Προπονητές ΑΕΚ: Ιστορία τους, αμαρτίες της

Εν μέσω φημολογίας για το μέλλον του Ζοζέ Μοράις, ο Άκης Γεωργίου καταγράφει τις διαδοχικές αλλαγές στον πάγκο της ΑΕΚ απ' όταν επανήλθε στη Super League.

Προπονητές ΑΕΚ: Ιστορία τους, αμαρτίες της

Το ζήτημα του προπονητή επανήλθε στο προσκήνιο της ΑΕΚ με τη γνωστή… συχνότητα που αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ στηρίζει τον Ζοζέ Μοράις, είναι όμως κοινό μυστικό ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν είναι απλό να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει για την ώρα κάποια προεργασία.

Το Contra.gr βάζει κάτω μια-μια τις περιπτώσεις προπονητών που τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ επέλεξε να συνεργαστεί μακροπρόθεσμα μαζί τους, σε ένα θέμα που είναι το πιο… ευαίσθητο σε όλο τον σύλλογο, από τον Τραϊανό Δέλλα μέχρι τον Ζοζέ Μοράις.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ

Ο Δέλλας ανέλαβε την ΑΕΚ στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της, λίγο πριν απότον υποβιβασμό της ομάδας τη σεζόν 2012-13. Στην ουσία εκείνη η βόμβα έσκασε στα χέρια του "Tράι", στους αγώνες με Πανθρακικό και Ατρόμητο που ήταν και οι τελευταίοι της ομάδας προτού πάρει το δρόμο για τις μικρότερες κατηγορίες. Με την επάνοδο του Δημήτρη Μελισσανίδη στην πραγματικότητα της Ένωσης αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Δέλλα η τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, την οποία οδήγησε σε Γ' και Β' Εθνική εξασφαλίζοντας -φυσικά- εύκολα τις δύο ανόδους. Η ομάδα ανέβηκε τις κατηγορίες και δημιούργησε ένα κορμό Ελλήνων παικτών στον οποίο στηρίχθηκε μέχρι την επιστροφή της στη Super League.

Η ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με κακή εμφάνιση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε το σκορ στο Καραϊσκάκη στο 4-0 από τον Ολυμπιακό (με αποκορύφωμα την αλλαγή του Μπουονανότε που πέρασε στη θέση του Σιμόες) βάρυνε αρκετά την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρξει εκνευρισμός στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης.

Μετά από μια συνάντηση του Δημήτρη Μελισσανίδη με αντιπροσωπεία της Original οι ευθύνες του Δέλλα υπερτονίστηκαν και διέρρευσαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας τεχνικός να παραιτηθεί την επόμενη ημέρα και να αποτελέσει παρελθόν με όχι ρόδινο τρόπο από την ομάδα.

Ο Δέλλας έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ σε 82 παιχνίδια συνολικά και μέτρησε 61 νίκες, 12 ισοπαλίες και 9 ήττες. Για άλλους ήταν μια καλή περίπτωση προπονητή, για κάποιους άλλους όχι. Ταυτόχρονα του χρεωνόταν η εμμονή σε ποδοσφαιριστές όπως ο Τζανετόπουλος. Ότι από τα δύο και να ισχύει, η πραγματικότητα είναι πως αν η ΑΕΚ στα χρόνια που πέρασαν είχε ένα υπαρκτό σχέδιο στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει μια ομάδα που παίζει κανονικό ποδόσφαιρο, αυτό συνέβη την εποχή του "Τράι".

ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ

Αφού το πλάνο με τον μοναδικό Έλληνα προπονητή για τον οποίο υπήρχε πίστη ότι θα πετύχει απέτυχε, η ΑΕΚ δεν είχε περιθώριο να κάνει κάτι άλλο πέραν του να ποντάρει σ' έναν προπονητή από την ξένη αγορά. Ο Γκουστάβο Πογέτ ήταν εκείνος που πήρε το χρίσμα, καθώς η προϋπηρεσία του στην Πρέμιερ Λιγκ και στον πάγκο της Σάντερλαντ θεωρήθηκε ως μια καλύτερη βάση από αυτή που υπήρχε με τον ερχομό του Δέλλα με τη μηδαμινή παρουσία στους πάγκους πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ένωσης.

Ο Ουρουγουανός προσπάθησε να κάνει την ΑΕΚ μια ομάδα πιο συμπαγή, ποντάροντας στη δημιουργία μιας σκληρής ανασταλτικής λειτουργίας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας που είχαν ως αποτέλεσμα τον… μαγικό Γενάρη.

