Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μετρούν αντίστροφα για το απόλυτο κρας-τεστ της σεζόν και οι Μπέντο και Στραματσόνι για την πρώτη κόντρα στην Ελλάδα. Τι έχουν όμως ως τώρα να επιδείξουν στα ντέρμπι που έζησαν σε Πορτογαλία και Ιταλία; Το Contra.gr ξεψαχνίζει τους δύο ηγέτες των "αιωνίων".

Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

Και τώρα οι δύο τους! Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ακονίζουν τα ξίφη τους ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι που θα λάβει χώρα το απόγευμα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την 10η αγωνιστική της Superleague, με τους "ερυθρόλευκους" να θέλουν την νίκη για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο +7 και να κάνουν "δήλωση τίτλου" και τους "πράσινους" για να επουλώσουν τις πληγές τους μετά τη βαριά εντός έδρας ευρωπαϊκή ήττα από τη Σταντάρ Λιέγης μεσοβδόμαδα (0-3) και να στείλουν μήνυμα πως ουδείς μπορεί να τους ξεγράψει τόσο εύκολα από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Πέρα από τους εκατομμύρια οπαδούς των "αιωνίων" που αδημονούν για την πιο κλασική ποδοσφαιρική μάχη της χρονιάς υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που θα κάτσουν στην άκρη των δύο πάγκων και οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως σε αυτό το παιχνίδι διακυβεύονται πάρα πολλά όχι μόνο για το άμεσο μέλλον του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αλλά και για τη δική τους υστεροφημία.

Ο Πάουλο Μπέντο προέρχεται από δύο νίκες στα ισάριθμα τελευταία εντός έδρας ντέρμπι κόντρα σε ΑΕΚ (3-0) και ΠΑΟΚ (2-1) αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που... μένει στο τέλος ενώ ο Αντρέα Στραματσόνι ψάχνει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε ντέρμπι από τότε που ήρθε στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2015) αφού μέχρι στιγμής μετράει 2 ήττες από τον Ολυμπιακό (0-3 στα χαρτιά στο ματς της "Λεωφόρου" όπου έκανε πέρυσι ντεμπούτο και δεν ξεκίνησε ποτέ και 1-3 στο αντίστοιχο του δεύτερου γύρου στο Φάληρο), 1 ήττα από την ΑΕΚ (0-1 εκτός) και 1 ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ (2-2 εντός) στην regular season.

Το ποιός θα "επιβιώσει" θα το γνωρίζουμε σε λίγες ώρες από τώρα, το σίγουρο είναι πως τόσο ο 47χρονος Πορτογάλος όσο και ο 40χρονος Ιταλός μόνο άπειροι δεν είναι σε μεγάλα ντέρμπι αφού έχουν πάρει μέρος σε αρκετά και στην πατρίδα τους τα προηγούμενα χρόνια: ο Μπέντο συγκρούστηκε για μία τετραετία με τις Πόρτο και Μπενφίκα ως τεχνικός της Σπόρτινγκ και ο Στραματσόνι έζησε δύο από τα πιο φημισμένα ντέρμπι της ευρωπαϊκής ηπείρου, το "Derby della Madonnina" απέναντι στην Μίλαν και το "Derby d'Italia" κόντρα στην Γιουβέντους.

Τι "ψάρια έπιασαν" οι δύο προπονητές στα ντέρμπι που πήραν μέρος στις πατρίδες τους; Το Contra.gr σας θυμίζει...

ΚΟΝΤΡΑΡΕ ΣΤΑ ΙΣΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΙ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Αναμφίβολα, το διάστημα στο οποίο ο Πάουλο Μπέντο τέσταρε -περισσότερο από ποτέ- τις αντοχές του ως προπονητής σε τοπ συλλογικό επίπεδο ήταν όταν ανέλαβε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας τις τύχες της Σπόρτινγκ. Το 2004 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στα "λιοντάρια της Λισσαβώνας" και αμέσως βρέθηκε στο τιμόνι της ομάδας Νέων (συνεργάστηκε με παίκτες όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κουαρέσμα, Κουστόντιο και Ούγκο Βιάνα) με την οποία κατέκτησε το 2005 το πρωτάθλημα, για να κάνει τον Οκτώβριο το μεγάλο άλμα στην πρώτη ομάδα μετά την παραίτηση του Ζοζέ Πεζέιρο. Όλοι πίστεψαν στην αρχή πως ο Μπέντο θα είχε το ρόλο του υπηρεσιακού αλλά δεν (τους) πήρε καιρό για να διαπιστώσουν πως είχε σκοπό να μείνει πολύ περισσότερο.

Sporting coach Paulo Bento (L) gives instructions to his player Miguel Veloso during the match against Benfica in their Portuguese Premier League soccer match at Alvalade stadium in Lisbon March 2, 2008. REUTERS/Marcos Borga (PORTUGAL)
Sporting coach Paulo Bento (L) gives instructions to his player Miguel Veloso during the match against Benfica in their Portuguese Premier League soccer match at Alvalade stadium in Lisbon March 2, 2008. REUTERS/Marcos Borga (PORTUGAL) REUTERS

Και όχι μόνο έμεινε στον πάγκο για τέσσερα χρόνια (δεύτερος μακροβιότερος) αλλά και στην... ιστορία ως ο δεύτερος πιο επιτυχημένος τεχνικός όλων των εποχών για την ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας, με τους τέσσερις τίτλους που κατέκτησε σε ισάριθμα χρόνια (2 Κύπελλα Πορτογαλίας, 2 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας) να του "χαρίζουν" το προσωνύμιο "Papa-Taças" (τροπαιοφάγος)! Πέρα από αυτούς τους τίτλους ο Μπέντο έχει επίσης να λέει για το ότι: έχτισε μία ομάδα που στηρίχτηκε σε παίκτες που είχαν βγει από τα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ (Ρουί Πατρίτσιο, Ζοάο Μοουτίνιο, Μιγκέλ Βελόζο και Νανί) και η οποία κατέκτησε τέσσερις σερί σεζόν την 2η θέση στο πρωτάθλημα πίσω από την -ασυναγώνιστη εκείνη την περίοδο- Πόρτο αλλά και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε νοκ-άουτ φάση του Champions League.

Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

Επίσης με τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού να έχει το γενικό πρόσταγμα, η Σπόρτινγκ πέτυχε και άλλα ιστορικά ρεκόρ: κατάφερε να ολοκληρώσει σεζόν στην Primeira Liga χωρίς ήττα για πρώτη φορά μετά το 1987, πήρε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πορτογαλίας (2007, 2008) για πρώτη φορά από το 1974 (στα 38 του χρόνια έγινε μόλις ο πέμπτος προπονητής στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο με τέτοιο επίτευγμα) ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα "λιοντάρια" πήραν δύο σερί σεζόν το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας. Πιστός στην πορτογαλική σχολή που στηρίζεται στην ανάπτυξη από τα άκρα, ο Μπέντο ήταν θιασώτης του 4-3-3, ενώ ουδείς μπορεί να τον... κατηγορήσει πως οι ομάδες του λιγοψυχούσαν στα ντέρμπι αφού τις περισσότερες φορές στάθηκαν επάξια απέναντι στα δύο παραδοσιακά μεγαθήρια, Πόρτο και Μπενφίκα.

Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

Σε 16 συνολικά αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα, η Σπόρτινγκ είχε απολογισμό 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες, με τον Μπέντο να νικάει τόσο εντός όσο και εκτός έδρας τόσο τους "δράκους" και τους "αετούς" (από 1 νίκη απέναντι σε κάθε αντίπαλο). Το 2008 πήρε μάλιστα το Κύπελλο απέναντι στην Πόρτο (2-0 στην παράταση), ενώ βγήκε νικητής και από τις δύο μονομαχίες με τους "δράκους" για το Σούπερ Καπ (1-0 το 2007 και 2-0 το 2008). Φυσικά επειδή ουδείς μπορεί να μείνει στον αφρό για πάντα, έτσι και ο Μπέντο άρχισε να αμφισβητείται έντονα μετά τη συντριβή της Σπόρτινγκ από την Μπάγερν στο Champions League το 2009 (1-12 τα γκολ) και την απώλεια του Λιγκ Καπ από τη Μπενφίκα, με το άσχημο ξεκίνημα τη σεζόν 2009-2010 να τον οδηγεί στην έξοδο.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ:

2 Δεκεμβρίου 2005: Πόρτο - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 1-1

28 Ιανουαρίου 2006: Μπενφίκα - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 1-3

8 Απριλίου 2006: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Πόρτο 0-1

22 Οκτωβρίου 2006: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Πόρτο 1-1

1 Δεκεμβρίου 2006: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μπενφίκα 0-2

17 Μαρτίου 2007: Πόρτο - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 0-1

29 Απριλίου 2007: Μπενφίκα - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 1-1

26 Αυγούστου 2007: Πόρτο - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 1-0

29 Σεπτεμβρίου 2007: Μπενφίκα - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 0-0

27 Ιανουαρίου 2008: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Πόρτο 2-0

2 Μαρτίου 2008: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μπενφίκα 1-1

27 Σεπτεμβρίου 2008: Μπενφίκα - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 2-0

5 Οκτωβρίου 2008: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Πόρτο 1-2

21 Φεβρουαρίου 2009: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μπενφίκα 3-2

28 Φεβρουαρίου 2009: Πόρτο - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 0-0

26 Σεπτεμβρίου 2009: Πόρτο - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 1-0

ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ...

Ο Αντρέα Στραματσόνι κάθησε μόλις 14 μήνες στον πάγκο της Ίντερ ωστόσο πρόλαβε, στο διάστημα αυτό, να βιώσει ανεκτίμητες ποδοσφαιρικές εμπειρίες συμμετέχοντας σε συνολικά πέντε ντέρμπι για τη Serie A απέναντι στους παραδοσιακούς αντιπάλους των "νερατζούρι" (3 απέναντι στη Μίλαν και 2 κόντρα στην Γιουβέντους). Στις 26 Μαρτίου 2012 πήρε τη σκυτάλη από τον Κλάουντιο Ρανιέρι ο οποίος απολύθηκε μετά από ήττα στο Τορίνο από την Γιουβέντους με 2-0 και στο φινάλε της σεζόν (6 Μαΐου 2012) θριάμβευσε στο "Derby della Madonnina", με την Ίντερ να νικάει ως τυπικά γηπεδούχος την Μίλαν με σκορ 4-2 και να θέτει τη συμπολίτισσα νοκ-άουτ από τη διεκδίκηση του σκουντέτο.

Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

Φυσικά η "χρυσή" περίοδος στην καριέρα του στην Ίντερ ήταν ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος του 2012 όπου κατέγραψε άλλες δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες σε ντέρμπι. Αρχικά οδήγησε την ομάδα του (τυπικά φιλοξενούμενη στο "San Siro" εκείνη τη φορά) σε νίκη με 1-0 επί της Μίλαν ενώ ακολούθησε ο ιστορικός θρίαμβος με 3-1 επί της πρωταθλήτριας Γιουβέντους στο "Juventus Stadium", παιχνίδι που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα από τους τιφόζι της ομάδας όχι μόνο για το σπουδαίο αποτέλεσμα αλλά και για το άψογο τακτικό στήσιμο των Μιλανέζων απέναντι στους Τορινέζους, καθώς και το εκπληκτικό σε διάρκεια παιχνίδι που έκαναν σε άμυνα και επίθεση αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ μόλις στο 1ο λεπτό με γκολ-οφσάιντ!

Τι ξέρουν από ντέρμπι Μπέντο και Στραματσόνι;

"Το αποτέλεσμα θα στείλει ένα μήνυμα καθώς ήρθε απέναντι σε μία ομάδα που ήταν αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος και τους επιτεθήκαμε με τριάδα μπροστά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο "Στράμα", ο οποίος σε εκείνο το ματς έπαιξε επίσης με τρεις στην άμυνα και τους Σανέτι και Ναγκατόμο φουλ-μπακς σε σύστημα 3-4-3! Μετά το "3 στα 3" στα ντέρμπι, ήρθε η πρώτη ισοπαλία τον Φεβρουάριο του 2013 απέναντι στην Μίλαν (1-1) και η Γιουβέντους τον υποχρεώσε σε εντός έδρας ήττα τον Μάρτιο του 2013 (2-1), ενώ το τέλος της σεζόν βρήκε τον Ιταλό τεχνικό να αποχωρεί "πληρώνοντας το μάρμαρο" για την 9η θέση στο πρωτάθλημα και την αποτυχία των "νερατζούρι" να πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Foto Daniele Badolato - LaPresse
07 10 2012 Milano
Sport
Campionato di calcio Serie A TIM 2012/2013 Milan vs. Inter
Nella foto : Stramaccioni festeggia a fine partita

Foto Daniele Badolato - LaPresse
07 10 2012 Milan
Sport
Football Italian Championship Season 2012/2013 Milan vs. Inter
In the picture Stramaccioni celebrates at the end of the match
Foto Daniele Badolato - LaPresse 07 10 2012 Milano Sport Campionato di calcio Serie A TIM 2012/2013 Milan vs. Inter Nella foto : Stramaccioni festeggia a fine partita Foto Daniele Badolato - LaPresse 07 10 2012 Milan Sport Football Italian Championship Season 2012/2013 Milan vs. Inter In the picture Stramaccioni celebrates at the end of the match LAPRESSE

Έφυγε πάντως με θετικό πρόσημο όσον αφορά στα πεπραγμένα σε ντέρμπι (3 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα), με τον Στραματσόνι να δοκιμάζει διάφορα συστήματα σε αυτά τα παιχνίδια (4-4-2, 4-3-3, 3-4-3) και να χρησιμοποιεί και στα πέντε αυτά ματς απέναντι σε Μίλαν και Γιουβέντους τον Εστέμπαν Καμπιάσο ως αμυντικό χαφ (βασικός ο νυν άσος του Ολυμπιακού στα 4 ματς, μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στο 95').

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ:

6 Μαΐου 2012: Ίντερ - Μίλαν 4-2

7 Οκτωβρίου 2012: Μίλαν - Ίντερ 0-1

3 Νοεμβρίου 2012: Γιουβέντους - Ίντερ 1-3

24 Φεβρουαρίου 2013: Ίντερ - Μίλαν 1-1

30 Μαρτίου 2013: Ίντερ - Γιουβέντους 1-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK