Η θεωρία των άκρων που αναζητά λύσεις

Η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε από την φτωχή συγκομιδή των -κλασικών- ακραίων της και βλέπει τον παραγωγικότερο εξ αυτών να αποχωρεί. Η προσέγγιση για την λύση του προβλήματος είναι θεωρητικά σωστή, φτάνει να αποδειχθεί τέτοια και στο χορτάρι.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η σεζόν 2017-2018 βρήκε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια. Αυτή που ολοκληρώθηκε βρήκε τον "Δικέφαλο" από νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλου και με την γεύση της απόλυτης απογοήτευσης μετά τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι "κιτρινόμαυροι" ήταν πολλά σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και σίγουρα δεν μπορούσαν να βρουν λύση μόνο με την αλλαγή στην άκρη του πάγκου. Ο Μανόλο Χιμένεθ επέστρεψε για να αντικαταστήσει τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ωστόσο και ο Ισπανός τεχνικός γρήγορα διαπίστωσε πως ήταν δύσκολο να αλλάξει πολλά ως το τέλος της χρονιάς. Στοχεύοντας μοιραία τη θερινή μεταγραφική περίοδο για τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.

Για την ΑΕΚ το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στην "κουλούρα" και τον φτωχό -παραγωγικά- απολογισμό των κεντρικών της μέσων. Από την ομάδα των Ουζουνίδη - Χιμένεθ έλειψε σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα των παικτών της γραμμής. Όχι όσων κατά συνθήκη αγωνίστηκαν σε τέτοιους ρόλους - όπως ο Πέτρος Μάνταλος που έκανε 2 γκολ και 7 ασίστ σε 15 ματς ως ακραίος - αλλά των ποδοσφαιριστών του ρόστερ που εκ των πραγμάτων είχαν αυτή την ευθύνη.

Το πρόβλημα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές

Ως κανονικοί ακραίοι λογίζονται οι Μπακάκης, Γκάλο, Λόπες, Χουλτ στην άμυνα και Μπογέ, Αλμπάνης, Γιαννιώτας στην επίθεση. Ο Μπακάκης είχε 42 συμμετοχές στη σεζόν, 28 από αυτές ως μπακ (24 δεξιά, 4 αριστερά) και άλλες τρεις ως χαφ (οι υπόλοιπες ως στόπερ), με απολογισμό 3 ασίστ. Παίκτης που διακρίνεται ιδιαίτερα για τις φυσικές του δυνάμεις και την ανασταλτική του συνέπεια, όχι όμως και για την παραγωγικότητα του επιθετικά.

Ο Γκάλο συμπλήρωσε 41 συμμετοχές, παίζοντας σε όλες τις θέσεις της δεξιάς πλευράς (μπκα, χαφ, εξτρέμ), με πολύ ικανοποιητική συνεισφορά. Ο Βραζιλιάνος σκόραρε 4 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ. Ήταν ο πλέον παραγωγικός κλασικός ακραίος της ΑΕΚ, όμως η νέα σεζόν δεν θα τον βρει στα κιτρινόμαυρα.

Ο Λόπες ήταν ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς καθώς τραυματίστηκε σοβαρά, έχοντας προλάβει να δώσει το παρών σε 6 ματς στην αριστερή πλευρά, με απολογισμό 2 ασίστ. Ο Χουλτ αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια (27 ως μπακ και άλλα 9 ως χαφ), με μηδέν γκολ και 2 ασίστ.

Τα πράγματα για την ΑΕΚ ήταν ακόμη πιο ζόρικα φτάνοντας στους ακραίους της επιθετικής γραμμής. Ο Γιαννιώτας έφτασε τις 13 συμμετοχές (με μόλις 421 αγωνιστικά λεπτά συνολικά), χωρίς γκολ και ασίστ. Ο Αλμπάνης συμπλήρωσε 17 συμμετοχές (επίσης με 421 αγωνιστικά λεπτά), με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Ο Μπογέ αγωνίστηκε μεν σε 36 παιχνίδια, ωστόσο οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν σε ησυχία, στερώντας του τη δυνατότητα να βρει ρυθμό. Ο Αργεντίνος ολοκλήρωσε την σεζόν με απολογισμό 6 γκολ και 2 ασίστ. Το ένα τέρμα το πέτυχε αγωνιζόμενος ως κεντρικός επιθετικός.

Αθροιστικά, οι κλασικοί ακραίοι στο ρόστερ της ΑΕΚ πέτυχαν μαζί 10 γκολ και μοίρασαν 16 ασίστ. Νούμερα που λογίζονται ως ιδιαίτερα χαμηλά, συγκριτικά με την παραγωγικότητα των ακραίων στα ρόστερ των άμεσων ανταγωνιστών της, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Μάτος, Βιεϊρίνια, Τόσκα, Ζαμπά, Λημνιός και οι Γιαννούλης, Ενρίκε από τον Γενάρη και μετά, ήταν οι 7 συνολικά κλασικοί ακραίοι παίκτες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Όλοι μαζί είχαν απολογισμό 25 γκολ και 26 ασίστ.

Ελαμπντελαουΐ, Τοροσίδης, Κούτρης, Τσιμίκας, Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος και οι Μασούρας, Ζιλ Ντίας από τον Γενάρη και μετά, ήταν οι 8 συνολικά ακραίοι παίκτες στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Όλοι μαζί είχαν απολογισμό 32 γκολ και 31 ασίστ.

Λύσεις και ερωτήματα

Η διαφορά λοιπόν είναι εμφανής, τουλάχιστον όπως μεταφράζεται μέσα από τους αριθμούς. Το καλό νέο για την ΑΕΚ είναι πως ενόψει της νέας σεζόν, η μεταγραφική της προσέγγιση είναι θεωρητικά σωστή. Αρκεί να αποδειχθεί και πάνω στο χορτάρι. Το σημαντικότερο είναι πως οι "κιτρινόμαυροι" έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, επομένως έχουν κάνει και το πρώτο βήμα για να το λύσουν.

Ο Μίλος Ντέλετιτς θεωρείται "κλεισμένος" και είναι η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ για τα άκρα της επίθεσης. Ο 25χρονος αριστεροπόδαρος εξτρέμ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσω της ΑΕΛ, με τη φανέλα της οποίας είχε 11 γκολ και 11 ασίστ σε 84 συμμετοχές από το καλοκαίρι του 2016, όταν και υπέγραψε στους "βυσσινί", μέχρι σήμερα.

Ο Νταρουΐν Ματσίς είναι επίσης ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο στόχαστρο της ΑΕΚ, έστω κι αν η δική του περίπτωση είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Ο εξτρέμ από την Βενεζουέλα (κάτοχος ισπανικού διαβατηρίου) πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις από τον Γενάρη και μετά, όταν δόθηκε δανεικός από την Ουντινέζε στην Κάντιθ. Με 8 γκολ και 1 ασίστ σε 13 συμμετοχές του στην La Liga 2, μόνο απαρατήρητος δεν περνά. Ο Χιμένεθ θα τον ήθελε μαζί του τη νέα σεζόν, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και καθιστούν πολύ δύσκολη την υπόθεση του.

Μια τρίτη κίνηση που ετοιμάζεται για του χρόνου, είναι εσωτερικής φύσεως. Και αφορά την σκέψη του Μανόλο Χιμένεθ για τον Βίκτωρ Κλωναρίδη. Ενός παίκτη που ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ ως αμυντικός μέσος και σταδιακά μετατράπηκε από εξτρέμ μέχρι δεύτερος επιθετικός.

Τώρα όμως ο 26χρονος άσος έχει μια νέα πρόκληση μπροστά του: να γίνει full back! Αυτή η... μετατροπή θα δουλευτεί στην καλοκαιρινή προετοιμασία και εφόσον πετύχει, ο Κλωναρίδης θα λογίζεται ως full back τη νέα σεζόν. Ο Χιμένεθ πιστεύει πως το πείραμα θα στεφθεί με επιτυχία, έχοντας χρησιμοποιήσει δύο φορές φέτος τον παίκτη σε ανάλογο ρόλο.

Αν ο Ντέλετιτς μπορεί να σηκώσει το βάρος του πρωταγωνιστή στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, αν ο Ματσίς θα ντυθεί στα κιτρινόμαυρα, αν ο Κλωναρίδης μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο μπακ, είναι προφανώς ερωτήματα που θα απαντηθούν στο άμεσο μέλλον. Το θετικό για τους φίλους του "Δικεφάλου" είναι το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ έχουν εντοπίσει το πρόβλημα στην... θεωρία των άκρων και ψάχνουν λύσεις. Αν θα τις βρουν είναι μια κουβέντα που θα γίνει σε λίγους μήνες.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK