Από... πάρτι μέχρι "κηδεία"

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τον αγώνα της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ σε μια περίεργη καμπή, με την ίδια να πηγαίνει ως αουτσάιντερ αλλά την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Από... πάρτι μέχρι "κηδεία"
aek paok ACTION IMAGES PRESS AGENCY

H AEK πάει ως το -σχεδόν- απόλυτο αουτσάιντερ στην αποψινή μάχη της Τούμπας και οι περισσότερες ελπίδες της συγκεντρώνονται σε δύο τομείς. Ο πρώτος έχει να κάνει με την παραδοσιακή της ικανότητα να κάνει… «κηδείες» τη στιγμή που η ίδια δείχνει σε κακή κατάσταση και την έχουν όλοι για τελειωμένη. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την προσέγγιση του ΠΑΟΚ στο ματς. Με ένα γρήγορο… ζάπινγκ σε κάποια ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι ο ευρύτερος οργανισμός του ΠΑΟΚ μπήκε στον ρόλο του φαβορί, το ζει, το πιστεύει. Κάπως έτσι ήταν η ατμόσφαιρα και στη μεγαλύτερη «κηδεία» των τελευταίων ετών, στον ημιτελικό με το γκολ του Δέλλα, επί Χιμένεθ.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Στα καθαρά αγωνιστικά του αγώνα, η ΑΕΚ που ψάχνει ακόμα την ταυτότητά της και δεν μπορεί να καταλάβει ούτε η ίδια τι είναι, θα αντιμετωπίζει στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ, που υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι είναι: Είναι μια καλή ομάδα της οποίας το δυνατό σημείο είναι τα «φονικά» άκρα, αλλά δε βρίσκει το εύκολο γκολ. Παρόλα αυτά, παράγει. Οι 14,7 τελικές του «Δικεφάλου του Βορρά» μέσο όρο ανά ματς, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο μπελά, σε περίπτωση που οι γηπεδούχοι βρεθούν στη μέρα τους και τους πάει το ματς.

Επίσης το δείγμα που υπάρχει -από το «Καραϊσκάκη» για το πόσο άνετα νιώθει η ΑΕΚ σε δύσκολες έδρες, δεν είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο σε αυτό υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από τον νέο προπονητή. Το αν τελικά θα βελτιωθεί και σε ποιο βαθμό μπορεί να ισχύσει αυτό, θα είναι κάτι που θα το μάθουμε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΙΣ

Ο Μοράις, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό που έδειξε στις τελευταίες προπονήσεις, προσανατολίζεται σε ένα 4-2-3-1 που μοιάζει περισσότερο με 4-4-1-1. Με τον Ανέστη στα δοκάρια, τους Κολοβέτσιο-Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της άμυνας και τους Ντίντακ-Γκάλο πλάγια μπακ. Στη μεσαία γραμμή… ανταμώνουν ξανά οι Σιμόες-Γιόχανσον με τους Πατίτο-Μάνταλο στις πτέρυγες αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, ενώ ο Μπακασέτας θα παίζει λίγο πιο πίσω από τον προωθημένο Αλμέιδα.

Το αν αλλάξει κάτι ως προς τις αρχικές του σκέψεις ο Πορτογάλος τεχνικός θα το δείξει και αυτό η πορεία, ωστόσο σε αυτό που δοκίμασε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Μάνταλου στο δεξί φτερό, κάτι που συμβαίνει ορισμένες φορές και στους αγώνες της Εθνικής. Το πώς θα συμπεριφερθεί ανασταλτικά η πλευρά με τους Γκάλο και «Πετράν» μαζί αποτελεί ένα θέμα, αλλά ο Μοράις δεν έδειξε να πιστεύει και τόσο τη σκέψη να βάλει τον Βραζιλιάνο μαζί με τον Μπακάκη σε στυλ… Παναιτωλικού 2013.

Όπως και να έχει, αυτό που φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις των παικτών (Γιόχανσον στη NOVA) αλλά (κυρίως) από τον τρόπο που δουλεύει ο Μοράις, ο τεχνικός της ΑΕΚ φαίνεται ότι ρίχνει περισσότερο το βάρος στο πώς η ομάδα του θα μπει και θα πάρει το ματς, παρά στο πώς θα προσαρμοστεί πάνω στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Δεν βάζει π.χ. τον Πλατέλλα για να δώσει έμφαση στο πώς θα του βγουν τα ντουμπλαρίσματα, αλλά επιλέγει ένα σχήμα που μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό δημιουργικά, προφυλάσσοντας τα μετόπισθεν με τους Σιμόες-Γιόχανσον.

Το αν θα της βγει της ΑΕΚ η συγκεκριμένη προσέγγιση θα το δείξει η πορεία. Ως σκέψη, πάντως, και ως φιλοσοφία της ταιριάζει καλύτερα μια τέτοια λογική. Το θέμα είναι να της βγει στην πράξη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
H τυφλή πίστη (τριών) στον Μπακασέτα
Μοράις: "Όχι η Τούμπα, ούτε ο θάνατος δεν με φοβίζει"

News 24/7

24MEDIA NETWORK