Ο Πογέτ έδωσε πράγματα στην ομάδα, άλλαξε τον προσανατολισμό της στο γήπεδο και την έκανε λιγότερο ελκυστική, αλλά περισσότερο αποτελεσματική. Η ΑΕΚ έγινε πιο… καπάτσα, λιγότερο αφελής, άφησε στην άκρη τις βλέψεις για καλό ποδόσφαιρο με οποιοδήποτε κόστος και επικέντρωσε -με επιτυχία για κάποιο διάστημα- στο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, βέβαια, χάθηκε η αποτελεσματικότητα και έμεινε μόνο το κακό ποδόσφαιρο που είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μοιράζει κολλύρια στους φίλους της και να κάνει άσχημα ματς που συνοδεύτηκαν με βαθμολογικές αποτυχίες όπως στη Λιβαδειά, στην Μυτιλήνη και στο Αγρίνιο.

Από τη διοίκηση έγινε προσπάθεια να ανανεωθεί το συμβόλαιό του, όμως ο ίδιος σε εκείνο το διάστημα (που τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν καλά) κρατούσε... πισινή, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να βρει κάτι καλύτερο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα χάλασαν, η ΑΕΚ έπεσε από το ροζ συννεφάκι και ο Ουρουγουανός μέσω του μάνατζέρ του ζήτησε ένα ποσό της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει, σε μια εποχή που η ΑΕΚ δεν ήταν σίγουρη ότι το ήθελε και έδειχνε την τάση να αναμονή μέχρι να φανεί πώς θα πάει η ομάδα ως προς τους στόχους της.

Ο Πογέτ φοβούμενος την πιθανότητα να αποτύχει που ήταν ορατή (πλησίαζε ο τελικός Κυπέλλου και η ΑΕΚ είχε ήδη χάσει με 3-0 από τον Λεβαδειακό του Κομπότη) εξερράγη και άρχισε να μοιράζει δηλώσεις ότι αποχωρεί το καλοκαίρι την παραμονή του ημιτελικού αγώνα Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Τότε ήταν που ο Μελισσανίδης πήρε την απόφαση για άμεση αποχώρηση του προπονητή από το ξενοδοχείο και επιστρατεύτηκε ως υπηρεσιακός ο Στέλιος Μανωλάς για τον σημαντικό αγώνα της μέρας που… ξημέρωνε! Ο Πογέτ έμεινε για 28 ματς στον πάγκο της ομάδας και μέτρησε 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Στη σύνοψη η αλήθεια είναι ότι ο Ουρουγουανός ήταν μια πολύ καλή λύση για να πάρει κάποια αποτελέσματα η ομάδα μεσούσης της σεζόν. Το υλικό που είχε στα χέρια του δεν ήταν φυσικά για μεγάλα πράγματα, αλλά δεν ήταν τόσο χάλια όσο ο ίδιος το αντιμετώπιζε σε σημείο που έβαζε τρία στόπερ και δύο μπακ για να κρατήσει τη νίκη στο γκολ από τον Πανθρακικό που στο τέλος υποβιβάστηκε εύκολα. Σε σχέση με τους παλιούς ξένους προπονητές της ΑΕΚ (π.χ. Φερέρ, Χιμένεθ) δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης για την αξία και το ποδόσφαιρο που μπορεί να περάσει στην ομάδα. Για την πολύ ρευστή κατάσταση της ΑΕΚ και το πολύ χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος ήταν και μια συμπαθητική λύση. Σε κάθε περίπτωση ο Πογέτ απείχε από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να βρει η Ένωση.

ΤΙΜΟΥΡ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Το καλοκαίρι μετά από όλα όσα περιπετειωδώς συνέβησαν στο ναυάγιο της υπόθεσης Μοντανιέ, επιστρατεύτηκε ο Τιμούρ Κετσπάγια ο οποίος γυρόφερνε τη θέση του προπονητή της ΑΕΚ εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό είναι και ένα δείγμα της ανοργανωσιάς του κλαμπ στο θέμα του προπονητή αφού μετά τον Πογέτ (που ήταν ένας προπονητής που μπορούσε να υποστηρίξει το αποτέλεσμα με κάθε κόστος) πήγε στον Μοντανιέ (που είναι ένας προπονητής που θέλει πλάνο πενταετίας, πιτσιρικάδες και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο) και από εκεί στον Κετσπάγια (που αν έχει κάτι να φημίζεται στον πρότερο βίο του είναι μόνο η άμυνα και οι νίκες με 1-0). Δείγμα ξεκάθαρης έλλειψης προσανατολισμού, αφού η ΑΕΚ δεν ήξερε τι είδους προπονητή ήθελε. Ήθελε απλώς να κλείσει ένα προπονητή για να μην γίνει ανέκδοτο μετά το ναυάγιο με τον Γάλλο. Και πήγε στον Τιμούρ…

O Κετσπάγια ανέλαβε την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι όμως δεν πρόλαβε να της δώσει πολλά με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ήττα με κάτω τα χέρια στο Καραϊσκάκη και το γεγονός ότι η ομάδα έδειχνε έλλειψη πλάνου ήταν η βασική αιτία της ανησυχίας για το θέμα του προπονητή που οδήγησε σε διαζύγιο μετά τη νίκη στη Λάρισα. Συγκεκριμένα ο Κετσπάγια έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ 7 φορές, είχε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.

Ενδεχομένως η κουβέντα να ήταν διαφορετική για τον Γεωργιανό αν η ΑΕΚ αποκτούσε κάποιους -έστω λίγους- παίκτες της επιλογής του. Μεταξύ αυτών που πρότεινε ήταν ο Λαϊφης τον οποίο η Ανόρθωση παραχωρούσε -ειδικά- στην Ένωση με 350.000 ευρώ. Αποδείχτηκε λάθος κίνηση γιατί ο Κύπριος αμυντικός καθιερώθηκε σε ομάδα που έπαιξε σε όμιλο του Europa League, άρα η λογική λέει ότι έπαιζε περίπατο στην ΑΕΚ.

Τελικά η επιλογή ήταν να μην αποκτηθούν οι παίκτες που εισηγήθηκε ο Κετσπάγια, ο οποίος μπήκε σε μια κατάσταση που ήταν δεδομένη και προϋπήρχε από αυτόν. Έχασε τα αποδυτήρια σε χρόνο dt, ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι επέλεξε να μη ρίξει το βάρος στην τακτική για να μην κουράσει τους παίκτες, έχοντας μια όχι συνηθισμένη προσέγγιση στη δουλειά. Η νοοτροπία του ήταν ότι αν η ομάδα κρατήσει το μηδέν πίσω, μπροστά μπορεί να βρει ένα γκολ και στο μικρό διάστημα που έμεινε πορεύτηκε με αυτή.

Δεν γινόταν να μην φύγει, όμως ο απότομος τρόπος με τον οποίο συνέβη αυτό δεν τιμά κανέναν, ούτε το κλαμπ, γιατί ότι και να έγινε στο επαγγελματικό κομμάτι, πρόκειται για έναν άνθρωπο που ως ποδοσφαιριστής ήταν μέλος της καλύτερης ΑΕΚ της σύγχρονης ιστορίας.

ΖΟΖΕ ΜΟΡΑΪΣ

Μετά τον Κετσπάγια η ΑΕΚ πήγε στην περίπτωση του Μοράις ο οποίος είχε στο βιογραφικό του την παρουσία του στο τιμ του Μουρίνιο, χωρίς όμως να έχει εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε ανάλογο μέγεθος. Ο Μοράις έδωσε πράγματα στην ομάδα σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν, δούλεψε αρκετά στην τακτική σε αντίθεση με τον προκάτοχό του όμως δεν έχει την ανάλογη ανταπόκριση από πλευράς αποτελεσμάτων και διαχείρισης αγώνων.

Τι λέει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή επικοινωνεί ότι δεν υπάρχει θέμα προπονητή αφού οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κεφαλή της είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά που γίνεται με τον Πορτογάλο. Στην ΑΕΚ θεωρούν ότι δεν βρίσκονται σε ανάλογο σημείο με εκείνο της περίπτωσης Κετσπάγια, αφού υπάρχει η διαφορά της ικανοποίησης για τη δουλειά και η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Με τον Τιμούρ θεωρούσαν ότι ακόμα και τα αποτελέσματα να έρχονταν (όπως ήρθε η νίκη στη Λάρισα) δεν υπήρχε σωτηρία γιατί το πράγμα ήταν λάθος ως προς τη βάση του και για αυτό η κατάσταση έπρεπε να αλλάξει. Η ουσία είναι ότι κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να συνεχιστεί η στήριξη της διοίκησης αν η ομάδα παραμείνει εκτός τροχιάς θετικών αποτελεσμάτων.

O Moράις για την ώρα έχει κάτσει 11 ματς στον πάγκο της ΑΕΚ, έχει πανηγυρίσει μόλις τρεις νίκες, 7 ισοπαλίες και μία ήττα. Ο προβληματισμός για την περίπτωση του Πορτογάλου είναι εμφανής και οι σκέψεις για το τέλος της συνεργασίας μαζί του είναι πιο έντονες από ποτέ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK