Οι 10 πιο ακριβοί παίκτες της Super League

Στο Top-10 των παικτών με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην Super League, μόνο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αντιπροσώπους. Προσθέτοντας στην εξίσωση τον Σα, η ακριβότερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος ανά θέση έχει αξία 69 εκατ. ευρώ.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε μεταγραφικό μομέντουμ βρίσκονται οι ομάδες της Super League, επιχειρώντας να βρουν τους παίκτες εκείνους που θα ενισχύσουν το ρόστερ, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκπλήρωσης των στόχων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμένεται να κινηθούν πιο δυναμικά από τους υπόλοιπους στο θερινό παζάρι, ως έχοντας πιο "γερά" πορτοφόλια, την στιγμή που το ενδιαφέρον στρέφεται και στις πωλήσεις, εκτός από τις όποιες προσθήκες.

Έτσι, έχει σημασία να δούμε πώς διαμορφώνεται το Top-10 των ποδοσφαιριστών της Super League με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, με τα ποσά να προκύπτουν μέσα από την πλατφόρμα του transfermarkt. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως όλοι οι ποδοσφαιριστές της πρώτης δεκάδας ανήκουν σε δύο μόλις ομάδες, τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, με τους "ερυθρόλευκους" να κερδίζουν την παρτίδα από τον "Δικέφαλο" με 6-4.

Οι 10 πιο ακριβοί παίκτες της Super League

H εντεκάδα της Super League με βάση την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία των παικτών ανά θέση, σε διάταξη 4-2-3-1 από το transfermarkt (συνολική αξία ενδεκάδας 69 εκατ. ευρώ)

Ξεκαθαρίζουμε πως η αναγραφόμενη τιμή δεν είναι και αυτή μιας πιθανής πώλησης, καθώς μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία ομάδων τα οποία και κοστολογούν με την αξία που θεωρούν ως "σωστή" για την παραχώρηση τους. Αν σε αυτό το Top-10 προσθέσουμε τον Ζοζέ Σα -τον τερματοφύλακα με το υψηλότερο market value στην λίγκα σύμφωνα με το transfermarkt- τότε έχουμε την εντεκάδα της Super League με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή παικτών ανά θέση, συνολικής αξίας 69 εκατ. ευρώ.

1. Κώστας Φορτούνης - 10 εκατ. ευρώ

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 17 γκολ και 16 ασίστ σε 43 συμμετοχές την σεζόν που ολοκληρώθηκε ανέβασε την χρηματιστηριακή του αξία στα 10 εκατ. ευρώ και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας. Το νούμερο αναμένεται να ανέβει προς τα πάνω την ημέρα που θα ανακοινωθεί η επέκταση της συνεργασίας του με τους "ερυθρόλευκους". Το ισχύον συμβόλαιο των δύο πλευρών ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020.

2. Σέρτζιο Ολιβέιρα - 9 εκατ. ευρώ

Ο Πορτογάλος μέσος του ΠΑΟΚ ήρθε τον Γενάρη δανεικός από την Πόρτο και ολοκλήρωσε την σεζόν με τον "Δικέφαλο", έχοντας απολογισμό 3 γκολ σε 15 συμμετοχές. Ο δανεισμός του ολοκληρώνεται τυπικά τον Ιούνιο, ο ΠΑΟΚ διατηρεί ρήτρα αγοράς του, ενώ ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο συνεργασίας με την Πόρτο μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

3. Μαντί Καμαρά - 8 εκατ. ευρώ

Έκανε την μεγάλη έκπληξη ο διεθνής με την Γουινέα μέσος. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2018 από την Αζαξιό της δεύτερης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος και ελάχιστοι -αν όχι κανείς- μπορούσαν να προβλέψουν την άμεση ανταπόκριση του στις ανάγκες των "ερυθρολεύκων". Ο Καμαρά αγωνίστηκε συνολικά σε 36 ματς του Ολυμπιακού, με απολογισμό 6 γκολ (πρώτος χαφ-σκόρερ στο πρωτάθλημα) και 2 ασίστ. Τον περασμένο Ιούνιο είχε χρηματιστηριακή αξία... 300.000 ευρώ. Ένα χρόνο μετά κοστολογείται στα 8 εκατ. ευρώ!

4. Λεό Ζαμπά - 8 εκατ. ευρώ

Ο ΠΑΟΚ έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στην Αχμάτ Γκρόζνι τον Ιούλιο του 2018 και πήρε τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου, που στην πρώτη του σεζόν στην Τούμπα άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αγωνίστηκε σε 39 συνολικά παιχνίδια του "Δικεφάλου" με απολογισμό 7 γκολ και 11 ασίστ. Νούμερα που δικαιώνουν την επιλογή του ΠΑΟΚ, για ένα παίκτη που αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην ενδεκάδα της νέας σεζόν.

5. Λεονάρντο Κούτρης - 6 εκατ. ευρώ

Ο 24χρονος full back ξεκίνησε την σεζόν κουβαλώντας ένα σοβαρό τραυματισμό στον ώμο, όμως σταδιακά βρήκε ρυθμό και πατήματα, μαζί και θέση στην ενδεκάδα. "Μοιράστηκε" ουσιαστικά την χρονιά με τον Κώστα Τσιμίκα. Ο Κούτρης έπαιξε σε 24 ματς και μοίρασε 4 ασίστ. Τον περασμένο Δεκέμβρη η αξία του στο transfermarkt ήταν λίγο πάνω από 2 εκατ. ευρώ, τώρα έφτασε στα 6 εκατ. ευρώ!

6. Παπ Αμπού Σισέ - 6 εκατ. ευρώ

Η περίπτωση του είναι ίδια με αυτή του του Μαντί Καμαρά, αλλά με ένα χρόνο διαφορά. Ο Ολυμπιακός τον πήρε από την Αζαξιό και την δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2017 και σε αυτή την διετία του με τα ερυθρόλευκα, ο Σενεγαλέζος διεθνής στόπερ φρόντισε να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία από τις 300.000 ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν με 29 συμμετοχές και 2 γκολ.

7. Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον - 5 εκατ. ευρώ

Με θητεία στις Λόκερεν, Γρανάδα και Ροστόβ, διεθνής σε 27 περιπτώσεις με την Ισλανδία, ο Ίνγκασον αποδέχθηκε την προοπτική του ΠΑΟΚ τον περασμένο Γενάρη. Όταν ο "Δικέφαλος" πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ στην Ροστόβ για τον να τον κάνει δικό του. Ο 25χρονος στόπερ έκανε μόλις 6 συμμετοχές, αφού έμοιαζε αδύνατο να "σπάσει" κανείς το δίδυμο Βαρέλα - Κρέσπο, ωστόσο τελείωσε την χρονιά ως νταμπλούχος, με αποτέλεσμα η τιμή του να "τσιμπήσει" προς τα πάνω, φτάνοντας τα 5 εκατ. ευρώ.

8. Ευθύμης Κουλούρης - 5 εκατ. ευρώ

Η χρονιά της αγωνιστικής έκρηξης του διεθνή φορ ήρθε με την φανέλα του Ατρομήτου, όπου αγωνίστηκε ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Ο Κουλούρης πραγματοποίησε μια φανταστική σεζόν με 25 γκολ και 5 ασίστ σε 35 εμφανίσεις, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Super League με 19 τέρματα. Πριν πάει στο Περιστέρι, ο 23χρονος επιθετικός είχε χρηματιστηριακή αξία 1 εκατ. ευρώ, τώρα αυτή έφτασε στα 5 εκατ. ευρώ.

9. Ομάρ Ελαμπντελαουΐ - 5 εκατ. ευρώ

Ο Νορβηγός μπακ έκανε μια εξαιρετική σεζόν με 5 γκολ και 7 ασίστ σε 31 συμμετοχές, θυμίζοντας τον καλό του εαυτό στις πρώτες του δύο σεζόν με τα ερυθρόλευκα. Τα νούμερα του ήταν τα καλύτερα στο πρωτάθλημα ανάμεσα σε παίκτες που παίζουν την ίδια θέση. Από τον Δεκέμβριο του 2016 η χρηματιστηριακή του αξία είχε αρχίσει να κάνει "κοιλιά", φέτος πήρε ξανά προς τα πάνω, φτάνοντας πλέον τα 5 εκατ. ευρώ.

10. Ντανιέλ Ποντένσε - 4,5 εκατ. ευρώ

Αν δεν είχε καταφέρει να μείνει ελεύθερος μετά την δικαστική διαμάχη του με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, δύσκολα θα τον βλέπαμε στα μέρη μας. Ο Πορτογάλος ήταν ο πλέον παραγωγικός εξτρέμ της Super League με 5 γκολ και 8 ασίστ σε 27 ματς, ενώ συνολικά είχε 8 γκολ και 9 ασίστ σε 41 συμμετοχές στη σεζόν. Έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το 2022 και το transfermarkt τον κοστολογεί με 4,5 εκατ. ευρώ.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK