Το αλαλούμ των κανονισμών στο Κύπελλο

Γιατί η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναβάλει τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Πλατανιά - ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη - ΟΦΗ. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρουν οι κανονισμοί που έχουν δέσει τα χέρια της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και την θέλουν να ρίχνει... μαύρο σε αγώνες μεταξύ άλλων μόνο για ακραία φαινόμενα ή λόγους ανωτέρας βίας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΡΙΚΑΛΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ // ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΗΠΕΔΟ 
(Eurokinissi Sports / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
balla xioni EUROKINISSI SPORTS

Οι αγώνες Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη - ΟΦΗ για το Κύπελλο Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα δεν θα διεξαχθούν αφού οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν σε Χανιά και Ξάνθη λόγω της κακοκαιρίας.

Πλατανιάς και Ξάνθη όμως, όπως και οι διαιτητές, θα παραταχθούν στο γήπεδο αφού η ΕΠΟ σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν μπορεί να αναβάλει τους αγώνες! Είναι ένα από τα απίστευτα των Κανονισμών που είχαν συνταχθεί κατά το ποαρελθόν.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να αναβάλει αγώνες, κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πριν από την σέντρα τους. "Για τα εθνικά πρωταθλήματα, το Κύπελλο και τα πρωταθλήματα υποδομής των Π.Α.Ε. η αναβολή επιτρέπεται 24 ώρες τουλάχιστον πριν τη διεξαγωγή του αγώνα"σημειώνεται στο άρθρο 10, παράγραφος 4 του ΚΑΠ. ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ δεν μπόρεσαν το πρωί της Τετάρτης, να ταξιδέψουν αλλά η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναβάλει τα παιχνίδια αφού είναι εντός του 24ωρου, το φύλλο αγώνα θα συνταχθεί κανονικά και για την τύχη τους είναι υπεύθυνη η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ που θα αποφασίσει τον ορισμό τους σε νέα ημερομηνία (πιθανότατα το διήμερο 24-25/1).

Στην ίδια παράγραφο σημειώνεται ότι... "Δεν επιτρέπεται, κατ’ αρχήν, στη διοργανώτρια αρχή η αναβολή αγώνα λόγω ακαταλληλότητας γηπέδου. Σε εξαιρετικές, όμως, περιπτώσεις, επιτρέπεται η αναβολή του λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή λόγω ανωτέρας βίας".Επειδή όμως, δεν διευκρινίζεται αν η αναβολή μπορεί να αποφασιστεί πριν ή κατά την διάρκεια του 24ωρου, υπάρχει νομικό κενό και τα χέρια της ΕΠΟ είναι δεμένα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στον ΚΑΠ ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, για το πρωτάθλημα της γ' εθνικής για παράδειγμα, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός αφού αναφέρεται επί λέξη...

"Η διοργανώτρια δύναται, κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κτλ.) ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ για το θέμα:

" Ύστερα από σχετικές ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ σχετικά με τους δύο αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας της 3ης φάσης Ξάνθη-ΟΦΗ, Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα, σας ενημερώνουμε ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προέβησαν σε όλες τις κανονιστικά προβλεπόμενες ενέργειες που οδήγησαν στην αναβολή 88 αγώνων 7 διαφορετικών διοργανώσεων δικής της ευθύνης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά, αναβλήθηκαν:

-- Τρειςαγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.

-- Είκοσι τρειςαγώνες του1ου, 2ου, 3ου και 4ουομίλων της Γ’ Εθνικής.

-- Τέσσεριςαγώνες του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Γυναικών.

-- Πέντεαγώνες του 1ου και του 2ου ομίλου του Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας Γυναικών.

-- Δεκατρείςαγώνες του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας Γυναικών.

-- Είκοσιαγώνες1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Νέων.

-- Είκοσιαγώνες1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Παίδων.

Συνεπώς, τις τελευταίες 6 ημέρες, τα αρμόδια τμήματα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τις ομάδες, τους αξιωματούχους των αγώνων και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα διαφορετικές περιπτώσεις (π.χ. επικινδυνότητα αγωνιστικών χώρων, αδυναμία προσέλευσης ομάδων, αδυναμία προσέλευσης διαιτητών, επιβάρυνση ποδοσφαιριστών). Ταυτόχρονα, για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των ομάδων, η ΕΠΟ προέβη, στις περισσότερες περιπτώσεις, στον άμεσο επανακαθορισμό του αγωνιστικού προγράμματος.

Οι αποτελεσματικές ενέργειες των υπηρεσιών της ΕΠΟ, σε αρμονική συνεργασία με τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, απέτρεψαν την άσκοπη ταλαιπωρία 176 αποστολών ομάδων, 257 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας, 29 παρατηρητών αγώνων και, φυσικά, απροσδιόριστου αριθμού θεατών των αγώνων και εκπροσώπων των ΜΜΕ που επρόκειτο να εργαστούν στα γήπεδα.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σκοπεύει να πράξει ανάλογα και τις προσεχείς ημέρες, έτσι ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και συνθήκες αγώνων σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν ή σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους επικείμενους αγώνες δικής της οργανωτικής ευθύνης.

Όλες οι ενέργειές της είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ήταν αδύνατη η αναβολή των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας Ξάνθη-ΟΦΗ, Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα, γι’ αυτό και για τους συγκεκριμένους αγώνες θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κανονιστική διαδικασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κατεβαίνει κανονικά ο Πλατανιάς!
Κι άλλη αναβολή στο κύπελλο

News 24/7

24MEDIA NETWORK