Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ

Πριν από ένα χρόνο η ΑΕΚ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Γκουστάβο Πογέτ και από τότε κάθισαν συνολικά πέντε προπονητές στον πάγκο της "Ένωσης" μέχρι σήμερα. Το Contra.gr θυμάται την πορεία και ασχολείται με τον φάκελο προπονητής.

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
poyet manolas ketsiagia morais

Η ΑΕΚ επέστρεφε από την Ξάνθη, όπου έκανε το πρώτο της… κυπελλικό βήμα στον θεσμό που στη συνέχεια κατέκτησε, σφραγίζοντας ως επιτυχημένη την επανένταξή της στη μεγάλη κατηγορία. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου εκείνου του αγώνα, ο -υπηρεσιακός αντικαταστάτης του Δέλλα- Στέλιος Μανωλάς ρωτήθηκε για τον αν θα οδηγούσε ο ίδιος την ομάδα στο ντέρμπι της Λεωφόρου που ακολουθούσε δύο μέρες μετά. Απάντησε με φυσικό τρόπο πως δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί ο νέος προπονητής, να προπονήσει την ομάδα και να την οδηγήσει στο ματς γιατί θα είναι πολύ νωρίς για να τη μάθει. Και κάπου εκεί αρχίζει η ιστορία με την παρακάτω μακέτα που ανακοίνωνε την έναρξη της εποχής του Γκουστάβο Πογέτ στην ΑΕΚ…

ΠΟΓΕΤ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ Η... ΤΟΥΜΠΑ

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
poyet 460

Κι όμως, κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα. Ο Πογέτ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Μελισσανίδη στην Aegean, Παρασκευή έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα και την Κυριακή την οδήγησε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (0-0). Από τότε αρκετό νερό μπήκε στο αυλάκι. Η ΑΕΚ απέκτησε μια ταυτότητα που δεν είχε, έγινε πιο… killer και προσπαθούσε να κάνει ένα παιχνίδι το οποίο δεν είναι και το καλύτερό της αλλά -τουλάχιστον στην αρχή- έδειξε να είναι αποδοτικό.

Ο Πογέτ έμεινε στον πάγκο της «Ένωσης» από την 1η Νοέμβρη του 2015, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στη Λεωφόρο, μέχρι τη 17η Απρίλη του 2016. Τελευταία φορά κάθισε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου μετά από το… απίθανο 3-0 στη Λιβαδειά που εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ ασυνήθιστων -και copy paste- αυτογκόλ. Σε 28 αγώνες ως τεχνικός της «Ένωσης», ο Ουρουγουανός πανηγύρισε 18 φορές τη νίκη, ενώ μέτρησε από πέντε ήττες και ισοπαλίες.

Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ξένους

Επί Πογέτ αναστράφηκε το κλίμα που υπήρχε επί Δέλλα με τους ξένους να παίρνουν περισσότερες συμμετοχές και να είναι πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Οι Έλληνες παρότι δεν τρελαίνονταν με τον Ουρουγουανό, δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο θέμα και σε γενικές γραμμές, λίγες ήταν οι φορές που δημιουργήθηκε ζήτημα.

Η... ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ

Επικοινωνιακός γαρ, ο πρώην τεχνικός της «Ένωσης» δεν είχε θέματα με τον Τύπο και συνεπώς αυτό δεν περνούσε και στη ζωή της ομάδας, όπως είχε συμβεί επί Δέλλα. Στη Γ’ Εθνική ο «Τράι» είχε… εκραγεί σε μια προπόνηση λόγω ορισμένων διαρροών και πήγε με ένα μικρόφωνο στα αποδυτήρια στο πλαίσιο του «κραξίματος» προς τους παίκτες. Ο Πογέτ είχε αντίθετη προσέγγιση με όλα τα γύρω-γύρω από την ΑΕΚ και η μοναδική φορά που έκανε κουβέντα στα αποδυτήρια προς αυτή την κατεύθυνση ήταν για ένα ψευδές επεισόδιο που είδε το φως της δημοσιότητας σε μια χαμηλής επισκεψιμότητας αθλητική ιστοσελίδα.

