Το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ είναι το απόλυτο ντέρμπι

Το Contra.gr καταγράφει 5 σημαντικούς λόγους που ο εφετινός τελικός Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.

Το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ είναι το απόλυτο ντέρμπι
EUROKINISSI

Το νταμπλ του ΠΑΟΚ

Δεν το έχει κάνει ποτέ. Στις δύο προηγούμενες κατακτήσεις έμεινε μόνο με το πρωτάθλημα, το 1985 είχε την ευκαιρία να το πετύχει, αλλά έπεσε πάνω στην ΑΕΛ που ερχόταν. Ο 'Δικέφαλος του Βορρά' στην πολύχρονη ιστορία του και στα τρία του πρωταθλήματα δεν έχει γευτεί ποτέ τη χαρά ενός νταμπλ. Η τελευταία φορά που το πλησίασε ήταν το εφιαλτικό βράδυ του Ιουνίου του 1985 στο νεόκτιστο, τότε, ΟΑΚΑ όταν αντιμετώπισε ως πρωταθλητής τη Λάρισα και ηττήθηκε με το βαρύ 4-1.

Μία ενδεχόμενη ήττα από την ΑΕΚ θα μειώσει την εφετινή του επιτυχία; Προφανώς και όχι, αλλά το κίνητρο του νταμπλ είναι μεγάλο, όπως μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον αν για τους ποδοσφαιριστές ισχύει το ίδιο ή έμειναν στη φιέστα της 21ης Απριλίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Υπάρχει, βέβαια και το άλλο. Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ πάρει και το Κύπελλο κάθε ποδοσφαιριστής θα αποκτήσει ένα σπίτι στο πιο ιδιόμορφο και πρωτότυπο πριμ που έχουμε δει ποτέ.

Η εκδίκηση της ΑΕΚ

Κλισέ, αλλά πραγματικότητα. Η ΑΕΚ κινδυνεύει να πάθει αυτό που δεν έπαθε τη δεκαετία του '90 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τότε, έπαιξε σε τρεις τελικούς σε 4 χρόνια, έχασε τους δύο και κέρδισε τον τρίτο. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1993-94 έχασε στα πέναλτι με 4-2, στην επόμενη χρονιά ηττήθηκε στην παράταση 1-0 και τη σεζόν '96'-'97 ήταν η σειρά της να κερδίσει στα πέναλτι με 5-3. Ποτέ, όμως, δεν έχει χάσει τρεις σερί τελικούς από την ίδια ομάδα.

Η Ένωση, λοιπόν, έχει το αντίστοιχο κίνητρο του ΠΑΟΚ για το νταμπλ. Να μη χάσει ξανά το κύπελλο και να μη το χάσει ξανά από την ίδια ομάδα. Και επειδή, πλέον, τους δύο Δικεφάλους τους 'συνδέουν' πολλά από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, δεν είναι μόνο η απώλεια ενός κυπέλλου, αλλά και το θέμα γοήτρου. Ειδικά όταν για τον ΠΑΟΚ το περσινό πρωτάθλημα 'προσμετράται' στη συλλογή.

Δεν το έχει κάνει ποτέ ο ΠΑΟΚ

Δεν είναι μόνο το νταμπλ που δεν έχει κάνει ο ΠΑΟΚ, είναι και το γεγονός ότι κυνηγά το τρίτο σερί του Κύπελλο κάτι που λίγες ομάδες έχουν καταφέρει. Η τελευταία ήταν ο Παναθηναϊκός τη δεκαετία του '90 όταν για τρεις συνεχόμενες σεζόν (1993 έως και 1995) πήρε το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο (τη μία κόντρα στον Ολυμπιακό, τις άλλες δύο κόντρα στην ΑΕΚ).

Από τότε έως και σήμερα ο Ολυμπιακός έχει πλησίασει δύο φορές να το επαναλάβει με πιο πρόσφατη αυτή της σεζόν 2012-2013 όπου πήρε δύο σερί. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, είναι η ομάδα που έχει το μεγαλύτερο σερί στο θεσμό του Κυπέλλου, φτάνοντας τις 5 συνεχόμενες κατακτήσεις.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, πέρυσι κατέκτησε για πρώτη φορά την κούπα για δεύτερη χρονιά στη σειρά και εφέτος μπορεί να κάνει το three-peat για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνα.

Είναι το νέο δίπολο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Όπως ήταν κάποτε ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό που μονοπωλούσαν τους τίτλους, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκε ένα νέο δίπολο ανάμεσα στους Δικεφάλους. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μοιράζονται τα τρόπαια, αλλά και όσα έχουν προηγηθεί στις μεταξύ τους μονομαχίες σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Δηλώσεις, παρατράγουδα και μία αντιπαλότητα που έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ουσιαστικά όλα γιγαντώθηκαν μετά το περσινό ντέρμπι της Τούμπας, το οποίο έληξε επεισοδιακά και ήταν αυτό που έκρινε το πρωτάθλημα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, λοιπόν, μπήκαν σε ένα κυκεώνα μίσους που διατηρείται από τη στιγμή που οι δύο ομάδες διεκδικούν τα τελευταία χρόνια τα τρόπαια στην Ελλάδα.

Η γιορτή... των οπαδών

Ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα έχει γίνει κάτι σαν 'μακριά από εμάς κι όπου θέλει ας γίνει'. Δεν είναι μόνο ο περίφημος τελικός του Βόλου ούτε αυτός του 2016 στο άδειο ΟΑΚΑ, σε... παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι η... παρέλαση οπαδισμού και ακραίων στοιχείων στα συγκεκριμένα παιχνίδια που ανεβάζουν τον δείκτη επικινδυνότητας και πονοκεφαλιάζουν τους αρμόδιους φορείς.

Πάρτε για παράδειγμα τον εφετινό. Με το που έκλεισε η τετράδα των ημιτελικών και ειδικά όταν έγινε η κλήρωση και 'κλείδωσε' η μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ακόμη ένα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν ακόμα περισσότερα. Από Κατάρ και Γερμανία μέχρι Παγκρήτιο, αλλά τελικά... ΟΑΚΑ. Μάλιστα, από το βράδυ της Μ.Πέμπτης που οριστικοποιήθηκε το ζευγάρι του τελικού κάποιοι δεν θα περάσουν... ήσυχο Πάσχα, αφού πρέπει να βρουν τρόπο για να κυλήσει ομαλά το ντέρμπι και να γίνει επιτέλους μία φορά η λεγόμενη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Είναι, λοιπόν, αυτός λόγος να περιμένει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ε φυσικά και είναι. Είναι σαν να παρακολουθείς τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη απευθείας από την τηλεόραση. Ποια η διαφορά με έναν ελληνικό τελικό;

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK