Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα

Η ΑΕΚ του Τιμούρ Κετσπάγια ετοιμάζεται να μπει στη μάχη της νέας περιόδου και ο Άκης Γεωργίου γράφει για τα μέχρι τώρα δεδομένα της νέας έκδοσης των «κιτρινόμαυρων» η οποία αναμένεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα

Η ΑΕΚ σχηματίζει σιγά-σιγά το ρόστερ της ενόψει της νέας περιόδου και η αλήθεια είναι ότι έβαλε αρκετή ποιότητα σε αυτό. Μια ομάδα που κρατάει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- τον βασικό της κορμό, έχοντας δύο θεωρητικά βασικούς της παίκτες που έκαναν για πρώτη φορά προετοιμασία μαζί της (Ντίντακ, Βάργκας) και έχει διατηρήσει τη ραχοκοκαλιά της σε μια πιο βελτιωμένη έκδοση (τερματοφύλακας, στόπερ, χαφ, φορ), τότε έχει πατήματα για να ελπίζει ότι θα πάει καλύτερα από την περασμένη σεζόν.

Φυσικά ο σχηματισμός του ρόστερ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού απομένουν να γίνουν δύο ακόμα προσθήκες (ένας στόπερ σίγουρα και ένας χαφ) ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες προσθαφαιρέσεις ακόμα και τον Αύγουστο.

Το πού θα φτάσει η φετινή ΑΕΚ θα το δείξει η πορεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ιδιομορφίες υπάρχουν. Οι τέσσερις στις έξι μέχρι τώρα μεταγραφές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι ποδοσφαιριστών που έχουν μεν μεγάλες παραστάσεις όμως βρίσκονται σε πτωτική φάση της καριέρας τους. Συνεπώς αποτελούν στοιχήματα, όχι φυσικά λόγω ποιότητας αλλά λόγω κατάστασης, και ο τρόπος που θα παρουσιαστούν θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη φετινή ΑΕΚ. Άλλη ομάδα θα είναι αν οι Τσιγκρίνσκι, Ροντρίγκεζ, Αλμέιδα (ακόμα και Ντίας) της βγουν, και άλλη αν δεν της βγουν.

Η ΑΕΚ, πάντως στο βαθμό του δυνατού έκανε σε σημαντικό ποσοστό αυτό που έπρεπε, πιστή την οικονομική της πολιτική και στη value for money αρχή της. Ήθελε τερματοφύλακα και πήρε τον Μπάρκα, ήθελε δεύτερο αριστερό μπακ και πήρε τον Ντίας, ήθελε στόπερ και πήρε τον Τσιγκρίνσκι συν μία επιλογή, κράτησε τους χαφ της, ήθελε εξτρέμ και πήρε τον Πατίτο, ήθελε έναν δεύτερο «Μάνταλο» (ή την ήθελε περισσότερο ο… δεύτερος «Μάνταλος») πήρε τον Μπακασέτα, ήθελε φορ, πήρε τον Αλμέιδα.

Όλα όσα έγιναν είχαν μια λογική. Η ΑΕΚ τρέχει ένα πρότζεκτ που θέλει η ομάδα να γίνεται συνέχεια του εαυτού της χρόνο με τον χρόνο. Αυτό είναι από τη μία ορθολογικό και ποδοσφαιρικά και οικονομικά, μειώνει όμως τις πιθανότητες να… εκτοξευθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Το στοίχημα στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορούν να καταφέρουν να καλύψουν το χάντικαπ των ανταγωνιστών τους οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά.

Πέρσι μέσω του Κυπέλλου το κατάφεραν. Φέτος που οι απαιτήσεις μεγαλώνουν ταυτόχρονα με τη συγκυρία της ενίσχυσης Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, ο χρόνος θα το δείξει. Τα όπλα, πάντως, στη φαρέτρα είναι περισσότερα από πέρσι και η λογική του προπονητή είναι αρκετά συμβατή με εκείνη που πορεύτηκε η ομάδα στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Αποχώρησε ο Αλάιν Μπαρόχα και ήρθε ο Βασίλης Μπάρκας. Ο Βενεζουελάνος την περασμένη σεζόν που αγωνίστηκε ως δανεικός, ήταν… ούτε κρύο, ούτε ζέστη αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έδωσε επιπλέον κίνητρα στην ΑΕΚ προκειμένου να πληρώσει τη ρήτρα και να τον αποκτήσει. Αντί αυτού, αποκτήθηκε ο Μπάρκας, ένας τερματοφύλακας που έδειξε θετικότατα σημεία γραφής την περασμένη περίοδο ως γκολκίπερ του Ατρομήτου. Σούιτσα και Δέλλας τον εμπιστεύτηκαν τυφλά, είναι νεαρός, ανερχόμενος και αποτελεί μια από τις καλύτερες περιπτώσεις που θα μπορούσε να απασχολήσουν την ΑΕΚ.

Η θέση του βασικού με τον Ανέστη είναι ανοιχτή, σε ένα δίδυμο που έχει αρκετά θετικά και πολύ μέλλον, δεν έχει όμως εμπειρία. Όπως και να έχει, στις ποδοσφαιρικές επιλογές κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, η σούμα είναι καλή.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
Μπάρκας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΣΤΟΠΕΡ

Αποκτήθηκε ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι που προορίζεται ως κολόνα για το κέντρο της άμυνας. Από τη στιγμή που ο Γκουαρντιόλα τον επέλεξε (έστω κάποτε) για την Μπαρτσελόνα γιατί τον είδε συμβατό στον τρόπο παιχνιδιού των «μπλαουγκράνα» με τη σωστή πρώτη πάσα και τη μακρινή μπαλιά ακριβείας, είναι αστείο και να συζητάει κανείς αν ο Ουκρανός αρκεί για αυτή τη δουλειά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως συμβαίνει πάντα με αυτής της κλάσης τους ποδοσφαιριστές, ο Τσιγκρίνσκι ήρθε στην Ελλάδα αφού η καριέρα του έχει πάρει πτωτική τάση.

Την περασμένη σεζόν έκανε 13 συμμετοχές με τη φανέλα της Ντνίπρο, αλλά η αλήθεια είναι πως τα (περίπου 40) ματς που έχει παίξει την τελευταία επταετία, είναι πολύ μικρός απολογισμός. Δεδομένου του γεγονότος ότι η ΑΕΚ τον προορίζει για παίκτη που θα ξεκινάει βασικός σχεδόν πάντα, υπάρχει ένα μικρό ζήτημα στο πώς θα ανταπεξέλθει ως προς τη διάρκεια. Αν τα καταφέρει σε αυτό, τότε μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα με τη φανέλα της «Ένωσης», ωστόσο σε κάθε περίπτωση και εδώ το πρόσημο δείχνει να είναι θετικό.

Στα φιλικά προετοιμασίας της ΑΕΚ το επίπεδο δυσκολίας δεν ήταν τόσο υψηλό για να αποτελέσει σοβαρό crash test για τον Ουκρανό, κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη ουσιαστική γεύση από το «κιτρινόμαυρο» πέρασμά του θα δοθεί στους αγώνες του Europa League.

Από την άλλη, θα αποκτηθεί ένας ακόμα στόπερ, ενώ αποχώρησε από την ομάδα ο Θέσαρ Άρθο που είχε και αυτός προσφορά αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που… αγανάκτησε την εξέδρα. Πίσω υπάρχει ούτως ή άλλως ο Κολοβέτσιος που σε πρώτη φάση θα είναι δίδυμο με τον Τσιγκρίνσκι μέχρι τουλάχιστον να διαπιστωθεί η ταυτότητα του στόπερ που θα αποκτηθεί (πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο Μπελκαρουί ή μία από τις υπόλοιπες περιπτώσεις που εξετάζονται) και ο Λαμπρόπουλος ως 3-4η λύση.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
Τσιγκρίνσκι ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ

Στο αριστερό άκρο της άμυνας η ΑΕΚ δεν ήταν σαφής στο τι ακριβώς ήθελε. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά ο προσανατολισμός των αναζητήσεών της. Αρχικά ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις των Εμπένγκουε και Ινσούα, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εναλλακτικές του Ντίντακ, αφού πρόκειται για παίκτες με γεμάτες χρονιές σε Γαλλία και Αργεντινή αντίστοιχα, με τις φανέλες της Ρεν και της Νιούελς. Τελικά ο Εμπένγκουε κατέληξε στην αντίπαλο Σεντ Ετιέν, ο Ινσούα στη Ρασίνγκ Κλουμπ του Σάχα.

Η ΑΕΚ πήγε στην πιο οικονομική περίπτωση του Χουάν Ντίας, ο οποίος έρχεται ως αντί-Σοϊλέδης και βλέπουμε. Δεν είναι παίκτης που δεν έχει παραστάσεις αφού έχουν περάσει από τους ώμους του βαριές φανέλες (Εστουδιάντες, Ρίβερ), αλλά η καριέρα του έχει φθίνουσα πορεία. Ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν στη Ρασίνγκ Μοντεβιδέο, ομάδα της κάτω ζώνης στην πατρίδα του και σε ηλικία 28 ετών ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

ΧΑΦ

Στα χαφ δεν έγινε για την ώρα καμία προσθήκη, παρότι η ΑΕΚ αρχικά έδειξε να ενδιαφέρεται να λύσει από νωρίς το συγκεκριμένο κομμάτι. Η περίπτωση του Λαϊφη ναυάγησε γιατί οι «κιτρινόμαυροι» δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν το -μεγάλο- ποσό που ζητούσε η Ανόρθωση, στην πορεία χάλασε και του Κάτσαρ που κατέληξε στην Άουγκσμπουργκ και ανάγκασε σε γκάφα και το Transfermarkt που τον παρουσίαζε ως παίκτη της «Ένωσης».

Μετά τις αποχωρήσεις των Ζουκουλίνι και Κορδέρο αποφασίστηκε να πάει στην προετοιμασία το τιμ: Σιμόες, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Τζανετόπουλος, Ανδρεόπουλος, Γαλανόπουλος.

Σιμόες-Γιόχανσον ήταν και είναι κολόνες με τη φανέλα βασικού στο σπίτι, Ανάκογλου-Ανδρεόπουλος δεν υπολογίζονται και κόπηκαν και οι Τζανετόπουλος και Γαλανόπουλος που έκαναν πολύ καλή προετοιμασία, είναι για την ώρα οι μοναδικές εναλλακτικές. Η ΑΕΚ έχει την πρόθεση να αποκτήσει έναν ακόμα χαφ αλλά, τουλάχιστον ως προς το κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα, σκέφτεται περισσότερο έναν συμπληρωματικό παίκτη παρά μία ακόμα λύση αντάξια των Σιμόες-Γιόχανσον.

Βέβαια, για μια ομάδα σαν την ΑΕΚ που έχει αρκετή υπομονή είναι ακόμα νωρίς για εικασίες, αφού δεν αποκλείεται να προκύψει από το πουθενά κάποια νέα περίπτωση… Ζουκουλίνι όπως συνέβη τον περασμένο Γενάρη: Ανέξοδη και αξιόπιστη (πλην γκαντέμικη). Μέχρι τότε, το ιδανικό θα ήταν να μην πληρώσει τη συγκεκριμένη απόφασή της η ΑΕΚ και να της βγουν τα κουκιά όπως τα έχει υπολογίσει.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΕΞΤΡΕΜ

Είναι χιλιοειπωμένο πως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ΑΕΚ της περασμένης σεζόν ήταν ο αγωνιστικός σχεδιασμός. Μέρος των ανορθογραφιών αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η ομάδα χρειαζόταν ακραίους, αποκτούσε 10άρια, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να γίνει εύκολη διαχείριση στο ρόστερ.

Έλειπε ο ποδοσφαιριστής με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, που θα πάρει πάνω του την ομάδα όταν οι διάδρομοι κλείνουν για να της δώσει λύσεις, βοηθώντας την να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα με την ποιότητά του. Άσχετα με το τι θα κάνει ο Πατρίσιο Ροντρίγκες στα ελληνικά γήπεδα, η αλήθεια είναι πως ο Αργεντίνος είναι ένας τέτοιων προδιαγραφών ποδοσφαιριστής.

Το αν θα βρεθεί σε καλή κατάσταση φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ είναι κάτι που θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Οι απόψεις για την κατάστασή του διίστανται λόγω της επιλογής του να πάει σε μικρή ηλικία να παίξει στο πρωτάθλημα Μαλαισίας ενώ σημαντική παράμετρος και στη δική του περίπτωση, είναι η συγκυρία της πρώτης του παρουσίας στην Ευρώπη.

Όπως και να έχει, με την προσθήκη του Πατίτο η ΑΕΚ αυξάνει αισθητά τις επιλογές της στη μεσοεπιθετική της γραμμή, αφού εκτός του Αργεντίνου διαθέτει Μπαρμπόσα, Βάργκας, Πλατέλλα και Μάνταλο, Αραβίδη, Μπακασέτα που μπορούν να ανταπεξέλθουν και αυτοί στην τριπλέτα πίσω από τον φορ αν χρειαστεί.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
Ροντρίγκες ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Στη θέση του Τάσου Μπακασέτα η ΑΕΚ δεν είχε αρχικά την πρόθεση να προχωρήσει σε απόκτηση ποδοσφαιριστή, ωστόσο ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής οδήγησε τις εξελίξεις στο να φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» λόγω της απόλυτης στάσης του να επιλέξει την «Ένωση» και απορρίπτοντας την επιθυμία του Πανιωνίου να τον πουλήσει στον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ, από τη στιγμή που ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής με αξιοπρόσεκτη πορεία στο περασμένο πρωτάθλημα επέλεγε την ίδια, δύσκολα θα έμενε ασυγκίνητη όπως και έγινε. Μία μέρα πριν την αναχώρηση για την προετοιμασία στο Κίελτσε ανακοίνωσε τον ποδοσφαιριστή (με τους δικούς της όρους) και από εκεί και μετά οι επιλογές του Τιμούρ Κετσπάγια αυξήθηκαν και στη θέση πίσω από τον φορ με έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά στοιχεία από αυτά του Μάνταλου. Σημαντικό και για τον (υγιή) ανταγωνισμό εντός ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση (όπως συνέβη και με τον Μπάρκα) αποκτήθηκε ένας νεαρός ποδοσφαιριστής από τα… hot ονόματα της περασμένης σεζόν και δόθηκε μια συνέχεια στο κόνσεπτ της ελληνοποίησης.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
Μπακασέτας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΦΟΡ

Στην κορυφή της επίθεσης αποκτήθηκε ο Ούγκο Αλμέιδα που απασχόλησε και στο παρελθόν. Ο Πορτογάλος βρίσκεται και αυτός σε πτωτική πορεία, θεωρώντας ότι έκανε λάθος επιλογές μετά την αποχώρησή του από την Τσεζένα. Η ΑΕΚ, πάντως, ξέρει τι πήρε και τι πρέπει να περιμένει σε αυτή την περίπτωση αν της πάνε όλα καλά. Ο Αλμέιδα είναι ένας φορ περιοχής, έχει την ικανότητα να τελειώσει σωστά τις φάσεις αν η μπάλα τον βρει μέσα στο κουτί και ο Κετσπάγια, αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχει τρεις διαφορετικού τύπου σέντερ φορ: Τον Αλμέιδα που είναι πιο… θωρηκτό, τον ύψους 1.94 Πέκχαρτ για το ψηλό παιχνίδι και τον Αραβίδη που παίζει περισσότερο εκτός περιοχής και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Κράτησε τον κορμό και πρόσθεσε ποιότητα
Αλμέιδα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η προσθήκη του Αλμέιδα, όπως και όλες οι προηγούμενες στην ΑΕΚ, δεν έγιναν με αλόγιστες δαπάνες αλλά με αρκετά προσεγμένη προσέγγιση, αφού το κόστος δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που αντιστοιχούσε σε Τζιμπούρ και Κρισάντους. Αντίθετα, οι προσδοκίες από τη φετινή παραγωγικότητα των φορ του ρόστερ είναι μεγαλύτερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το μεταγραφικό πάρε-δώσε: η πρωτοποριακή πλατφόρμα του Contra.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK