Ο Πόνσε είναι 'on fire' και η ΑΕΚ... καίγεται

Ο Εζεκιέλ Πόνσε κλήθηκε να καλύψει το κενό του Σέρχιο Αραούχο. Αποδείχθηκε ακόμη καλύτερος από τον συμπατριώτη του. Και άναψε φωτιά στα μπατζάκια της ΑΕΚ.

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το καλοκαίρι του 2018 η ΑΕΚ ήταν μεν πρωταθλήτρια, ωστόσο γρήγορα ήρθε αντιμέτωπη με την αγωνία που αφορούσε τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν. Παίκτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κούρσα του τίτλου, όπως οι Βράνιες, Χριστοδουλόπουλος και Αραούχο, αποχώρησαν και η ανάγκη να καλυφθούν τα κενά ήταν μεγάλη. Για τον Βόσνιο στόπερ και τον Έλληνα διεθνή εξτρέμ στον "Δικέφαλο" μάλλον δεν ευτύχησαν να βρουν τις επιθυμητές απαντήσεις, ωστόσο στο θέμα του αντί-Αραούχο πέτυχαν διάνα.

Καλύτερος από τον συμπατριώτη του

Την σεζόν 2017-2018, ο Σέρχιο Αραούχο πραγματοποίησε 41 συμμετοχές με την φανέλα της ΑΕΚ για όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 14 γκολ και 5 ασίστ σε 2812 αγωνιστικά λεπτά. Στο τέλος της περσινής περιόδου επέστρεψε στην Λας Πάλμας, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του, που όρισε τις εξελίξεις. Εκεί έσμιξε ξανά με τον Μανόλο Χιμένεθ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η ΑΕΚ δεν είχε επιλογή από το να βγει στην αγορά ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του Αργεντίνου φορ.

Γρήγορα κατέληξε σε έναν συμπατριώτη του, παίκτη που είχε ξεχωρίσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του. Ο Εζεκιέλ Πόνσε της Ρόμα ήταν ο φορ τον οποίο προσέγγισε η ΑΕΚ, που χρειάστηκε να κάνει πολύ υπομονή μέχρι να τον αποκτήσει. Ο επιθετικός των "τζαλορόσι" εμφανιζόταν αναποφάσιστος, εξέταζε κι άλλες προτάσεις, δύο φορές το deal έδειχνε να χαλάει οριστικά, ωστόσο το σήριαλ είχε τελικά happy end. Με την απόκτηση του Πόνσε να πραγματοποιείται με την μέθοδο του δανεισμού του από την ιταλική ομάδα.

Η προσαρμογή του δεν ήταν τόσο εύκολη. Στα προκριματικά του Champions League απέναντι σε Σέλτικ και Βίντι έπαιξε συνολικά μόλις 45 λεπτά. Σκόραρε στα τέλη Αυγούστου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, έμεινε άσφαιρος με τον Αστέρα, βρήκε γκολ απέναντι στον Πανιώνιο. Δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο τέρμα κόντρα σε Άγιαξ και ΠΑΟΚ, έκλεισε τον Σεπτέμβρη παραβιάζοντας την εστία του ΟΦΗ και δεν αγωνίστηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Σταδιακά ο Πόνσε πήρε φόρα, μέχρι που ήρθε η στιγμή που έμοιαζε ασταμάτητος. Η αρχή έγινε με τα δύο γκολ και την ασίστ στο 4-0 επί του Άρη, τα γκολ με Ξάνθη και Λαμία, μια... παύση στο 0-0 με την ΑΕΛ και ακολούθησαν έξι σερί αγωνιστικές που ο Αργεντίνος φορ ξεκίνησε στην ενδεκάδα της ΑΕΚ και κατάφερε να σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ. Δύο στον ΠΑΣ και από ένα Αστέρα, Πανιώνιο, Λεβαδειακό (όλα νίκες), ΠΑΟΚ (ισοπαλία) και Ολυμπιακό (ήττα με 4-1). Αν συνυπολογίσουμε τα γκολ στους δύο προημιτελικούς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, το σερί μεγαλώνει για τον 22χρονο επιθετικό.

Τελευταίο του χρονικά τέρμα, αυτό με την Ξάνθη στα Πηγάδια, όταν στο 70' σκόραρε για το ολικό come back της ΑΕΚ, που εντέλει επικράτησε των γηπεδούχων με σκορ 3-1.

Πριν καν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, ο Εζεκιέλ Πόνσε αποδείχθηκε καλύτερος από τον Σέρχιο Αραούχο. Σε 38 συμμετοχές του με τον "Δικέφαλο" για όλες τις διοργανώσεις, έχει απολογισμό 19 γκολ και 3 ασίστ σε 2776 αγωνιστικά λεπτά. Για την ιστορία, έχει και λιγότερες κάρτες (6 κίτρινες - 1 κόκκινη) από τον συμπατριώτη του (11 κίτρινες - 1 κόκκινη).

Ο Πόνσε είναι ο μοναδικός παίκτης επί της ουσίας που μπορεί να απειλήσει τον Ευθύμη Κουλούρη στην μάχη για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο διεθνής φορ του Ατρομήτου έχει 17 γκολ και ακολουθεί ο επιθετικός της ΑΕΚ με 15. Ο Αργεντίνος έχει και το καλύτερο ποσοστό γκολ/τελική προσπάθεια στην διοργάνωση με 1/3.3 (15/50 σε απόλυτους αριθμούς) και κινδυνεύει μόνο από τον Άχμεντ Χάσαν του Ολυμπιακού που ακολουθεί με 1/3.8 (9/34).

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά τον Μπαράλες (22 προσπάθειες), ο Πόνσε είναι ο παίκτης που απειλεί περισσότερο με το κεφάλι (17 προσπάθειες), μαζί με τον Μαρκόβσκι. Ο Αργεντίνος είναι φορ που συνηθίζει να ολοκληρώνει τις προσπάθειες του μέσα στο "κουτί", γι' αυτό και δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία (3 ασίστ, 4/11 γεμίσματα). Την ίδια στιγμή είναι ο τύπος του επιθετικού που ασκεί πίεση στον αντίπαλο, έτσι εξηγείται και το γεγονός πως τα φάουλ στα οποία έχει υποπέσει (49) είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που έχει κερδίσει (25).

Επιδόσεις... χαρμολύπης για την ΑΕΚ

Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν για την ΑΕΚ να επιθυμεί την παραμονή του παίκτη στο ρόστερ. Για να πραγματοποιηθεί το σενάριο όμως, θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια. Στη συμφωνία της ΑΕΚ με την Ρόμα, η ρήτρα για την αγορά του παίκτη είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι 6 εκατ. ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του Αργεντίνου. Ο Πόνσε στην Ρώμη έχει υπογράψει για 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που φέτος μοιράστηκαν οι δύο ομάδες.

Επομένως δεν είναι αρκετό να βρει η ΑΕΚ την φόρμουλα μιας συμφωνίας με την Ρόμα, αλλά θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία και με τον ποδοσφαιριστή, σε μια μεταγραφική υπόθεση με πολύ υψηλά οικονομικά δεδομένα.

Τη στιγμή που ο Πόνσε έχει συμβόλαιο με τους "τζαλορόσι" μέχρι το καλοκαίρι του 2020, άρα θα πρέπει να πρώτα να οριοθετήσει την σχέση του και με την ομάδα που διατηρεί τα δικαιώματα του. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει στις επικείμενες συζητήσεις η επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή.

Την ίδια στιγμή οι επιδόσεις του 22χρονου φορ προσελκύουν το ενδιαφέρον συλλόγων από καλύτερα -σε σχέση με το ελληνικό- πρωταθλήματα, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε σενάριο που εμπλέκει τους Ρόμα - Σισέ - Ολυμπιακό - Πόνσε, σε μια μεταγραφική τράμπα.

Σε κάθε περίπτωση στον "Δικέφαλο" θα κάνουν την προσπάθεια τους, ευελπιστώντας το αποτέλεσμα να μην είναι ανάλογο με την υπόθεση Αραούχο. Ο Πόνσε είναι "on fire" και η ΑΕΚ... καίγεται.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK