Ο Βαλβέρδε, οι "300", τα κλάματα και η δικαίωση του Γιώργου Βαλεριάνου

Το μακρινό 2011 είχε πάρει το "ΟΚ" του νυν τεχνικού της Μπαρτσελόνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του τον έφερε να ακροβατεί ανάμεσα στα δάκρυα και τη δικαίωση. Και την Πέμπτη, ο Γιώργος Βαλεριάνος κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας.

Ο Βαλβέρδε, οι "300", τα κλάματα και η δικαίωση του Γιώργου Βαλεριάνου
EUROKINISSI

"Είναι μια ευχάριστη έκπληξη για μένα ο Βαλεριάνος. Πέρυσι όταν ήρθα στην ομάδα ήταν τραυματίας και δεν κατάφερα να τον δω. Είναι μια έκπληξη η θετική παρουσία του στην προετοιμασία, δουλεύει καλά μαζί μας και βελτιώνεται". Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Ερνέστο Βαλβέρδε, στο περιθώριο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού τον Ιούλιο του 2011. Ακόμη κι αν ο Γιώργος Βαλεριάνος δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους 'ερυθρόλευκους', δεν είναι μικρό πράγμα να μιλά με κολακευτικά λόγια ο σημερινός προπονητής της Μπαρτσελόνα.

Γέννημα - θρέμμα Πειραιώτης και με 'ερυθρόλευκο' οικογενειακό background, και να ήθελε δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την ποδοσφαιρική μοίρα του: τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού ήταν αυτά που φιλοξένησαν το ταλέντο του και μετά από έναν δανεισμό στον Θρασύβουλο (18 συμ.), ο αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ κατάφερε να φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα των Πειραιωτών, πείθοντας τον Βαλβέρδε να του δώσει μια θέση στο ρόστερ της σεζόν 2011/12.

Ο Βαλβέρδε, οι "300", τα κλάματα και η δικαίωση του Γιώργου Βαλεριάνου

Σε έναν σύλλογο με πολύ υψηλές απαιτήσεις και τρομακτική πίεση, δεν είναι εύκολο για κανέναν 'άγουρο' ποδοσφαιριστή να εξελιχθεί, καθώς οι ευκαιρίες έρχονται με το σταγονόμετρο. Και αν. Έτσι συνέβη και με τον Βαλεριάνο, που μετά από δύο ολιγόλεπτες επίσημες συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, αποχώρησε τον Γενάρη του 2012 με προορισμό την Γλυφάδα, όπου αγωνίστηκε δανεικός για ένα εξάμηνο. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και υπέγραψε στον ΟΦΗ.

Η περιπέτειά του στην ομάδα του Ηρακλείου κράτησε μια σεζόν (1 συμ.) και το καλοκαίρι του 2013 υπέγραψε για έναν χρόνο στην Καβάλα (18 συμ.). Τον Ιούλιο του 2014 φόρεσε την φανέλα του Ηρακλή (18 συμ.) και το επόμενο καλοκαίρι συμφώνησε με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Ιανουάριος του 2016 τον βρήκε ξανά στην Κρήτη, αυτή τη φορά στα Χανιά για λογαριασμό του Πλατανιά, όπου αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο (2 συμ.) πριν επιστρέψει και πάλι στην Ριζούπολη.

Ο Βαλεριάνος έχει πετύχει ένα γκολ στα 145 επίσημα ματς της καριέρας του και η μοίρα ήθελε αυτό να είναι κόντρα στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2015, ο Απόλλων Σμύρνης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο 'Γεώργιος Καμάρας' σε ματς κυπέλλου και στο 53' ο αριστεροπόδαρος άσος ισοφάρισε σε 1-1 (τελικό 1-2) για τους γηπεδούχους, με ένα καταπληκτικό σουτ εκτός περιοχής.

Στις δύο θητείες του με τη φανέλα της 'Ελαφράς Ταξιαρχίας', ο Βαλεριάνος πραγματοποίησε συνολικά 45 εμφανίσεις (3883', 1 γκολ, 1 ασίστ, 11 κίτρινες κάρτες), πριν αντιμετωπίσει τη δεύτερη -μετά από τον Ολυμπιακό- μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, υπογράφοντας στον Άρη τον Ιούλιο του 2017.

Αποδοκιμασίες, δάκρυα και δικαίωση

Στο τέλος της σεζόν 2017/18, ο Άρης πανηγύρισε την άνοδο του στη Super League (τερμάτισε έναν βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή της Football League, ΟΦΗ), με τον Βαλεριάνο να μετρά 25 συμμετοχές (2071' με 21 90λεπτα), έχοντας σημαντική συνεισφορά, κυρίως στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του, που δέχθηκε μόλις 14 τέρματα στη διοργάνωση.

Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης η φετινή σεζόν ξεκίνησε ιδανικά, καθώς τις πρώτες 5 αγωνιστικές μετρούσε 4 νίκες και μια ήττα, με 9 γκολ υπέρ και μόλις ένα παθητικό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά, ο προβληματισμός πήρε γρήγορα τη θέση του ενθουσιασμού και δεν άργησε να έρθει η αλλαγή στην άκρη του πάγκου, με τον Σάββα Παντελίδη να αντικαθιστά τον Πάκο Ερέρα.

Φτάνοντας στην περίοδο της διακοπής, τα ρεπορτάζ των ημερών ήθελαν τον Βαλεριάνο να μην υπολογίζεται για το υπόλοιπο της σεζόν, έχοντας ενημερωθεί για την πρόθεση του Άρη να μην συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του. Αν και οι 'κίτρινοι' ουδέποτε πήραν επίσημα θέση για τα σενάρια, η απόκτηση του Ούγγρου αριστερού μπακ Μιχάλι Κορχούτ προϊδέαζε για πιθανές εξελίξεις. Στην αναμέτρηση με την Λαμία στις 14 Ιανουαρίου, ο Άρης πήρε τη νίκη με ένα γκολ του Ματίγια στις καθυστερήσεις και η αντίδραση του Βαλεριάνου με το σφύριγμα της λήξης ήρθε να φουντώσει ξανά τις φήμες αποχώρησης του.

Η εξέλιξη του αγώνα, η πίεση με τις αποδοκιμασίες του κόσμου και το δραματικό φινάλε με happy end έφεραν το ξέσπασμα του Βαλεριάνου, που αποχώρησε δακρυσμένος από τον αγωνιστικό χώρο, έχοντας παίξει και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης.

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο 27χρονος μπακ-χαφ, κόντρα στα σενάρια, κράτησε τη θέση του στο ρόστερ του Άρη και μαζί την εμπιστοσύνη του Παντελίδη, που δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει ακόμη και ως δεξιό μπακ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το τέλος του οποίου βρήκε τον Άρη θριαμβευτή με σκορ 2-0.

Ο δρόμος του ποδοσφαίρου δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Βαλεριάνο, ωστόσο η προσπάθεια του μοιάζει να εκτιμήθηκε από τον Άγγελο Αναστασιάδη. Το όνομα του 27χρονου αμυντικού ήταν ανάμεσα σε αυτά που συμπεριέλαβε ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις κλήσεις του για τα παιχνίδια με το Λιχτενστάιν (23/3, Βαντούζ) και τη Βοσνία (26/3, Ζένιτσα) στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2020.

Δεν έχει κάποιο είδωλο, δεν έχει σκεφτεί ποτέ τι θα έκανε αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, η Μπαρτσελόνα και ο Λιονέλ Μέσι είναι ό,τι καλύτερο έχει δει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, το Nissan GT-R r35 είναι το αυτοκίνητο των ονείρων του και αγαπημένη του ταινία οι '300'.

"Δεν μου αρέσουν οι συνεντεύξεις και πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν είναι η ώρα για τέτοια. Από εκεί και πέρα, δεν ακούω και δεν λέω τίποτα. Συνεχίζω να δουλεύω και να περιμένω τις ευκαιρίες που θα μου δώσει ο προπονητής μου. Έχω βάλει ένα στόχο και θα κάνω τα πάντα για να τον πετύχω", είχε τονίσει σε δηλώσεις του 8 χρόνια πίσω. Ως παίκτης του Ολυμπιακού και με προπονητή τον Βαλβέρδε.

Οι συνεντεύξεις εξακολουθούν να μην τον ενδιαφέρουν. Είναι παίκτης του Άρη πλέον και ο 'Txingurri' βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα. Όμως συνέχισε να δουλεύει και τώρα ένας άλλος προπονητής, ο Αναστασιάδης, του δίνει την ευκαιρία. Αν μέσα στους στόχους του Βαλεριάνου ήταν και η κλήση του στην Εθνική, τον πέτυχε. Τι παραπάνω μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τον 27χρονο μπακ, είναι μια απάντηση που θα δοθεί εν καιρώ και επί χόρτου.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK