Η λογική πίσω από τις κλήσεις Αναστασιάδη

Η Ελλάδα ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Euro 2020 και το Contra.gr μεταφράζει τις σκέψεις του Άγγελου Αναστασιάδη μέσα από τις κλήσεις του και τις τρεις διατάξεις που θέλει να δουλέψει.

UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις ξεκινάει η περιπέτεια της εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2020. Πρώτη στάση στην πόλη Βαντούζ του Λίχτενσταϊν το Σάββατο (23/3) και τρεις μέρες αργότερα στην -συνήθως αφιλόξενη- Ζένιτσα, όπου περιμένει η πάντα δυνατή Βοσνία.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης κάλεσε 23 παίκτες για τις δύο αυτές αναμετρήσεις, έστω κι αν στην πορεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια αλλαγή εξαιτίας του τραυματισμού που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Μάνταλος. Οι επιλογές του έμπειρου τεχνικού έκρυβαν εκπλήξεις, καθώς δύσκολα θα περίμενε κάποιος να συναντήσει τα ονόματα των Μαυρία, Κολοβού, Βαλεριάνου ανάμεσα στις κλήσεις ή ακόμη και αυτά των Ρισβάνη, Σιώπη.

Θυμίζουμε πως εκτός του Μάνταλου και οι Μανωλάς, Λάζαρος, Τοροσίδης, Ρέτσος, Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν εκτός πλάνων γι' αυτή τη σειρά αγώνων, αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμού, ενώ Τσιμίκας, Γαλανόπουλος και Λημνιός έμειναν... κάβα στην ελπίδων.

Τα βασικά κριτήρια που έφεραν τις κλήσεις

Μπάρκας, Πασχαλάκης, Βλαχοδήμος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Ρισβάνης, Μπακάκης, Κούτρης, Βαλεριάνος, Μαυρίας, Κολοβός, Σάμαρης, Κολοβέτσιος, Μπακασέτας, Μασούρας, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Σιώπης, Φορτούνης, Μήτρογλου, Κουλούρης και Δώνης είναι οι επιλογές του Άγγελου Αναστασιάδη και έχει τη δική του σημασία να δούμε την λογική που κρύβουν οι κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Μια από τις προτεραιότητες του Αναστασιάδη είναι το κλίμα στα αποδυτήρια. Μια παράμετρος στην οποία επέμενε πολύ από την πρώτη στιγμή που πήρε το χρίσμα για τον πάγκο της εθνικής. Η ατομική ικανότητα δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο για τον 66χρονο προπονητή. Ποντάρει πολλά στον χαρακτήρα. Θέλει ποδοσφαιριστές με υψηλό workrate και ανεπτυγμένο αίσθημα συνεργασίας, πιστεύει πως η ποιότητα της μονάδας πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από το σύνολο. Θεωρεί πως οι συμπεριφορές που επηρεάζουν θετικά τα αποδυτήρια είναι μια πτυχή εξίσου σημαντική με τα αγωνιστικά πεπραγμένα ενός ποδοσφαιριστή.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Δεύτερη βασική προϋπόθεση για τον Αναστασιάδη, είναι αυτή που αφορά την τακτική ευελιξία ενός παίκτη. Να μπορεί να προσαρμόζεται σε παραπάνω από έναν ρόλους και διατάξεις. Για παράδειγμα, οι Παπασταθόπουλος - Σιόβας μπορούν να παίξουν τόσο σε αμυντική τετράδα στην ευθεία, όσο και σε διάταξη που θέλει τρεις στόπερ. Ο "Παπα" με τον ρόλο της κάλυψης και ο Σιόβας ως αριστερός κεντρικός αμυντικός.

Ο Μπακάκης επίσης υπηρετεί τον ρόλο του δεξιού fullback σε άμυνα τεσσάρων και αυτόν του wingback ή του δεξιού στόπερ σε άμυνα τριών. Ο Μαυρίας επίσης μπορεί να παίξει την πλευρά ως μπακ με παίκτη μπροστά του, ή μόνος του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει από αριστερά με τους Κούτρη - Βαλεριάνο. Ο Κουρμπέλης υποστηρίζει δύο ρόλους (στόπερ/αμυντικός μέσος), το ίδιο και οι Δώνης (εξτρέμ/δεύτερος επιθετικός), Μπακασέτας (εξτρέμ σε ρόλο δημιουργού ή σε πιο κεντρικό ρόλο), Φορτούνης (επιθετικός μέσος/δεύτερος επιθετικός).

Σάμαρης, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Σιώπης, είναι τέσσερις κεντρικοί μέσοι με διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να φτιάξει εναλλακτικά δίδυμα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση, πάντα με βάση την φιλοσοφία και την διάταξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο 66χρονος τεχνικός έχει τρία εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό του και προφανώς οι αποφάσεις του θα είναι σε συνάρτηση με την δυναμικότητα του αντιπάλου. Οι επιλογές προσώπων του Αναστασιάδη είναι αυτές που μπορούν να του προσφέρουν σε λύσεις σε τρεις διαφορετικές διατάξεις: 4-2-3-1, 4-3-3 και 3-5-2. Σε κάθε ένα από αυτά τα τρία ενδεχόμενα είναι και διαφορετικές οι ανάγκες του ρόλου στις θέσεις της ενδεκάδας.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΑΝΤΟΥΖ

Η αρχή για την εθνική μας γίνεται κόντρα στον Λίχτενσταϊν και η λογική διατάσσει... επίθεση. Η αλήθεια είναι πως αν η Ελλάδα θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης, τότε δεν μπορεί να γίνεται καν λόγος για απώλειες κόντρα στις -θεωρητικά τουλάχιστον- πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου.

Με επιθετικό προσανατολισμό και διάταξη 4-2-3-1 θα εμφανίσει την εθνική στη Βαντούζ ο Αναστασιάδης, που μοιάζει σιγά σιγά να καταλήγει και στους παίκτες που θα χρησιμοποιήσει στο βασικό σχήμα. Προβάδισμα έχουν οι Πασχαλάκης, Μπακάκης, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κούτρης, Ζέκα, Σάμαρης, Φορτούνης, Μασούρας, Δώνης και Μήτρογλου, με τους Μπουχαλάκη, Κουλούρη να... καραδοκούν. Μέσα από την εικόνα των προπονήσεων που ακολουθούν μέχρι το Σάββατο (23/3), ο 66χρονος τεχνικός θα πάρει και τις τελικές του αποφάσεις για τα πρόσωπα της ενδεκάδας.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK