Βοσνία: Δημιουργεί από δεξιά, εκτελεί από τον άξονα

Η Ελλάδα έχει μια δύσκολη αποστολή στη Ζένιτσα (26/3, 21:45), απέναντι σε μια ομάδα με δεδομένες αρετές αλλά και αδυναμίες. Τι λέει το scouting report για την Βοσνία.

Bosnia's Edin Dzeko, right, duels for the ball with Greece's Sokratis Papastathopoulos, during their World Cup Group H qualifying match at the Bilino Polje Stadium in Zenica on Friday, June 9, 2017. (AP Photo/Amel Emric)
Bosnia's Edin Dzeko, right, duels for the ball with Greece's Sokratis Papastathopoulos, during their World Cup Group H qualifying match at the Bilino Polje Stadium in Zenica on Friday, June 9, 2017. (AP Photo/Amel Emric) AP PHOTO/AMEL EMRIC

Το βράδυ της Τρίτης (26/3) στη Ζένιτσα η Ελλάδα δίνει ένα δύσκολο ματς απέναντι στη Βοσνία, που μπορεί να κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της εθνικής μας στο Group J της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Έστω κι αν μιλάμε μόλις για την 2η αγωνιστική των ομίλων.

Δεύτερο σερί εντός έδρας ματς για τους Βόσνιους, που στην πρεμιέρα επικράτησαν με σκορ 2-1 της Αρμενίας, δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι για την Ελλάδα μετά τη νίκη επί του Λίχτενσταϊν στη Βαντούζ με 2-0. Ο Άγγελος Αναστασιάδης περιμένει με αγωνία να δει αν θα έχει στη διάθεση του τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, καταστρώνοντας ανάλογα τα πλάνα του για την μάχη του "Bilino Polje Stadium". Ο στόπερ της Άρσεναλ δείχνει να έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε και ζητούμενο είναι ο βαθμός ετοιμότητας του, ενώ διαθέσιμος είναι ο Φιορίν Ντουρμισάι, καθώς ο φορ του Πανιωνίου πήρε το "πράσινο φως" της UEFA.

Τι λέει το scouting report για τη Βοσνία

Ομάδα που αρέσκεται να έχει την κατοχή της μπάλας είναι αυτή του Ρόμπερτ Προσινέτσκι, που έχει πάντα επιθετικό προσανατολισμό όταν αγωνίζεται εντός έδρας. Όπως κάθε σύνολο, έτσι και αυτό της Βοσνίας έχει ιδιαιτερότητες. Η ανάπτυξη από χαμηλά είναι ισορροπημένη, με τη μπάλα να ακουμπάει περισσότερο στα άκρα μέχρι το ύψος της μεσαίας γραμμής.

Ο Μπέσιτς συνήθως είναι ο παίκτης που έχει την ευθύνη της πρώτης πάσας, με τον Πιάνιτς να παίρνει μέτρα προς την επίθεση. Αυτό που χρήζει προσοχής είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι Βόσνιοι φτάνοντας στο τρίτο μισό της επίθεσης: η δεξιά πτέρυγα λειτουργεί κυρίως ως πηγή δημιουργίας και η εκτέλεση έρχεται με ποσοστό 60% από τον άξονα και 30% από τους παίκτες της αριστερής πλευράς.

Ο Βίστσα που συνήθως καλύπτει το δεξί άκρο της γραμμής κρούσης συμπεριφέρεται ως advanced playmaker (όχι ότι θα διστάσει να εκτελέσει αν βρει την ευκαιρία), με τη συνδρομή του Πιάνιτς και του δεξιού μπακ. Ο εξτρέμ της απέναντι πλευράς (Ζάκαριτς/Μιλόσεβιτς έπαιξαν με την Αρμενία, ο Ντούλιεβιτς θα παίξει με την Ελλάδα) έρχεται και πατάει στην περιοχή ως στήριγμα του Τζέκο, ενώ ο Κολάσινατς (ο άσος της Άρσεναλ πατά πιο συχνά περιοχή από κάθε άλλον πλάγιο μπακ της Premier League - 4.5/90') συνηθίζει να ανεβαίνει πολύ ψηλά προς την αντίπαλη περιοχή. Στο ματς με την Ελλάδα θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα, καθώς προφυλάχτηκε απέναντι στην Αρμενία με τον Σίβιτς να καλύπτει τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα.

Η Βοσνία δεν βολεύεται όταν αναγκάζεται να σηκώσει τη μπάλα και δεν είναι αποτελεσματική όταν ο αντίπαλος την αναγκάζει να καταφύγει στις σέντρες. Αντιμετωπίζει πρόβλημα στο τρανζίσιον, όταν δέχεται γρήγορες επιθέσεις στην κόντρα. Ο Μπέσιτς είναι δυνατός και τεχνίτης αλλά όχι γρήγορος, ο Πιάνιτς έχει ούτως ή άλλως πιο προωθημένο ρόλο, ενώ ο τρίτος χαφ στο 4-3-3 (ο Κρούνιτς κόντρα στην Αρμενία, ο Τσίμιροτ με την Ελλάδα) έχει περισσότερο στο νου του να καλύπτει τις επελάσεις της αριστερής πλευράς. Από εκεί συνήθως δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις η ομάδα του Ρόμπερτ Προσινέτσκι, αφού οι προωθήσεις του Κολάσινατς αφήνουν χώρους προς εκμετάλλευση.

Τέμπο και λάθη

Δύο πράγματα οφείλει να προσέξει η Ελλάδα στο "Bilino Polje Stadium": τον έλεγχο του ρυθμού και την αποφυγή λαθών. Το χαμηλό τέμπο δεν βολεύει τη Βοσνία, που εγκλωβίζεται δημιουργικά. Το σωστό κράτημα της μπάλας δεν θα της επιτρέψει να βρει καταστάσεις ανισορροπίας.

Οι στημένες φάσεις δεν είναι το φόρτε της, επομένως τα έξυπνα φάουλ είναι ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο τρόπος που θα καλύψουν οι κεντρικοί μέσοι τον χώρο στον άξονα στο όριο της περιοχής, καθώς από εκεί ολοκληρώνονται οι περισσότερες επιθετικές ενέργειες των Βόσνιων.

Οι κεντρικοί αμυντικοί της Βοσνίας, Μπίτσακτσιτς και Ζουκάνοβιτς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί μέσα στο κουτί, έχουν όμως θέματα στο ανοιχτό γήπεδο. Αν οι παίκτες του Αναστασιάδη λειτουργήσουν με ταχύτητα στα πόδια και την σκέψη, τότε στην κόντρα θα βρουν τρόπο να απειλήσουν την εστία του Σέχιτς.

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο πλεονέκτημα για την εθνική μας ομάδα θα προκύψει μέσα από την σωστή διαχείριση: πρώτα στον περιορισμό των αγωνιστικών αρετών της Βοσνίας και μετά στην εκμετάλλευση της ασταθούς ανασταλτικής της λειτουργίας.

Photo credits: AP Photo/Amel Emric

News 24/7

24MEDIA NETWORK