Γιατί ο Ντούσαν... κρατάει τον Κετσπάγια

Το θέμα προπονητή αποτελεί… κινούμενη άμμο για την ΑΕΚ αφού η αίσθηση "μένει μέχρι να φύγει" έχει ποτίσει και τα αποδυτήρια. Η επικίνδυνη τακτική του ”βλέποντας και κάνοντας", η… έρευνα αγοράς προ Καραϊσκάκη για την επάρκεια του Τιμούρ και ο ρόλος του Μπάγεβιτς. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

Γιατί ο Ντούσαν... κρατάει τον Κετσπάγια

Ο Κετσπάγια μένει σε πρώτη φάση στην ΑΕΚ -πολύ- περισσότερο επειδή δεν υπάρχει έτοιμη λύση για τον πάγκο, και -αρκετά- λιγότερο γιατί στην "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Γεωργιανό τεχνικό.

Πέραν της ήττας με κάτω τα χέρια στο Καραϊσκάκη, η αλήθεια είναι ότι στα Σπάτα η δημοφιλία του Τιμούρ έπεσε ακόμη πιο χαμηλά. Οι ψίθυροι υπήρχαν από την αρχή, όπως και μια ανησυχία για τον τρόπο δουλειάς του. Ο Κετσπάγια έχει το δικό του...στιλ, ωστόσο το γεγονός ότι αυτό απέχει αρκετά από τον τρόπο σχεδόν όλων των προκατόχων του, αν μη τι άλλο ξάφνιασε. Με βασικό αντικείμενο συζήτησης σχεδόν πάντα στο συγκεκριμένο εγχείρημα το κομμάτι της τακτικής.

Ο Κετσπάγια δεν δουλεύει στην τακτική μέσα στο γήπεδο -τουλάχιστον με τον τρόπο που οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης έχουν συνηθίσει- περιορίζοντας την ενασχόλησή του με αυτή μέσω των σύντομων ομιλιών κατά την ανάλυση των αγώνων. Πιστεύει ότι έτσι δεν θα κουράσει τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι -σύμφωνα με τη λογική του- είναι επαγγελματίες και στα γενικά τακτικά κομμάτια θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Τα παραπάνω δεν είναι κρυφά, αφού μπορεί να τα βρει κανείς γραμμένα σε δηλώσεις του ίδιου του Κετσπάγια στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως προπονητής της ΑΕΚ, στο περιθώριο του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Πολωνία.

Από εκεί και πέρα ελάχιστη δουλειά έγινε στις συγχρονισμένες κινήσεις της ομάδας, κάτι που ανακάτεψε τους ποδοσφαιριστές και γενίκευσε την αίσθηση ότι η ΑΕΚ δεν έχει σχέδιο στο παιχνίδι της. Αυτό βγήκε στο επιθετικό κομμάτι στον αγώνα με τον Ηρακλή όταν η «Ένωση» θύμιζε… τουρλουμπούκι και ανασταλτικά στο Καραϊσκάκη, όταν η ανασταλτική λειτουργία έμοιαζε με... ναυάγιο.

Πότε ξεκίνησαν όλα αυτά;

Η ανησυχία για το θέμα του προπονητή δεν ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής αλλά από το προηγούμενο διάστημα, όταν ακόμα η ΑΕΚ νικούσε στο πρωτάθλημα. Απλά οι… ψύλλοι στα αυτιά αυξάνονταν και οι δυσαρεστημένοι ποδοσφαιριστές πολλαπλασιάζονταν. Κάπου εκεί ο Μπάγεβιτς έκανε την πρώτη ...έρευνα αγοράς, συζητώντας με ορισμένους εκ των παικτών για να... πάρει κλίμα. Λίγο η τάση για αποφυγή ευθυνών και περαιτέρω μπελάδων, λίγο το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές που ρώτησε ο Μπάγεβιτς είχαν ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη θέση στο αρχικό σχήμα και δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με τον Τιμούρ, οι πρώτες απαντήσεις που πήρε ο εκτελεστικός διευθυντής δεν κρίθηκαν άκρως ανησυχητικές και το πράγμα έμεινε κάπου εκεί μετά τον αγώνα με τη Βέροια. Τα αποτελέσματα με Ηρακλή και κυρίως με Ολυμπιακό έβγαλαν το... χαλί κάτω από το οποίο είχε κρυφτεί η συζήτηση για την προπονητική επάρκεια ή όχι του Τιμούρ.

Είναι σωστή η απόφαση της ΑΕΚ να μείνει μέχρι νεωτέρας ο Κετσπάγια;

Η ΑΕΚ παρότι όντως κάθε χρόνο θέλει να εξελίσσεται και ομολογουμένως βελτιώνεται σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, παραμένει ταγμένη στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Κετσπάγια μέσω του -πάντα μετριοπαθή σε τέτοια θέματα και εναντίον των μεγάλων αλλαγών- Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο χθεσινό μίνι συμβούλιο αυτός ουσιαστικά κράτησε στην θέση του – μέχρι νεωτέρας - τον Κετσπάγια. Με το σκεπτικό πως δεν υπάρχει κάποια άμεση και έτοιμη λύση και προκειμένου να αποφευχθεί μια βιαστική επιλογή που θα δέσμευε την ομάδα στη συνέχεια.

Θεωρητικά, λοιπόν, το θέμα λύθηκε (;) αφού η ΑΕΚ έχει τον προπονητή της κανονικά στον πάγκο μέχρι να… χάσει. Κερδίζοντας χρόνο και κάνοντας την προεργασία της για τον αντικαταστάτη του από τώρα. Βέβαια, σε αγωνιστικό επίπεδο, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού οι παίκτες που ούτως ή άλλως δεν πήγαιναν τον Κετσπάγια είναι πολλοί, και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν τώρα με κόουτς σχεδόν τελειωμένο από διοίκηση, Τύπο και οπαδούς. Αυτό όμως είναι το κόστος της τακτικής της Ένωσης η οποία αν μη τι άλλο στο θέμα του προπονητή δεν ήταν ορθολογική.

ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΤΙΜΟΥΡ;

Ποτέ δε φταίει μόνο ένας, ειδικά σε ό,τι αφορά στη συνολική δουλειά που γίνεται σε μια ομάδα. Ο Κετσπάγια φέρει ευθύνη γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα δεν κατάφερε να κερδίσει μια μεγάλη μερίδα ποδοσφαιριστών του (ίσως τη συντριπτική πλειοψηφία) και στο φινάλε γιατί δεν κατάφερε να προσθέσει αυτό που ήθελε στην ΑΕΚ. Ενδεχομένως στο μυαλό του να είχε ένα πλάνο, προπονητής είναι,αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο να γνωρίζεις. Πρέπει και να μπορείς να το μεταδώσει σωστά ή να δεθούν μαζί του οι παίκτες. Ούτε το ένα κατάφερε ο Τιμούρ, ούτε το άλλο. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι περισσότερες δικές του επιλογές δεν αποκτήθηκαν. Μπορεί να φταίει και ο χαρακτήρας του, ο οποίος δεν είναι κακός, αλλά εύκολα παρεξηγείται και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για να κρατήσει ισορροπίες σε αποδυτήρια.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Σε κάθε περίπτωση οι "κιτρινόμαυροι" ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Η εικόνα στο Καραΐσκάκη ήταν σε άμεση συνάρτηση με τα προσωπικά λάθη που έγιναν ενώ στο ματς με τον Ηρακλή που έλειψαν ορισμένοι πρωτοκλασάτοι, οι απουσίες έβγαζαν μάτι. Αρκετοί υστέρησαν στα τελευταία ματς και έδειξαν κατώτεροι των προσδοκιών, αλλά στη φάση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή – στο ξεκίνημα της σεζόν-δεν είναι εύκολο και ορθόδοξο να… φύγουν οι παίκτες, για αυτό το μπαλάκι πάει στον προπονητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτό που φοβήθηκε η ΑΕΚ με Τιμούρ και τα κυπριακά σενάρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK