Η πιο μεγάλη ΑΕΚ της ιστορίας και οι πάγκοι του ουρανού

Σαν σήμερα το 1914 γεννήθηκε ο Φράντισεκ Φάντροκ, ο προπονητής που οδήγησε την ποδοσφαιρική ΑΕΚ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση της Ιστορίας και βοήθησε στο να γίνουν υπερδύναμη οι «κιτρινόμαυροι» τη δεκαετία του ’70.

Η πιο μεγάλη ΑΕΚ της ιστορίας και οι πάγκοι του ουρανού
aek retro

Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΚΗ

Επί των ημερών του η Ελλάδα πρωτοέβλεπε να καθιερώνεται το τεχνητό οφσάιντ, ενώ εφάρμοσε κάτι αρκετά κοντά στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με τις πολλές πάσες και το ανέβασμα των πλάγιων μπακ, γεγονός αρκετά πρωτοφανές για τη χώρα εκείνη την εποχή. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καθιέρωσε και τον -σημερινό επικεφαλής του ιατρικού τιμ της ΑΕΚ- Λάκη Νικολάου ως κεντρικό αμυντικό, παρότι ήρθε στην «Ένωση» από τον Ατρόμητο Αθηνών ως… σέντερ φορ! Μάλιστα ο Λάκης όταν είδε για πρώτη φορά το όνομά του γραμμένο στις θέσεις της άμυνας στο σχεδιάγραμμα της 11άδας, πριν από έναν αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, απόρησε και μετέφερε την απορία του στον Ροδίτη βοηθό του Φάντροκ στην ΑΕΚ, Ευθύμη Καζάκη.

Τελικά ο σημερινός γιατρός της «Ένωσης» έκανε μια σπουδαία καριέρα ως στόπερ, κουβαλώντας σε όλη του την καριέρα πάνω του το… σημάδι του «παππού»! Άλλη μια μεγάλη έμπνευση ήταν η αλλαγή του Στεργιούδα με τον Χρηστίδη στη διαδικασία των πέναλτι της ρεβάνς-θρίλερ με την ΚΠΡ το 1977. Έμπνευση η οποία -και αυτή- βγήκε, έμεινε στην ιστορία, ενώ συχνά-πυκνά (με το πέρασμα των δεκαετιών) ο Φάντροκ βρίσκει μιμητές όπως… ο Λουίς Φαν Χααλ.

Η πιο μεγάλη ΑΕΚ της ιστορίας και οι πάγκοι του ουρανού
aek retro 460

ΤΟ ΚΑΔΡΑΚΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Το όνομα «Φάντροκ» την εποχή που ανέλαβε την ΑΕΚ ήταν… βαρέων βαρών, αφού η προϋπηρεσία του στον πάγκο της μεγάλης Εθνικής Ολλανδίας του Κρόιφ (αρχικά μόνος του και στο Μουντιάλ του 1974 ως συνεργάτης του Ρίνους Μίχελς) ήταν αρκετή για να προϊδεάσει. Η ΑΕΚ και η Ολλανδία ήταν οι δυο μεγάλες του αγάπες, γεγονός που αποτυπωνόταν και στη μοναδική αθλητική φωτογραφία που είχε στο γραφείο του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή απεικόνιζε τον Μίμη Παπαϊωάννου με τον Γιόχαν Κρόϊφ από έναν αγώνα ανάμεσα σε Ολλανδία και Ελλάδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΕΚ
aek retro 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΚΡΑΞΙΜΟ ΑΛΛΑ… ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ

Ο Φάντροκ έφυγε από την ΑΕΚ στις αρχές της σεζόν 1977-78 με όχι και τόσο καλό τρόπο. Η πίεση που δημιουργεί από τη φύση της ως κλαμπ η «Ένωση» και η «κάψα» του Λουκά Μπάρλου να διορθώσει την κατάσταση αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι κάτι δεν πάει καλά, οδήγησε στην αντικατάστασή του από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Μάλιστα ο Μπάρλος είχε καταφερθεί αρνητικά στις εφημερίδες εναντίον του Φάντροκ, ωστόσο στη συνέχεια το μετάνιωσε και του ζήτησε συγνώμη, δείγμα του σπουδαίου χαρακτήρα του και της… «παντελονάτης» προσέγγισης με την οποία κάλυπτε καμιά φορά τις εκρήξεις του. Ο «Τσικ» πανηγύρισε στο τέλος της χρονιάς την κατάκτηση του νταμπλ, έβαλε τη δική του πινελιά, αλλά όπως και να το δει κανείς, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πολύ γερές βάσεις εκείνης της ομάδας, είχαν μπει από πριν επί Φάντροκ.

ΦΙΛΙΚΟ ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 0-0
aek retro 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ «ΑΝΤΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ «ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ» HALL OF FAME

Το 1981 ο Φάντροκ πήγε στην Κύπρο κάνοντας το χατίρι του Κύπριου επιχειρηματία, Βάσου Χατζηιωάννου τον οποίο γνώρισε στην ΑΕΚ, προκειμένου να αναλάβει τον Κεραυνό Στροβόλου που μέχρι τότε είχε ομάδα μπάσκετ, και ήθελε να κάνει κάποια ποδοσφαιρικά βήματα. Ο μόνος όρος που έβαλε στο συμβόλαιό του ο Φάντροκ στους Κυπρίους, είναι να μπορεί να φύγει σε περίπτωση που τον ζητούσε πίσω η ΑΕΚ! Τελικά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, αφού στις 9 Οκτωβρίου του 1981 άφησε την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Τεράστιο ποδοσφαιρικό μυαλό, που το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι το γεγονός ότι οι επιτυχίες της ΑΕΚ που έφτιαξε αποτελούν σημείο αναφοράς αρκετές δεκαετίες μετά, και έχουν σαν αποτέλεσμα να καθιστούν ανεξίτηλο το όνομα του Φάντροκ στο Πάνθεον της «κιτρινόμαυρης».

Σήμερα, σε μια εποχή που η ΑΕΚ φαίνεται… κολλημένη σε μια διαρκή μετριότητα κατά την οποία τα περισσότερα πράγματα που έχει να επιδείξει έχουν σχέση κυρίως με το παρελθόν της και λιγότερο με το παρόν της, τα παλιά της σημεία αναφοράς δημιουργούν… ίλιγγο. Στις συζητήσεις των ΑΕΚτζήδων που έζησαν τη δεκαετία του ’70 και του ’90, πάντα κυκλοφορεί ένας χαλαρός και… γλυκός ανταγωνισμός για το ποια ήταν η καλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών: Η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου που έφτασε στο πικ της το 1977 επί Φάντροκ με την πορεία στο Κύπελλο UEFA, ή τεράστια ομάδα του Μπάγεβιτς τη δεκαετία του ’90.

H MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΕΚ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Όποια από τις δύο και να είναι η μεγαλύτερη ΑΕΚ της ιστορίας, το ζήτημα είναι πως το παρελθόν του κλαμπ είναι τόσο σπουδαίο που προσέφερε την πολυτέλεια για παρόμοιου είδους διλήμματα. Μόνο εύκολο εγχείρημα δεν είναι να ξαναγίνει η ΑΕΚ αυτό που ήταν, αφού για την ώρα μοναδική της προίκα είναι το χρώμα, η φανέλα της και φυσικά η ιστορία της. Μια ιστορία που κάποιοι την έγραψαν, απογειώνοντας τη δημοτικότητα της ομάδας και κάνοντάς την ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Φράντισεκ Φάντροκ ήταν ένας από αυτούς και για τους ΑΕΚτζήδες -ειδικά για τους παλαιότερους- θα είναι πάντα ένα «κιτρινόμαυρο» αστέρι με μια… οράνιε απόχρωση, που θα λάμπει πάντα ψηλά στον ουρανό δίπλα στον «θείο Λουκά» και με την αύρα εκείνης της καταπληκτικής «ασπρόμαυρης» ΑΕΚ των 70s.

News 24/7

24MEDIA NETWORK