Μάλιστα, τότε είχε τυπώσει το δημοσίευμα που έκανε λόγο για ένα επεισόδιο με ποδοσφαιριστή (που δεν είχε γίνει ποτέ) ζητώντας από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να βγει μπροστά για να λυθεί το ζήτημα. Όταν ο ποδοσφαιριστής… κιτρίνισε ο Πογέτ του είπε «το ξέρω ότι λένε ψέματα, πλάκα κάνω», χαμογέλασε και βγήκαν -όλοι μαζί- για προπόνηση.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ

Η αλήθεια είναι ότι ποδοσφαιρικά είχε ψήσει τους ανθρώπους της ΑΕΚ ο Πογέτ. Ενδεχομένως και λανθασμένα, γιατί παραείχε ανασταλτικό προσανατολισμό, ειδικά για μια ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα που συμμετέχει. Παρόλα αυτά, ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Η ΑΕΚ μετά από μερικά δύσκολα χρόνια τόσο στις μικρότερες κατηγορίες, όσο και στην Α’ Εθνική τη σεζόν 2012-13 σαν ουραγός, είδε αποτελέσματα, είδε το κλίμα να γυρίζει και γενικά της… γυάλισε το συνολικό πακέτο.

Μέσω κάποιων συζητήσεων τον Γενάρη-Φλεβάρη (την εποχή δηλαδή που η ΑΕΚ ήταν μέσα στα μέλια για τον προπονητή όσο τα αποτελέσματα την πήγαιναν), έγινε προσπάθεια ανανέωσης του συμβολαίου του Πογέτ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από τον ίδιο τον Ουρουγουανό. Περίμενε κάποια πιθανή πρόταση από καλύτερο πρωτάθλημα και είχε την ΑΕΚ στο περίμενε, γεγονός λογικό για διαπραγμάτευση, αφού τη δεδομένη στιγμή ήταν καβάλα στο άλογο.

Στη συνέχεια, όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να στραβώνουν, τα περιθώρια άρχισαν να στενεύουν και ο Πογέτ έγινε αυτός που ήθελε να τρέξουν οι εξελίξεις για να ενεργοποιηθεί η οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας. Τότε η ΑΕΚ -που εννοείται ότι δεν έβλεπε και με το… καλύτερο μάτι την καταβολή ενός ποσού που ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ- ζήτησε να υπάρξει παράταση για να κριθεί ο προπονητής με βάσει τους στόχους. Είχε προηγηθεί μια… έκρηξη του Μελισσανίδη με τον μάνατζερ του Ουρουγουανού και στη συνέχεια η γνωστή ιστορία της… άτακτης αποχώρησης του Πογέτ από το ξενοδοχείο της ομάδας πριν από το ματς με τον Ατρόμητο για τον ημιτελικό του Κυπέλλου.

ΤΙ ΗΤΑΝ

Ο Πογέτ δε δούλεψε ποτέ (κυριολεκτικά ποτέ) στην επιθετική τακτική. Στην πολλή δουλειά που έκανε στα Σπάτα ασχολήθηκε με το πώς δεν θα δεχτεί η ομάδα γκολ, κατατάσσοντας ως νούμερο ένα στόχο της τη διατήρηση του μηδέν παθητικού. Τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό γιατί συνήθως ο αντίπαλος έπρεπε να… φτύσει αίμα για να σκοράρει απέναντι στην ΑΕΚ, ωστόσο αυτός ο προσανατολισμός είχε και αρνητικό αντίκτυπο: Η ομάδα ίδρωνε για να βγάλει ευκαιρία. Θα πει κανείς, ότι με τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές το αποτέλεσμα ενδεχομένως να μη μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερο, όμως το γεγονός ότι ο Πογέτ δούλεψε στην επιθετική τακτική όσο και ο Κετσπάγια, μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως είναι η πραγματικότητα. Στα θετικά του, η πολύ καλή πρόσβαση που έχει σε σοβαρές αγορές.

Το ότι η ΑΕΚ κατάφερε να φέρει αναίμακτα (οικονομικά) έναν παίκτη σαν τον Ζουκουλίνι, άσχετα με το τι έγινε στην πορεία, δείχνει από μόνο του ένα τεράστιο προσόν. Από την άλλη δικιά του ήταν και η επιλογή του Τόμας Πέκχαρτ…

Στέλιος Μανωλάς - Νίκος Παναγιωτάρας: Υπηρεσιακοί… Κυπελλούχοι!

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
manolas 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μανωλάς και Παναγιωτάρας ανήκουν απλά στο κάδρο της συγκεκριμένης ιστορίας αφού επιστρατεύτηκαν ως αμιγώς υπηρεσιακοί. Με εξαίρεση κάποιες σκέψεις του Μπάγεβιτς, δεν υπήρχε καμία άλλη συζήτηση για να πορευτεί η ΑΕΚ με τον Μανωλά ως πρώτο προπονητή για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που αποδείχτηκε και αφού κατακτήθηκε το Κύπελλο με τον ίδιο στον πάγκο. Στο διάστημα που έμειναν στον πάγκο της ομάδας, διαχειρίστηκαν ορθολογικά τους ποδοσφαιριστές που είχαν στη διάθεσή τους και κατάφεραν να πανηγυρίσουν ένα Κύπελλο, σε έναν Τελικό που η ΑΕΚ πήγε ως αουτσάιντερ. Ο Μανωλάς στο δεύτερό του πέρασμα ως υπηρεσιακός τεχνικός (είχε αντικαταστήσει και τον Δέλλα στις αρχές της σεζόν) έκατσε στον πάγκο της ομάδας από τις 20 Απριλίου μέχρι τη 17η Μαΐου, δηλαδή τη μέρα που κατακτήθηκε το Κύπελλο. Συνέχισε μέχρι το τέλος ο Παναγιωτάρας εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας του Στέλιου.

Δεν γίνεται να κριθούν όπως οι υπόλοιποι γιατί δεν πρόκειται για επιλογές αλλά για προσωρινές λύσεις και ως τέτοιες προσεγγίστηκαν σε όλο το διάστημα της παρουσίας τους.

ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ: Η ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΤΑΝΙΕ

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
ketspagia 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το καλοκαίρι που πέρασε η ΑΕΚ είχε την πολυτέλεια από πλευράς χρόνου να ζυγίσει καλά την κατάσταση στο θέμα του νέου προπονητή και να προχωρήσει σε μια συνειδητή επιλογή για -αν μη τι άλλο- ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά το ναυάγιο με τον Μοντανιέ δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και ο Μπάγεβιτς που ξόδεψε τις εναλλακτικές που υπήρχαν, κατέληξε σε μια νύχτα στην εναλλακτική του Κετσπάγια. Για όλη την υπόλοιπη ΑΕΚ ο Τιμούρ έδειχνε να «περνιέται» σαν εναλλακτική επιλογή, όχι όμως για τον Μπάγεβιτς ο οποίος είχε επεξεργαστεί από πολύ πριν στο μυαλό του το ενδεχόμενο να κάτσει στον πάγκο ο Γεωργιανός πρώην παίκτης του τη δεκαετία του ’90. Και μετά τη Β’ Εθνική ο Κετσπάγια φλέρταρε με την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Τραϊανού Δέλλα τότε.

Τον Ιούνιο του 2015 Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς κατέληξαν τελικά στην παραμονή του Δέλλα και όσοι γνωρίζουν καλά τον Κετσπάγια, μεταφέρουν μια αρχική δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ ήταν σταν-μπάι, δεν ειδοποιήθηκε καν για το «άκυρο» με αποτέλεσμα να ενημερωθεί από τον Τύπο. Εν τέλει η λύση του Τιμούρ επιστρατεύτηκε ένα χρόνο και κάτι μετά.

Η ΦΙΛΟΣΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Σαν προπονητής ο Κετσπάγια ήταν αρκετά ιδιαίτερος σε σχέση με όλους σχεδόν τους προκατόχους του. Όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν συνειδητή η απόφασή του να μη ρίχνει το βάρος στην τακτική για να μην κουράζει τους παίκτες. Το σκεπτικό του ήταν στηριγμένο στο γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο και ο προπονητής οφείλει απλά να διαβάζει το ματς για να κάνεις τις αυξομειώσεις σε ύψος, ταχύτητα κλπ, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα. Εκ του αποτελέσματος αυτό δεν του βγήκε, γιατί στην ΑΕΚ φάνηκε να υπάρχει έλλειψη σχεδίου, κάτι που η ομάδα το πλήρωσε.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ... ΚΡΑΞΙΜΟ

Στα αποδυτήρια το πράγμα μπλέχτηκε περισσότερο από ποτέ. Με τον Δέλλα υπήρχαν στο ρόστερ της ΑΕΚ κάποιοι δυσαρεστημένοι ξένοι και με τον Πογιέτ κάποιοι δυσαρεστημένοι Έλληνες. Με τον Τιμούρ χάθηκαν τα αυγά και τα καλάθια αφού η δυσαρέσκεια δεν κοίταζε εθνικότητα, ήταν απλά διάχυτη. Για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ούτε λόγος για το τι έχει ειπωθεί. Η κατάσταση μπορεί να γίνει περισσότερο κατανοητή από το γεγονός ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές «έκραζαν» σε τρίτους τον προπονητή ακόμα και έξω από το πούλμαν της ομάδας, μετά από ένα φιλικό στην Αθήνα τη στιγμή που ο τελευταίος έκανε δηλώσεις!

Ο ίδιος ο Κετσπάγια την κατάλαβε και προσπάθησε μέσω μιας ομιλίας να ισιώσει την κατάσταση αλλά για πολλούς λόγους δεν γινόταν. Παρόλα αυτά, αν το προσεγγίσει κανείς το ζήτημα στην ουσιαστική του μορφή, οι παίκτες τη βραδιά που… υπήρχε η εντύπωση ότι έπρεπε να παίξουν για τον προπονητή στη Λάρισα (άσχετα με το τι έγινε μετά), το έκαναν και με το παραπάνω.

Το «Δεν έχω προηγούμενα με κάποιον, αν λέω καμιά κουβέντα παραπάνω είναι γιατί θέλω να πετύχουμε. Με το που τελειώνει το ματς ή η προπόνηση τελειώνουν όλα, και θέλω ότι σας προβληματίζει να έρθετε και να μου το πείτε», πάντως, που είπε στα Σπάτα ο Τιμούρ, δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στα αποδυτήρια και αποτέλεσε το σημείο τριβής. Η οποία τριβή είτε ήταν αθόρυβη, είτε περνούσε πλαγίως. Πάντως υπήρχε.

ΣΧΕΣΗ... ΟΡΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η σχέση με τον Τύπο δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Κετσπάγια, γεγονός εμφανές από την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Στην ΑΕΚ παρότι αρχικά επικράτησε η αύρα του σαν ποδοσφαιριστής (ίσως και η ανάγκη να βαφτίστηκε υποσυνείδητα… φιλότιμο) τα πράγματα ράγισαν οριστικά μετά την ισοπαλία με τον Ηρακλή και έσπασαν μετά την εμφάνιση στο «Καραϊσκάκη». Αρχικά είχε αποθεωθεί, βέβαια, ο Κετσπάγια για τον τρόπο με τον οποίο παρέταξε την ΑΕΚ στο ματς με τη Σεντ Ετιέν, αλλά ένας φόβος υπήρχε για το τι μπορεί να βγάλει η ομάδα από τη μέση και μπροστά. Γενικότερα, πάντως, το πράγμα στην πορεία ξέφυγε κάτι που αυτή τη φορά δεν χάλασε απλά επαγγελματικά τον Τιμούρ αλλά τον κομμάτιασε και ψυχολογικά γιατί θεωρούσε ιδιαίτερη -συγκεκριμένα- τη δουλειά που του έδωσε η ΑΕΚ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ

Ο Τιμούρ Κετσπάγια έγινε… (περίπου) Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς και αποχώρησε όντας στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πληρώνοντας την απώλεια εμπιστοσύνης του Δημήτρη Μελισσανίδη, των αποδυτηρίων και του κόσμου, έχοντας ως μοναδικό σύμμαχο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Βέβαια ο εκτελεστικός διευθυντής συνηθίζει να έχει παρόμοια προσέγγιση στο θέμα του προπονητή, αφού κάτι παρόμοιο είχε κάνει και επί Δέλλα. Η αλήθεια είναι πάντως πως ο Κετσπάγια έφυγε γιατί δεν γινόταν να γίνει αλλιώς, αφού ήταν αντιληπτό πως το κλίμα δεν γυρίζει και το μόνο που απέμενε ήταν η πρώτη στραβή. Τελικά έφυγε μετά από νίκη, αλλά και ο ίδιος ξέρει ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε.

ΤΙ ΗΤΑΝ

Η γενικότερη συζήτηση εξαντλείται στο τσεκαρισμένο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει. Πήρε έναν προπονητή που ότι έχει να επιδείξει είναι νίκες με 1-0 και περίμενε να δει περισσότερα πράγματα από αυτό στο γήπεδο. Όταν όμως στοχεύεις στο 1-0 κυνηγώντας την αναμπουμπούλα, μπορεί ένα ματς να σου έρθει 0-0, μπορεί να σου έρθει και 0-1. Την ΑΕΚ δεν την αρκούσε αυτό, ο Κετσπάγια αυτό προσπάθησε να κάνει και αυτό που μέτρησε είναι πως εκ του αποτελέσματος δεν το έκανε καλά.

Στις ομάδες που πέτυχε ο Τιμούρ το έκανε με δικούς του παίκτες, που έπαιζαν για αυτόν. Στην ΑΕΚ ήρθε και βρήκε μια δεδομένη κατάσταση η οποία ενδεχομένως να μη χωρούσε ούτε τα χούγια του, ούτε την παράξενη προσέγγιση που είχε γύρω από αρκετά πράγματα. Αυτό από μόνο του ήταν μια γερή αιτία για να μην τον σηκώσει το κλίμα. Ενδεχομένως η μοίρα του να ήταν διαφορετική αν είχε αποκτηθεί ένας σέντερ φορ, ένα αριστερό μπακ και ένας χαφ που ζήτησε, όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, έδειχνε να μην είχε πολλά να δώσει.

ΜΟΡΑΙΣ: ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Φάκελος: Προπονητής της ΑΕΚ
morais 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η απόλυση του Τιμούρ Κετσπάγια έφερε τον Ζοζέ Μοράις σε θέση οδηγού στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός και πρώην συνεργάτης του Μουρίνιο δεν είχε εμπειρία επιπέδου ΑΕΚ ως πρώτος προπονητής και θέλει κάνει μαζί με τη φετινή ομάδα τη δικιά του υπέρβαση. Αν του κάτσει, τότε και αυτός και η ομάδα απαλλαχθούν από έναν μπελά, αυτόν των συνεχών αλλαγών, αν όχι τι είχαμε τι χάσαμε.

Εννοείται ότι είναι αστείο να κριθεί από τώρα σε οποιοδήποτε κομμάτι ο νέος προπονητής, αλλά όπως και να το δει κανείς, κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία υπάρχουν. Ασχολείται με την τακτική, προσεγγίζει καλά τους παίκτες, είναι λογικός στο κοουτσάρισμα ακόμα και όταν είχε σημαντικές ελλείψεις, χωρίς να γνωρίζει τόσο καλά το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Έγινε ο 5ος προπονητής που έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 365 και ευχή όλων στο κλαμπ είναι να καταφέρει να ευθυγραμμίσει το τιμόνι για να μη δοθεί συνέχεια στο «μπες-βγες» που δεν έχει σταματημό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ακόμα και το τι ακριβώς είναι ο Πορτογάλος σε αγωνιστικό επίπεδο είναι δύσκολο να το πει κανείς. Για την ώρα η ΑΕΚ έχει παίξει με Πανιώνιο και Κέρκυρα, δυο ματς με αρκετές ιδιομορφίες, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Σκέφτεται πάντως σοβαρά τη λύση του 4-4-2 ο Μοράις, το έδειξε μέχρι στιγμής για αρκετό χρονικό διάστημα. Άγνωστο θα είναι αν θα το επιλέξει για πρώτο σχηματισμό, όμως τουλάχιστον σαν εναλλακτική δείχνει να το σκέφτεται.

Σαν χαρακτήρας συζητάει με όλους και είναι ανοιχτός, κάτι που του πιστώνεται από άποψη αλλαγής της ατμόσφαιρας, αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι το τι θα καταφέρει να κάνει εντός των γραμμών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK