Η Εθνική θέλει νέα έδρα και το φωνάζει

Το θέμα δεν είναι η ήττα της Εθνικής από την Εσθονία (1-0), αλλά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα είναι, πλέον, 'άστεγη'. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η αποτυχία πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης αντιμετωπίστηκε ως το βήμα μπροστά μετά τα όσα τραγελαφικά είχαν συμβεί στα προηγούμενα προκριματικά, αυτά του Euro. Ως τέτοιο μέτρο σύγκρισης, ναι, τα πήγαμε καλύτερα και ουσιαστικά έπρεπε να χτίσουμε πάνω σε αυτό.

Τι κάναμε, όμως; Ανακαλύψαμε πως το πρόβλημα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι η έδρα. Όχι στο 'Γ.Καραϊσκάκης' από τους επικεφαλής και επιστροφή της ελληνικής ομάδας στο μεγάλο, αχανές και αφιλόξενο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ξέρετε πότε ήταν η τελευταία φορά που το ΟΑΚΑ είχε κόσμο πάνω από το όριο της εικόνας 'κεκλεισμένων των θυρών' που παρουσίασε σχεδόν σε όλα τα εντός ματς στο Nations League; Πριν από 25 χρόνια, με τη Ρωσία. Ήταν ο αντίπαλος, ήταν η σημασία του αγώνα, διάβασε το σχετικό αφιέρωμα του Contra, οκ, άλλο ματς, άλλες εποχές, άλλη η κρισιμότητα. Ποτέ, όμως, το Ολυμπιακό Στάδιο δεν ήταν η πραγματική έδρα που θα έδινε παραπάνω δύναμη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η ήττα, λοιπόν, από την Εσθονία το βράδυ της Κυριακής δεν είναι η ουσία. Ήρθε κόντρα στη ροή, με ένα αυτογκόλ (του Λαμπρόπουλου), με δοκιμές από τον Άγγελο Αναστασιάδη (από τα τρία δεκάρια με τη Φινλανδία στα τρία αμυντικά χαφ με τους Εσθονούς), πάνω-κάτω ξέραμε τι θα δούμε.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλά ένα φιλικό. Τώρα 'ντύθηκε' με τον μανδύα της επίσημης διοργάνωσης και το κάνει ακόμα πιο... καταθλιπτικό.

Ο Αναστασιάδης έπαιξε χωρίς τη βασική του (μετά τον Μήτρογλου) επιλογή του φορ, αφού ο Κουλούρης επιστρατεύτηκε για τον αγώνα των Ελπίδων. Έβαλε νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα (9 νέα σε σχέση με τον αγώνα της Πέμπτης), έκανε δοκιμές, ήθελε να έχει μία ολοκληρωμένη άποψη σε αυτές τις λίγες μέρες που είχε μπροστά του ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να σκέφτεται τα προκριματικά του επόμενου Euro.

Το αυτογκόλ του Λαμπρόπουλου στο 44ο λεπτό, το δοκάρι του Φορτούνη σε εκτέλεση φάουλ στο 62' και το εντυπωσιακό 'ψαλιδάκι' του Καρέλη στο 84' που έβγαλε εξίσου εντυπωσιακά ο γκολκίπερ της Εσθονίας είναι τα τρία αξιοσημείωτα που αφορούν τον αγώνα. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει ούτε τη δεύτερη θέση και να είναι επιλαχούσα σε περίπτωση που η Φινλανδία προχωρούσε στα προκριματικά, η τρίτη θέση θεωρείται αποτυχία, αλλά μικρό το κακό όταν έχει τη δεύτερη ευκαιρία από τον Μάρτιο και μετά.

Το μεγαλύτερο, όμως, 'αγκάθι' είναι η έδρα και εκεί πρέπει να ρίξουν το βάρος η ΕΠΟ και το τεχνικό επιτελείο. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα 'σπίτι' που θα της δίνει ώθηση ακόμα και στα αντιεμπορικά παιχνίδια. Χρειάζεται μία έδρα με 'διψασμένο' κόσμο. Ουχί τον χορτασμένο του λεκανοπεδίου.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK