Οι 10 ξένοι παίκτες που θα θέλαμε στην Εθνική Ελλάδας όπως ο Ντουρμισάι

Ο Φιόρι Ντουρμισάι αναμένεται να φορέσει τη φανέλα της Ελλάδας και το Contra.gr βρήκε 10 παίκτες που κατά το παρελθόν τηρούσαν τις προϋποθέσεις... ελληνοποίησης και θα τους θέλαμε στην Εθνική. Ψήφισε τον κορυφαίο.

Οι 10 ξένοι παίκτες που θα θέλαμε στην Εθνική Ελλάδας όπως ο Ντουρμισάι
EUROKINISSI

Η διαδικασία ένταξης του Φιόρι Ντουρμισάι στην Εθνική Ελλάδας ανοίγει ξανά τη συζήτηση των παικτών που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στη δική μας αλλά και σε άλλες εθνικές ομάδες, αλλά θα θέλαμε να τους δούμε στα γαλανόλευκα.

Ο επιθετικός του Πανιωνίου πραγματοποιεί καλή σεζόν (και) φέτος με 6 γκολ στη Super League και η ΕΠΟ κίνησε τις διαδικασίες για να κληθεί από τον Άγγελο Αναστασιάδη στις προσεχές υποχρεώσεις.

Ο 22χρονος επιθετικός έχει αγωνιστεί στις 'μικρές' εθνικές Αλβανίας και θα μπορούσε να συνεχίσει στην ομάδα ανδρών της γενέτειράς του, ωστόσο φαίνεται ότι επιλέγει την ελληνική ομάδα.

Ζώντας επί ελληνικού εδάφους από τα 5 του, έχει δικαίωμα να φορέσει τα "γαλανόλευκα" χρώματα, ακόμα κι αν έχει αγωνιστεί με διαφορετικό εθνόσημο. Η ΕΠΟ πρόλαβε να τον... αρπάξει, ωστόσο αυτό δεν συνέβη με ορισμένες άλλες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, αντίστοιχες διαδικασίες είχαν αρχίσει με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς όταν στα πρώτα χρόνια του στον Ολυμπιακό αποδείχθηκε "λίρα εκατό", την οποία είχαν... λησμονήσει οι ιθύνοντες της εθνικής Σερβίας και Μαυροβουνίου. Παρ' όλα αυτά, η γραφειοκρατία προκάλεσε καθυστερήσεις και τον Σεπτέμβριο του 1998 ο μετέπειτα αρχηγός του Ολυμπιακού έγινε... πλάβι.

Ο "Τζόλε" είναι μία από τις περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να γίνουν... Ντουρμισάι ή Ντανιέλ Μπατίστα ή Ζέκα ή... Εδουάρδος Κοντογιωργάκης (Εντουάρντο Ριγκάνι, Αργεντινός του ΠΑΣ Γιάννινα της δεκαετίας του '70 με καταγωγή μητρός από Μικρά Ασία, ο οποίος 'ελληνοποιήθηκε' και έπαιξε στην Εθνική).

Το Contra.gr αναζήτησε τέτοιες περιπτώσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατέληξε σε μία δεκάδα, με τα κορυφαία παραδείγματα.

Λόγω των διαφορών στη νομοθεσία περί απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας ανά περιόδους (τούτη τη στιγμή ισχύει σερί 7ετία διαβίωσης στην Ελλάδα για υποψήφιο από χώρες εκτός ΕΕ και 3ετία διαβίωσης για χώρες ΕΕ, με αρκετές εξαιρέσεις), λάβαμε υπόψιν ένα κοινό χρονικό όριο 5 ετών και παραλείψαμε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που θα ευνοούσε την 'ελληνοποίηση' (ρίζες, γάμος με Ελληνίδα κλπ.).

Φυσικά, δεν υπολογίσαμε τους παίκτες οι οποίοι είχαν αγωνιστεί ήδη σε κάποια εθνική ομάδα (πχ. Κριστόφ Βαζέχα) ή που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της (τουλάχιστον) 5ετίας τους στην Ελλάδα (πχ. Ραφίκ Τζεμπούρ).

Εκτός επιλογής έμειναν φυσικά παίκτες που θα θέλαμε να τους δούμε με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, αλλά δεν συμπλήρωσαν 5 χρόνια σερί παραμονής στη χώρα μας (πχ. Ρομπέρτο).

Με αυτά τα δεδομένα, έμεινε μία αρχική λίστα, από την οποία "κόπηκαν" τελευταία στιγμή οι εξής 5 παίκτες: Εσεκιέλ Γκονσάλες, Κρεγκ Μπρούστερ, Στεφάνο Ναπολεόνι, Κλέιτον Σίλβα, Ματίας Ινγκλέσιας.

Ποιοι είναι οι 10 ποδοσφαιριστές που θα θέλαμε (και μπορούσαμε) να τους κάνουμε... Έλληνες; Ιδού οι επιλογές μας. Ψήφισε τις 3 καλύτερες κατά την άποψή σου.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK