Άγγελος Αναστασιάδης: Οι πρώτες 7 ημέρες στον εθνικό πάγκο

Από το "να πείσουμε αυτά τα παιδιά ότι η ομάδα είναι δική τους" και το "δεν υπάρχουν θέσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο" στους τρεις 'κόφτες' και στην ήττα από την Εσθονία. Αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική.

UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

'Μεγαλοβδομάδα' ήταν για τον Άγγελο Αναστασιάδη η πρώτη του στην Εθνική ομάδα. Μόνο που κύλησε ολίγον τι ανάποδα του καθιερωμένου.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Τα μικρόφωνα έχουν στηθεί, οι δημοσιογράφοι περιμένουν. Ο Άγγελος Αναστασιάδης κάθεται μεταξύ του Βαγγέλη Γραμμένου (πρόεδρος ΕΠΟ) και του Άγγελου Μπασινά (νέος τεχνικός διευθυντής). Η 'τριαδικότητα' της νέας Εθνικής ποδοσφαίρου σε πλήρη παράταξη. Ο ίδιος έχει τον κεντρικό ρόλο. Με τον πύρινο λόγο του καταρρίπτει τις δοξασίες που κυκλοφορούν εκεί έξω γι' αυτόν. "Κάποιοι δε με ξέρουν καλά. Ακούν διάφορα. Ότι βρίζω, φωνάζω (...) Πρέπει να πάω να πω στα παιδιά ποιος είμαι εγώ. Θέλω ένα λεπτό για να πείσω τα παιδιά, δεν θέλω παραπάνω. Έχω να κάνω με έξυπνους ανθρώπους και θα καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν (...) Κοντός ψαλμός αλληλούια". Εδάφιο 5 από την Επιστολή προς Διεθνείς.

ΤΡΙΤΗ

Η 'κατήχηση' του Αναστασιάδη βρίσκεται στο αρχικό στάδιό της. Ο νέος εκλέκτορας δουλεύει στην προπόνηση κι αρχίζει ν' ανεβάζει τους ρυθμούς στη δεύτερη φορά που βρίσκεται με τους παίκτες του - η πρώτη ήταν σαν νηστεία (μικρής διάρκειας πρόγραμμα). Δεν ξέρουμε αν μοίρασε εικονίτσες, έχει πάντως δυο ημέρες στη διάθεσή του ως το παιχνίδι με τη Φινλανδία. Θέλει όσο προλαβαίνει να μάθει τα παιδιά και να τον μάθουν. Να ζητήσει και να πάρει, να γίνει κομμάτι του συνόλου. Οι πρώτες σκέψεις για τριάδα στο κέντρο της άμυνας αρχίζουν να 'σβουρίζουν' στο μυαλό του. "Η Εθνική ομάδα είναι πάνω από όλους μας", τους λέει και κοιτάει προς τον ουρανό.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Η προηγούμενη της πρεμιέρας του με τη Φινλανδία. Ο Αναστασιάδης παίρνει εκ νέου θέση μπροστά στα στημένα μικρόφωνα. Ο 'άμβωνάς' του. "Πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Από εμάς εξαρτάται", αναφέρει από μικροφώνου. "Να κρίνετε το ίδιο τους Έλληνες, όπως και τους ξένους", καταλήγει στο κήρυγμά του, απευθυνόμενος στο Θεό για φώτιση προκειμένου οι διεθνείς να "να κάνουν περισσότερα πράγματα από ό,τι έκαναν και κάνουν και στις ομάδες τους", αν δύναται δε "να τα κάνουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα".

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

ΠΕΜΠΤΗ

Ο αγώνας με τα παιδιά του Άγιου Βασίλη έχει φτάσει. Μετά τον όρθρο (πρωινή προπόνηση την Πέμπτη στον Άγιο Κοσμά), ακολουθεί η κανονική λειτουργία. Σαν την Κυριακή στην Εκκλησία, ο Αναστασιάδης φοράει τα καλά και πηγαίνει ΟΑΚΑ. Ιερός χώρος για τον Άγγελο, εκεί είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους ως προπονητής του Παναθηναϊκού! Επιλέγει για φύλακα-άγγελο και όχι κέρβερο τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο και πάει με σύστημα Σκίμπε. Αλλαξοπίστησε; Όχι δα. Η made in Greece Εθνική νικάει 1-0 τους πιο επικίνδυνους Φινλανδούς, αλλά δεν αρκεί για την ανατροπή του σκηνικού στον όμιλο του Nations League. Τα γκολ δεν πολλαπλασιάστηκαν όπως εκείνα τα ψάρια, αλλά "με τον Αναστασιάδη θα τα δείτε όλα", εξηγεί ο Έλληνας προπονητής και προτρέπει τους διεθνείς να του εξομολογούνται ό,τι τους απασχολεί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ημέρα περισυλλογής. Ο Μανωλάς έχει τεθεί νοκ άουτ λόγω τραυματισμού και ο Ρισβάνης καλείται στη θέση του. Ο Λεονάρντο Κούτρης μιλάει στον Βασίλη Τεμπέλη του Sport24.gr και 'προδίδει' τον δάσκαλό του. "Μας είπε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Να κάνουμε τα απλά πράγματα που γνωρίζουμε. Να παίξουμε με πάθος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο".

ΣΑΒΒΑΤΟ

Η προηγούμενη του αγώνα με την Εσθονία βρίσκει στην Εθνική γαλήνια. Η νίκη επί των Φινλανδών στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας έχει λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης και ο Άγγελος Αναστασιάδης προσπαθεί να εξηγήσει πως η χρησιμοποίηση των τριών μάγων (Πέλκας, Φορτούνης, Μάνταλος) στη μεσοεπιθετική γραμμή δεν συνιστά παράδοξη επιλογή. "Για εμένα δεν ισχύουν αυτά. Δεκάρια, εξάρια, πεντάρια. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στο σημερινό ποδόσφαιρο". Πίστευε στο σύστημα και μην το ερευνάς, βρε αδερφέ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο αγώνας με τους Εσθονούς έχει φτάσει. Αν και επτά είναι οι μέρες της δημιουργίας, ο Άγγελος επιλέγει 9 αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Με τρεις (magic number) αμυντικούς μέσους και δίχως φορ περιοχής. Ο Σάμαρης προσπαθεί να παίξει πιο επιτελικά, υπάρχει όμως πρόβλημα χημείας, συνεννόησης και δημιουργίας. Το αυτογκόλ του Λαμπρόπουλου ήταν μάλλον θέλημα θεού. Όπως και η ήττα με 1-0 σ' ένα ΟΑΚΑ άδειο. Ο Αναστασιάδης θα πει την αλήθεια του. Ότι "είναι μια ήττα οδυνηρή, χάσαμε την δεύτερη θέση και ήταν πολύ άσχημο το αποτέλεσμα". Κι έκανε το σταυρό του για τη συνέχεια. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έψαξε τη λογική εξήγηση των πραγμάτων. "Ίσως να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Δεν είναι θέμα προπονητή. Ούτε ο προηγούμενος ούτε ο καινούργιος μπορούν να κάνουν κάτι". Γολγοθάς...

UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK