Οι δύο διατάξεις και τα διλήμματα στην σκακιέρα του Αναστασιάδη

Μεταξύ δύο διατάξεων αμφιταλαντεύεται ο Άγγελος Αναστασιάδης, για την πρεμιέρα της εθνικής στην προκριματική φάση του Euro 2020, κόντρα στο Λιχτενστάιν. Πώς η απόφαση του επηρεάζει τα πρόσωπα της ενδεκάδας.

UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Νίκη και μόνο νίκη είναι το σύνθημα για την εθνική ομάδα στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Euro 2020, με αντίπαλο το Λιχτενστάιν, στην πόλη Βαντούζ. Αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης, τότε κάθε κουβέντα για στραβοπάτημα σε ένα τέτοιο ματς μοιάζει -και είναι- απαγορευμένη.

Με τον Παπασταθόπουλο νοκ-άουτ από την αναμέτρηση (θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τη Βοσνία - 26/3, 21:45) και τους Μανωλά, Ρέτσο, Παπαδόπουλο (αλλά και Πέλκα, Χριστοδουλόπουλο, Μάνταλο) ήδη εκτός μάχης, ο Άγγελος Αναστασιάδης δίνει προβάδισμα στο δίδυμο Ρισβάνη - Σιόβα για το κέντρο της άμυνας, με τον Κουρμπέλη να καραδοκεί.

Ο 66χρονος τεχνικός της εθνικής ομάδας ακροβατεί ανάμεσα στην διάταξη 4-2-3-1 και αυτή του 3-5-2, για το ματς του Σαββάτου. Στην πρώτη περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως θα ποντάρει στα άκρα για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, στην δεύτερη θα ψάξει τις λύσεις κυρίως από τον άξονα και με κάθετο παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία της ενδεκάδας θα είναι επιθετική, ωστόσο ανάλογα με την διάταξη που θα προτιμηθεί, θα διαφοροποιηθεί και το τακτικό πλάνο. Πάντα με απώτερο στόχο τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Η απόφαση για τον σχηματισμό είναι αυτή που θα κληθεί να πάρει πρώτη χρονικά ο Άγγελος Αναστασιάδης και στη συνέχεια θα επιλέξει τα πρόσωπα.

Τα διλήμματα στο 4-2-3-1

Ανεξάρτητα από την διάταξη, Βλαχοδήμος και Πασχαλάκης ερίζουν για θέση του βασικού γκολκίπερ. Εφόσον ο Αναστασιάδης καταλήξει σε διάταξη 4-2-3-1, τότε φαβορί για την τετράδα στην άμυνα είναι οι Μπακάκης - Ρισβάνης, Σιόβας - Κούτρης. Με αουτσάιντερ τον Μαυρία για τη θέση του δεξιού μπακ και τον Κουρμπέλη για του παρτενέρ του Σιόβα.

Ζέκα και Σάμαρης έχουν 'κλειδώσει' τις δύο θέσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Φορτούνης αυτή του επιτελικού μέσου και ο Μήτρογλου του φορ. Δώνης και Μασούρας έχουν ελαφρύ προβάδισμα αντί των Κολοβού και Μπακασέτα για τα δύο άκρα στην γραμμή κρούσης.

Με Κουρμπέλη και Κουλούρη στο 3-5-2

Στην περίπτωση που ο 66χρονος τεχνικός προτιμήσει ένα 3-5-2, τότε αυτομάτως οι Κουρμπέλης και Κουλούρης βρίσκουν μια θέση στην ενδεκάδα. Ο πρώτος κλείνοντας την τριάδα των στόπερ με τους Ρισβάνη - Σιόβα, ο δεύτερος ως παρτενέρ του Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης. Αουτσάιντερ εδώ είναι ο Κολοβός, σε ρόλο δεύτερου επιθετικού.

Σάμαρης, Ζέκα και Φορτούνης διατηρούν τις θέσεις τους στον άξονα, ενώ Μπακάκης και Κούτρης επίσης μένουν στην ενδεκάδα αλλά πλέον σε ρόλο wingback, παίζοντας όλη την πλευρά.

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, θέσεις και συστήματα, το ιδανικό... timeline για τον Άγγελο Αναστασιάδη είναι αυτό που θα επιτρέψει στην εθνική να προηγηθεί σχετικά νωρίς, να 'κλειδώσει' το ίδιο γρήγορα το αποτέλεσμα και να βγάλει αναίμακτα το υπόλοιπο της αναμέτρησης, κρατώντας ανάσες για την μάχη που ακολουθεί στην αφιλόξενη Ζένιτσα.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK