σε 4-2-3-1, μπορεί σε 3-5-2, ενώ τα πρόσωπα της ενδεκάδας δεν είναι "φιξαρισμένα" 100%. Είναι λογικό ο Ισπανός τεχνικός να θέλει όλους τους παίκτες του στην "τσίτα" και τα χαρτιά του κλειστά για τον αντίπαλο.

Απαιτείται μάχη πριν την ποιότητα

Μπακασέτας (29 συμ., 6 γκολ, 3 ασίστ), Μάνταλος (39 συμ., 9 γκολ, 10 ασίστ), Πόνσε (42 συμ., 21 γκολ, 4 ασίστ) και Λιβάγια (37 συμ., 12 γκολ, 8 ασίστ) συνθέτουν ένα ισχυρό κουαρτέτο στη γραμμή κρούσης της ΑΕΚ και είναι προφανές πως από τις δικές τους συνεργασίες θα εξαρτηθούν πολλά για την παραγωγικότητα των "κιτρινόμαυρων".

Ωστόσο πριν γίνει λειτουργική η ποιότητα των τεσσάρων από τη μέση και μπροστά, είναι ζωτικής σημασίας για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ η ανάγκη επικράτησης των δύο κεντρικών της μέσων στον χώρο του κέντρου.

Για να βρουν ρυθμό, χώρους και παιχνίδι με ή χωρίς την μπάλα, οι Μπακασέτας, Μάνταλος, Πόνσε και Λιβάγια, θα πρέπει πρώτα να "κατακτηθεί" ο άξονας της μεσαίας γραμμής. Πριν την ποιότητα λοιπόν απατείται "μάχη" και είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Αντρέ Σιμόες, που δεδομένα θα βρίσκεται στην ενδεκάδα του τελικού.

"Ήταν ο στόχος από την ημέρα που ήρθε ο Μανόλο και ένας τίτλος που τον θέλαμε από την αρχή της σεζόν. Θα ήθελα να πω πως για εμάς τους ποδοσφαιριστές δεν είναι εύκολο, άλλες φορές είμαστε σε καλή φάση και άλλες όχι. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μου. Έχει μεγάλη ευθύνη για την επιστροφή μου στην ομάδα. Αύριο θα δώσω τη ζωή μου για τον ίδιο και την ομάδα".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ιστορία δεν είναι πολύ διαφορετική για τον ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που έχει εκτός μάχης τον ηγέτη του Βιεϊρίνια και τον Μαουρίσιο, είναι δεδομένο πως στερείται δύο εξαιρετικά ποιοτικές λύσεις στον αγωνιστικό χώρο. Για την απώλεια του Πορτογάλου ο Λουτσέσκου δεν μπορεί να κάνει πολλά. Είτε θα εμπιστευτεί τον ενθουσιασμό και το ταλέντο του Γιαννούλη, είτε θα πάει στην πατέντα του Κρέσπο. Σε κάθε περίπτωση το κενό δεν καλύπτεται 100%.

Για τον άξονα ωστόσο μπορεί να νιώθει λιγότερη πίεση, αφού ο Σέρτζιο Ολιβέιρα είναι μια πολύ ποιοτική μονάδα. Ο Πορτογάλος μέσος μαζί με τον Σάκχοφ (ή τον Κάνιας) θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους μέσα από την κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας, προτιμώντας ένα σετ παιχνίδι, παρά τον υψηλό ρυθμό και την ένταση στις μονομαχίες.

Για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την απόλυτα πειστική παρουσία του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (39 συμ., 10 γκολ, 10 ασίστ) την φετινή σεζόν, την οξυδέρκεια του Πέλκα (38 συμ., 6 γκολ, 8 ασίστ) και την αθλητικότητα του Άκπομ (32 συμ., 7 γκολ, 5 ασίστ), ο ΠΑΟΚ θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Από εκεί και πέρα για τον Λουτσέσκου είναι ένα ακόμη δίλημμα αν θα προτιμήσει το απρόβλεπτο του Ζαμπά (38 συμ., 7 γκολ, 11 ασίστ) ή την τακτική προσήλωση του Λημνιού (36 συμ., 3 γκολ, 5 ασίστ), ειδικότερα από την στιγμή που μιλάμε για ένα ματς που κρίνει έναν τίτλο.

Θα τριτώσει ή τρίτη και φαρμακερή;

Πέραν από την μάχη του άξονα, crash test στην έκβαση της αναμέτρησης θα είναι και η μονομαχία Χουλτ - Μάτος. Θα επικρατήσει ο Σουηδός ή ο Βραζιλιάνος;

Θα μπορέσει η ΑΕΚ να βρει τον τρόπο να "χτυπήσει" τον ΠΑΟΚ από αριστερά και να εκμεταλλευθεί την απουσία του Βιεϊρίνια;

Θα προτιμήσει τον Κρέσπο ο Λουτσέσκου ως αντικαταστάτη του Πορτογάλου, χάνοντας το επιθετικό του πλάτος ή θα ρισκάρει στο ταλέντο του -σχετικά άπειρου σε τέτοια ματς- Γιαννούλη;

Θα κρατήσει στον πάγκο κάποιον θεωρητικά βασικό για να έχει μια λύση στη διάρκεια του τελικού ο Χιμένεθ όπως το συνηθίζει ή θα τους ρίξει όλους στο ματς από το ξεκίνημα;

Μπορεί να εμφανιστεί σχετικά "άδειος" ψυχολογικά ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια;

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ανάγκη της ΑΕΚ να κλείσει την χρονιά με έναν τίτλο θα αποτελέσει ένα έξτρα κίνητρο για να το καταφέρει ή θα φέρει μεγαλύτερο βάρος στα πόδια και το μυαλό των παικτών της;

Πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη του τελικού το -θλιβερό- θέαμα των άδειων κερκίδων;

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν τους αστάθμητους παράγοντες, μέσα από τους οποίους μπορεί να κριθεί ο τελικός. Σε κάποια από αυτά μπορούν να βάλουν το χέρι τους οι προπονητές, σε άλλα όχι.

Σε κάθε περίπτωση, αργά το βράδυ του Σαββάτου θα γνωρίζουμε αν η κατάληξη του τρίτου στη σειρά τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι ίδια με τις δύο προηγούμενες ή αυτή τη φορά η ιστορία θα βαφτεί στα κιτρινόμαυρα.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο αναλύουμε τις μεγαλύτερες ανατροπές του φετινού Champions League, το αν πρέπει να φύγει ο Κώστας Φορτούνης από τον Ολυμπιακό και το αν είναι υποτιμημένος ο Νταμίρ Κάναντι. Ακούστε το!

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK