Η Ελλάδα έχει 72% πιθανότητες να νικήσει την Ουγγαρία

Το σύστημα αξιολόγησης Έλο προβλέπει ότι η Εθνική Ελλάδας έχει 72% πιθανότητες νίκης κόντρα στην Ουγγαρία. Τι είναι το Elo system και γιατί η FIFA σχεδόν το αντέγραψε λόγω δικής της αδυναμίας;

Η Ελλάδα έχει 72% πιθανότητες να νικήσει την Ουγγαρία
EUROKINISSI

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει την Ουγγαρία για την 3η αγωνιστική του 2ου γκρουπ της 3ης κατηγορίας του Nations League (για... ξεμπέρδεμα, το podcast του Contra.gr προσπάθησε να δώσει λύσεις) και η νίκη βρίσκεται στο... τσεπάκι των διεθνών μας, αν ληφθεί υπόψιν η παγκόσμια κατάταξη της χώρας μας. Όχι στο FIFA ranking, αλλά στο πολύ πιο αντιπροσωπευτικό Elo ranking.

Το σύστημα αξιολόγησης Έλο προέρχεται από τη δουλειά του Ούγγρου καθηγητή φυσικής Άρπαντ Έλο και αποτελεί ένα πιο αντιπροσωπευτικό metric για τη δυναμική των εθνικών ομάδων. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατάταξη σκακιστών, ωστόσο από τον Ιούνιο 2018, η FIFA παραδέχθηκε την αποτυχία του δικού της σύστημα αξιολόγησης και υιοθέτησε πολλά στοιχεία από το Elo ranking system.

Το 1997, ο Μπομπ Ράνιαν μετέφερε το Elo system από το σκάκι στο ποδόσφαιρο και ανέβασε τα αποτελέσματά στο διαδίκτυο. Ακολούθως, δημιούργησε μία σχετική ιστοσελίδα αυτόματου υπολογισμού, η οποία τροφοδοτείται με αποτελέσματα διεθνών αγώνων και πραγματοποιεί τη βαθμολόγηση.

Για να βρει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο, υπήρξαν κάποιες προσαρμογές. Λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως τα γκολ, η διαφορά τερμάτων, η σημασία ενός αγώνα και το αν διεξάγεται εντός ή εκτός έδρας, ενώ τα αποτελέσματά του θεωρούνται αξιόπιστα μόνο όταν υπάρχουν τουλάχιστον 30 αγώνες μιας εθνικής ομάδας.

Για τον υπολογισμό των βαθμών συνεκτιμάται η προηγούμενη βαθμολόγηση, η βαρύτητα της διοργάνωσης στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται ο αγώνας, η διαφορά τερμάτων στον αγώνα, το αποτέλεσμα του αγώνα και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα του αγώνα.

Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται από έναν μαθηματικό τύπο και με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν οι πόντοι κάθε εθνικής ομάδας.

Πώς υπολογίζονται οι πόντοι

Ο βασικός τύπος είναι Rn = Ro + P, όπου P = KG (W-We). Το Rn είναι το τελικό rating, το Ro η προηγούμενη βαθμολόγηση και P η μεταβολή πόντων. Το K συνιστά τη βαρύτητα των διοργανώσεων στις οποίες ανήκει ο αγώνας, το G τη βαρύτητα από τη διαφορά τερμάτων, το W το αποτέλεσμα του αγώνα και το We το προσδοκώμενο αποτέλεσμα του αγώνα.

Ο συντελεστής βαρύτητας των διοργανώσεων είναι ο εξής: 60 για Παγκόσμια Κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 1980, 50 για Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα (πχ. Euro, Copa America) και Διεθνείς Διοργανώσεις (πχ. Κύπελλο Συνομοσπονδιών), 40 για προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ηπειρωτικών Πρωταθλημάτων ή μεγάλων τουρνουά, 30 για όλα τα υπόλοιπα τουρνουά και 20 για φιλικά παιχνίδια.

Στη διαφορά τερμάτων, η ισοπαλία ή το ένα γκολ διαφορά προσφέρει συντελεστή 1, αν ένα παιχνίδι κερδηθεί με δύο γκολ, ο συντελεστής είναι 1,5, ενώ αν η διαφορά είναι 3 γκολ και πάνω, ο συντελεστής προκύπτει από τον λόγο 11+Ν (όπου Ν είναι η διαφορά τερμάτων) δια 8.

Στο αποτέλεσμα του αγώνα, ο συντελεστής της νίκης είναι 1, της ισοπαλίας 0,5 και της ήττας 0 (το ίδιο ισχύει σε περίπτωση παράτασης, ενώ τα πέναλτι θεωρούνται ισοπαλία).

Όσο για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, προκύπτει από τον τύπο We = 1/(10(-dr/400)+1), όπου dr είναι η διαφορά στα ratings των δύο ομάδων, συν 100 πόντοι στον γηπεδούχο (ώστε να προκύπτει πλεονέκτημα στον φιλοξενούμενο).

Η Ελλάδα έχει 72% πιθανότητες να νικήσει την Ουγγαρία

Η σύγκριση με το FIFA ranking

Το 2009, μελέτη απέδειξε ότι μεταξύ οκτώ συστημάτων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται, το σύστημα Έλο είναι αυτό που διαθέτει τις περισσότερες δυνατότητες πρόβλεψης αποτελέσματος, ενώ το αντίστοιχο σύστημα της FIFA μέχρι το 2018 είχε πολύ μικρές δυνατότητες. Γι' αυτόν τον λόγο, τον Ιούνιο του 2018 η FIFA υιοθέτησε ένα νέο σύστημα που βασίζεται στο Elo ranking, με ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Η FIFA δεν υπολογίζει με διαφορετικό συντελεστή τη διαφορά τερμάτων σε έναν αγώνα, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει ως νικήτρια μία ομάδα που θα κερδίσει έναν αγώνα στα πέναλτι. Ως εκ τούτου, μία νίκη με 7-0 είναι ισάξια με μία νίκη 7-6 στα πέναλτι, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα αξιολόγησης της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Επιπλέον, υπάρχει διαφορετική βαρύτητα στις διοργανώσεις, ενώ δεν προσφέρεται κάποιο πλεονέκτημα στους φιλοξενούμενους. Τέλος, το Elo system υπολογίζει αποτελέσματα όλων των επίσημων διεθνών αγώνων, ενώ η FIFA αποδέχεται μόνο εκείνα μεταξύ των χωρών μελών της.

Η Ελλάδα θα νικήσει

Με αυτά τα δεδομένα και τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Eloratings.net, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης (στην κατάταξη της FIFA βρίσκεται την 42η) με 1.643 πόντους, μετά από υπολογισμό 568 αγώνων, στους οποίους κατέγραψε 209 νίκες, 220 ισοπαλίες και 139 ήττες (706-807 τέρματα).

Ιστορικά, οι περισσότεροι πόντοι που έχει συγκεντρώσει η χώρα μας είναι οι 1.931 στις 18 Αυγούστου 2004, αμέσως μετά από την κατάκτηση του Euro 2004, με συνέπεια να βρεθεί και στην πιο ψηλή θέση της στα Elo rankings, την 7η.

Πρωτοπόρος από την Πέμπτη, μετά από την ισοπαλία της Γαλλίας με την Ισλανδία, πέρασε η Βραζιλία για μόλις έναν πόντο (2.121 έναντι 2.120).

Όσο για τον αγώνα της Εθνικής ομάδας με τους Ούγγρους το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο, η διαφορά των δύο χωρών είναι 12 θέσεις και με βάση όλα τα δεδομένα στο σύστημα αξιολόγησης Έλο, υπάρχει 72% πιθανότητα για προσδοκώμενη νίκη της γαλανόλευκης. Οψόμεθα...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK