Ο Πολυχρονίου βλέπει εύκολο τον όμιλο της Εθνικής!

Σε συνέντευξή του στον Sport24 Radio, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και παλιά δόξα του Ολυμπιακού Κώστας Πολυχρονίου χαρακτήρισε εύκολο τον όμιλο της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ο Πολυχρονίου βλέπει εύκολο τον όμιλο της Εθνικής!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ολα όσα είπε

Για την καριέρα του ως προπονητής της Εθνικής: «Ήμουν την περίοδο 1994-98 και δώσαμε 34 αγώνες, έχοντας περισσότερες νίκες. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει, καθώς τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί με το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πλέον, δεν υπάρχουν μυστικά ή εκπλήξεις για τους παίκτες. Η Βοσνία είναι γνωστή στον κόσμο, είναι της γιουγκοσλαβικής σχολής, είναι επικίνδυνη ομάδα, όμως παίζεται.

Τότε, για τα προκριματικά του Μουντιάλ είχαμε κερδίσει και τους δύο αγώνες. Μάλιστα εκτός έδρας είχαμε νικήσει 1-0 χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ του Φραντζέσκου. Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια εκτέλεση φάουλ, ήταν από την πλάγια γραμμή και δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ήταν μεγάλης σημασίας η νίκη, διότι είχαμε ελπίδες για την πρώτη θέση και τις χάσαμε με το 0-0 με τη Δανία στο ΟΑΚΑ».

Για το αν μπορούσαν να παίξουν μαζί στην ενδεκάδα οι Φραντζέσκος και Τσιάρτας και αν μπορούν να παίξουν μαζί οι Φορτούνης και Μάνταλος: «Οι δύο τελευταίοι έχουν διαφορές, δεν είναι όπως ο Φραντζέσκος και ο Τσιάρτας, που ήταν παίκτες με φοβερά χτυπήματα της μπάλας. Το Φορτούνη δε θα τον συνέκρινα με τον Τσιάρτα. Πάντως και ο Φορτούνης και ο Μάνταλος είναι χρήσιμοι για την ομάδα, αλλά δεν ξέρω αν στον ανασταλτικό τομέα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα».

Για το πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια: «Πλέον όλη ομάδα αγωνίζεται επιθετικά και αμυντικά. Αυτή είναι η αλλαγή. Έχει επικρατήσει το κέντρο, αφού εκεί προετοιμάζονται όλες οι γραμμές. Στο κέντρο πρέπει να υπάρχουν παίκτες ικανοί να μεταβληθούν σε επιθετικούς, αλλά και να παίρνουν καίριες τοποθετήσεις στην άμυνα. Είναι η γραμμή που κινείται συνεχώς, οι παίκτες που παίζουν εκεί πρέπει να έχουν… πνευμόνια για να μαρκάρουν και να μην αφήνουν χώρο στον αντίπαλο. Το κέντρο δίνει αριθμητική υπεροχή στις γραμμές που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, παλιά ήταν πιο δύσκολο το σκάουτινγκ, διότι δεν είχαμε την πολυτέλεια που υπάρχει τώρα με τα Μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις κάθε παίκτη και κάθε ομάδα. Εγώ τότε πήγαινα και έβλεπα τους αντιπάλους μας ζωντανά σε φιλικά και τουρνουά για να πάρω ιδέες για την ποιότητα και την τακτική».

Για το αν μπορούν να συγκριθούν ομάδες ή παίκτες διαφορετικών εποχών: «Αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα είμαστε ανακριβείς. Σήμερα, το ποδόσφαιρο είναι άθλημα αθλητών που έχουν γυμναστεί για να αντέχουν περισσότερο. Πλέον κάνουν τα διπλάσια χιλιόμετρα σε σχέση με παλαιότερα. Τότε τρέχαμε έξι τώρα δώδεκα με δεκατρία και ίσως και περισσότερα. Στο σημερινό ποδόσφαιρο πολλοί από τους παλιούς σταρ δε θα μπορούσαν να παίξουν, ενώ κανένας από τους τωρινούς δε θα μπορούσε να παίξει πιο παλιά, όταν υπήρχαν μεγαθήρια που είχαν τεχνική που δε βλέπουμε σήμερα, παρά μόνο σε λίγους παίκτες, όπως ο Μέσι».

Για το αν Εθνική πρέπει να παίζει και στην επαρχία: «Ο κόσμος βοηθάει, όμως πρέπει ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός να κρίνει που πρέπει να γίνει ο κάθε αγώνας. Αυτό πίστευα από την εποχή που ήμουν στην Εθνική, αλλά δεν είχα εισακουστεί. Υπάρχει το παράδειγμα του αγώνα με την Κροατία, που έγινε στο «Καυταντζόγλειο», που χάσαμε με το γκολ του Σούκερ, και ήταν σα να παίζαμε εκτός έδρας. Τότε οι πολιτικοί του Βορρά και οι διοικήσεις των ομοσπονδιών ήθελαν να παίξουμε στη Θεσσαλονίκη και αυτό μας κόστισε ακριβά, αφού και με ισοπαλία θα ήμασταν κοντά στην πρόκριση. Όλος ο κόσμος τότε ήταν κατά της Εθνικής, διότι υπήρχαν τα συλλογικά στη μέση. Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει και αδιαφορεί για την Εθνική, επικεντρώνεται στις ομάδες και αυτό βλάπτει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το στηρίζουν μόνο όταν πάει καλά. Με τη Δανία, που υπήρχε η προοπτική της πρωτιάς, είχαμε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο, με 70.000 κόσμο. Δυστυχώς τότε δεν τα καταφέραμε, κάναμε ένα φανταστικό παιχνίδι, αλλά χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες».

Για τις πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής: «Είμαστε σε έναν πολύ εύκολο όμιλο και δεν ξέρω αν είχαμε ξανά τόσο εύκολο. Κάναμε τρεις νίκες δικαιολογημένα. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχει τη δυνατότητα να κερδίσει όλες τις ομάδες, ακόμα και το Βέλγιο που φαντάζει ως φαβορί. Χρειάζεται να υπάρχει η συμπαράσταση του κόσμου. Τώρα η Εθνική έχει και τη συμπαράσταση των ΜΜΕ που όταν ήμουν προπονητής δεν την είχαμε. Υπήρχε ένα κύμα επιθέσεων προς το πρόσωπό μου και αυτό έβλαψε την ομάδα και όχι τον Πολυχρονίου».

Για την ελληνοποίηση του Ζέκα: «Είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Ένας θετικός παίκτης που μπορεί να προσφέρει στην Εθνική».

News 24/7

24MEDIA NETWORK