Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το σημερινό ματς της ΑΕΚ στη Βέροια στο οποίο η νίκη αποτελεί μονόδρομο για την "Ένωση" η οποία καλείται να πείσει πρώτα τον ίδιο της τον εαυτό ότι επέστρεψε με τη στόφα (έστω και εν μέρει) της παλιάς, κανονικής ζωής της.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Δέλλας-ΑΕΚ INTIME SPORTS

H AEK ψάχνει σήμερα την πρώτη εκτός έδρας νίκη της στο πρωτάθλημα απέναντι στη Βέροια. Στην Τούμπα, παρότι η κατάσταση... έστρωσε από το πουθενά, τα πάντα ανατράπηκαν λόγω της πολύ κακής λειτουργίας της "Ένωσης" η οποία δεν κατάφερε καν να διαχειριστεί το δώρο του Αραβίδη που την έβαλε μπροστά στο σκορ, κάτι που έκανε λίγο... βαριά την ατμόσφαιρα τις τελευταίες μέρες και μετέτρεψε τη σημασία του αποψινού ματς σε κομβική.

Με δεδομένες τις νίκες των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, τα περιθώρια στενεύουν και η ΑΕΚ δεν έχει και πολλές επιλογές, πέραν από το να πάρει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Το ματς της Βέροιας είναι ένα από εκείνα που αν τα κερδίσεις δεν θα σου πει κανείς μπράβο και αν τα χάσεις μπορεί και να έρθει η συντέλεια του κόσμου. Αυτή η ΑΕΚ έχει εμπειρία από τέτοια ματς γιατί παρόμοια ήταν η προσέγγιση σχεδόν όλων των αγώνων της στις μικρότερες κατηγορίες.

Βέβαια η Βέροια έχει κάποιους έμπειρους ποδοσφαιριστές και θέλει προσοχή, ωστόσο η σοβαρή ΑΕΚ περνάει νικηφόρα από την Ημαθία, αφοσιώνεται στο ματς με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ το οποίο είναι και αυτό καθοριστικό ενόψει της -πάρα πολύ- δύσκολης συνέχειας.

Οι "κιτρινόμαυροι" θέλουν να εξασφαλίσουν έξι βαθμούς πριν το ματς του Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό προκειμένου να διατηρηθούν στα ψηλά της βαθμολογίας και να είναι σε θέση να κάνουν μια υποτυπώδη διαχείριση μετά τα μαζεμένα ντέρμπι, ανάλογα με τη συγκομιδή.

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό πλάνο του Δέλλα, δεδομένη είναι η αλλαγή συστήματος και η επιστροφή στο παραδοσιακό 4-2-3-1 είναι δεδομένη ωστόσο παίζονται ορισμένα πράγματα σε ότι έχει να κάνει με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Έλληνας τεχνικός. Ντίντακ και Μάνταλος ενδέχεται να κάνουν πρεμιέρα στο αρχικό σχήμα ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει σε μερικές ώρες από τώρα.

Όλα αυτά βεβαίως είναι θεωρίες. Σημασία έχει να μπει το πρώτο γκολ. Και όλα θα πάρουν το δρόμο τους, μπας και μετακομίσει κάποια στιγμή και η γκρίνια που κατσικώθηκε ξανά στο αγαπημένο της στέκι: Την ΑΕΚ.

Προϊστορία

Σημαντική είναι και η προϊστορία των αναμετρήσεων της ΑΕΚ με τη Βέροια. Στα ματς της Α’ Εθνικής ανάμεσα στις δύο ομάδες με γηπεδούχο τη Βέροια, η "Ένωση" έχει τέσσερις νίκες, η ομάδα της Ημαθίας έχει κερδίσει τρεις φορές ενώ έξι ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι αισθητά πολύ πιο καλά για τους "κιτρινόμαυρους" που σε 13 ματς έχουν νικήσει τα 12 και έχουν χάσει ένα, εκείνο της σεζόν 1997-98.

Πρώτο διπλό με εντυπωσιακό τρόπο

Στις 18 Νοεμβρίου του 2012 η ΑΕΚ έκανε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα απέναντι στη Βέροια με το... απρόσμενο -τότε- 0-4. Ο Γιώργος Κατίδης είχε ανοίξει το σκορ στο 19' με εύστοχη εκτέλεση φάουλ, ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία αφού... άλλος το σκόραρε και άλλος το πανηγύρισε. Συγκεκριμένα ο Εμίλιο Φουρτάδο είχε μπερδευτεί και νόμιζε ότι ήταν ο ίδιος ο σκόρερ, ωστόσο από το ριπλέι διαπιστώθηκε ότι δεν ακούμπησε τη μπάλα η οποία πήγε απευθείας μέσα.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Φουρτάδο-ΑΕΚ INTIME SPORTS

Τα υπόλοιπα γκολ για την τότε ομάδα του Έβαλντ Λίνεν στην 11η αγωνιστική της πιο καταστροφικής σεζόν της "κιτρινόμαυρης" Ιστορίας σημείωσαν οι Φούντας, Γκερέιρο και Σταματής.

Για τους προληπτικούς η αποστολή της ΑΕΚ μένει στο ίδιο ξενοδοχείο που έμεινε την τελευταία φορά στη Βέροια με τον στόχο να παραμένει ο ίδιος (το πρώτο διπλό της σεζόν) αλλά με τον προσανατολισμό και τις βλέψεις της "Ένωσης" να είναι εντελώς διαφορετικές από τότε.

"Μίλο, Μίλο, Μίλο..."

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί της Βέροιας. Η δεύτερη μεγαλύτερη έγινε τη σεζόν 1998-99 (0-3) στην οποία μάλιστα το σκορ άνοιξε ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της "Ένωσης" Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Νικολαϊδης και Μαλαδένης ανέβασαν απλά τον δείκτη του σκορ σε ένα εύκολο απόγευμα που ο "Μίλο" έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας στο πέταλο.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Μιλοβάνοβιτς-ΑΕΚ

Πυρκαγιές, αναβολή και Μπλάνκο

Τη σεζόν 2007-08 η ΑΕΚ του Λορένσο Σέρα Φερέρ (που εκείνη τη χρονιά κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα το οποίο της είχε αφαιρεθεί στα χαρτιά) ταξίδεψε δύο φορές τη Βέροια για... έναν αγώνα με την τοπική ομάδα. Την πρώτη φορά είχε αναβληθεί η αγωνιστική λόγω των πυρκαγιών κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ομάδα και -πολλοί- εκδρομείς να επιστρέψουν στη βάση τους χωρίς αγώνα.

Τελικά το ματς έγινε στις 26 Σεπτέμβρη του 2007 και η "Ένωση" πήρε το διπλό με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 34ο λεπτό. Το συγκεκριμένο γκολ ήταν το τρίτο του Αργεντινού στην Ελλάδα, αφού -λόγω της αναβολής- είχε προλάβει να παίξει νωρίτερα από τη Βέροια το ματς της δεύτερης αγωνιστικής με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ και να ανοίξει λογαριασμό σκοράροντας δύο φορές.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Μπλάνκο-ΑΕΚ INTIME SPORTS

Ανατροπή με "χρυσή" αλλαγή

Τη σεζόν 1997-98, όταν η ΑΕΚ ήταν ακόμα όρθια πριν γονατίσει λόγω των σοβαρών τραυματισμών πρωτοκλασάτων παικτών της (μόνο ο Κωστής μέχρι εκείνη τη στιγμή) , ταξίδεψε στη Βέροια για τη 12η αγωνιστική της Α’ Εθνικής. Η Βέροια πήρε το προβάδισμα στο 6ο λεπτό με τον Θωμά Τρούπκο, ο Ντέμης Νικολαϊδης ισοφάρισε σε 1-1 και ο Χρήστος Μαλαδένης που είχε περάσει σαν αλλαγή στη θέση του Μιχάλη Βλάχου έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή είχε συζητηθεί αρκετά την εποχή λόγω της αντίδρασης του Βλάχου όταν πέρασε εκτός ματς, ωστόσο ο Ρουμάνος πρώην τεχνικός της ΑΕΚ δικαιώθηκε.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
INTIME SPORTS

Ενδιαφέρον έχουν και ορισμένες εντός έδρας αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τη Βέροια. Χαρακτηριστικότερος όλων ο τελευταίος αγώνας της "Ένωσης" με την ομάδα της Ημαθίας στην Αθήνα στον οποίο οι "κιτρινόμαυροι" σκόραραν τα τελευταία τους γκολ στην Α’ Εθνική πριν τον υποβιβασμό. Το τελευταίο τέρμα ήταν εκείνο του Κατίδη (για την ακρίβεια κόντρα μετά από σουτ του Κορδέρο και αναμπουμπούλα στην περιοχή) το οποίο πανηγυρίστηκε με τον γνωστό αισχρό χαιρετισμό που χαρακτήρισε την καριέρα του Έλληνα πρώην διεθνούς και τον έφερε εκτός ΑΕΚ.

Η 8άρα του ’70 και "ομάδα μοντέλο την κάνατε μπ..." το ’98

Από εκεί και πέρα η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της "Ένωσης" απέναντι στη Βέροια έγινε στις 4 Οκτωβρίου του 1970 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ του Στάνκοβιτς επικράτησε των φιλοξενουμένων με 8-2 με γκολ των Παπαϊωάννου (3), Βεντούρη, Σκευοφύλακα, Πομώνη, Σταθόπουλου και Παπαεμμανουήλ,

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Παπαϊωάννου-ΑΕΚ INTIME SPORTS

Βεβαίως υπήρξαν και οδυνηρές στιγμές στο " Νίκος Γκούμας" με τη "βασίλισσα του βορρά", όπως η αναμέτρηση της 5ης Απριλίου 1998. Ήταν η εποχή που η "κιτρινόμαυρη" ποδοσφαιρική αυτοκρατορία της δεκαετίας του ’90 άρχισε να παρακμάζει και τα πρώτα δείγματα αρρώστιας έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας. Η Βέροια πήρε το προβάδισμα με τον Πουρσαϊτίδη στο 5ο λεπτό, ο οποίος ενδιέφερε την ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια, είχε δηλώσει ΑΕΚτζής αλλά τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Ντέμη Νικολαϊδη στο τέλος του πρώτου μέρους αλλά ο Στόικα έδωσε στο τέλος του ματς τους τρεις βαθμούς στη Βέροια γράφοντας το τελικό 1-2.

Kανονικότητα σημαίνει διπλό στη Βέροια
Νικολαΐδης-ΑΕΚ

Για την ιστορία στον πάγκο της ΑΕΚ εκείνη τη δύσκολη μέρα καθόταν ο υπηρεσιακός Αντώνης Μήνου, αφού ο "Ντου-Ντου" είχε απομακρυνθεί. Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα ο Γαϊτάνος πέρασε μέσα τον Αντώνη Νατσούρα ο οποίος εκείνη τη μέρα δεν πρόλαβε να ακουμπήσει αλλά 7 χρόνια μετά κατάφερε -και αυτός- να... καταστρέψει την ΑΕΚ σε εκείνον τον εφιαλτικό αγώνα της "Ένωσης" με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ την περίοδο 2004-05.

News 24/7

24MEDIA NETWORK