Τα υπέρ και κατά της άκυρης επιστροφής Χιμένεθ

Οι 'κιτρινόμαυροι' έριξαν τους τίτλους τέλους της (τρίτης) θητείας του Μανόλο Χιμένεθ και το Contra.gr επιχειρεί να καταγράψει τα 5 σημεία των όσων άφησε πίσω του ο Ισπανός τεχνικός. Η ΑΕΚ που άφησε, η ΑΕΚ που βρήκε και ο τελικός απολογισμός μίας απογοητευτικής χρονιάς, την πρώτης μετα-πρωταθληματικής.

Τα υπέρ και κατά της άκυρης επιστροφής Χιμένεθ

Ο Μανόλο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο μετά από 34 παιχνίδια, ύστερα από το 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Σε σχέση με τον Ελληνα κόους, ο Χιμένεθ έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ σχεδόν στα μισά παιχνίδια, συγκεκριμένα 16 το σύνολο. Μέτρησε 11 ματς στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο. Απολογισμός 10 νίκες (οι τέσσερις στο κύπελλο), 3 ισοπαλίες και 3 ήττες ( η μία εξ αυτών στον τελικό Κυπέλλου).

Σύγκριση με τον προκάτοχό του δεν γίνεται τόσο βάσει αριθμών όσο και χρόνου θητείας στον 'κιτρινόμαυρο' πάγκο. Η ουσία, όμως, είναι, στο τελικό ταμείο, είναι ότι ο Ισπανός τεχνικός δεν άλλαξε κάτι στην ΑΕΚ από τότε που ανέλαβε ούτε κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με την επίτευξη του μοναδικού στόχου που είχε απομείνει, αυτόν του Κυπέλλου.

Η ήττα που πόνεσε

Τα υπέρ και κατά της άκυρης επιστροφής Χιμένεθ
EUROKINISSI

Στις 17 Φεβρουαρίου η ΑΕΚ πήγε στο γήπεδο Καραϊσκάκη με μοναδικό, ρεαλιστικό, στόχο την τρίτη θέση της βαθμολογίας, αφού ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είχαν ξεφύγει. Στο πρώτο μέρος η Ένωση προηγείται με τον Πόνσε και κάνει μία υποφερτή εμφάνιση, χάνοντας μάλιστα κάποιες ευκαιρίες για να 'καθαρίσει' το ντέρμπι και να φύγει για δεύτερη σερί χρονιά με το διπλό από το φαληρικό γήπεδο.

Στο δεύτερο ημίχρονο έρχεται η κατάρρευση και ο Ολυμπιακός φτάνει σε έναν επιβλητικό θρίαμβο με 4-1, φέρνοντας στο νου τον... παλιό Χιμένεθ με το βαρύ 6-0 στο ίδιο γήπεδο προ λίγων ετών, στην πρώτη του θητεία. Το αποτέλεσμα προκαλεί 'τριγμούς' στην εμπιστοσύνη του ήδη απογοητευμένου κόσμου και ο Χιμένεθ καλείται να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα.

Η ήττα με κάτω τα χέρια



Λίγο καιρό, σχεδόν 15 μέρες, μετά τη συντριβή από τους Πειραιώτες, η ΑΕΚ φωνάζει το δικό της 'Ηouston we have a problem' στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Εκεί άπαντες αντιλήφθηκαν ότι η Ένωση δεν πρόκειται να δει προκοπή ούτε με τον Χιμένεθ και ουσιαστικά κατάλαβαν ότι ο μοναδικός και ρεαλιστικός στόχος είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ 'φλέρταρε' με τη συντριβή και το 2-0, που συνέθεσε την 5η της ήττα στο πρωτάθλημα, ήταν τιμητικό απέναντι σε έναν διψασμένο, αποφασισμένο και πιο ποιοτικό Άρη.

Ο Χιμένεθ του Κυπέλλου

Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, ο Μανόλο Χιμένεθ παρουσίασε... πρωταθληματική ΑΕΚ στο Κύπελλο. Εκεί, ναι, οι 'κιτρινόμαυροι' θύμισαν κάτι από την περσινή ομάδα του ίδιου προπονητή. Τέσσερις σερί νίκες κόντρα σε Ατρόμητο και Λαμία έστειλαν πανηγυρικά την ΑΕΚ στον τελικό για τέταρτη συνεχόμενη χρονικά. Εκεί το κίνητρο τεράστιο. Τρίτος τελικός με τον ΠΑΟΚ, δύο ήττες στους προηγούμενους, όσα έχουν ακολουθήσει από την περσινή σεζόν και μετά. Τελικός με τα όλα του για το συγκρότημα του Χιμένεθ, αλλά η γεύση στο τέλος πικρή και απογοητευτική.

Νέα ήττα, νέα κακή εμφάνιση, νέα γκρίνια και η ΑΕΚ επιστρέφει στα παλιά: μεμψιμοιρία και εσωστρέφεια. Στο άδειο ΟΑΚΑ των λίγων VIP και του VAR, γράφτηκε ο επίλογος μίας χρονιάς που αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή μας πάει, όπως λέει και το τραγούδι.

Το συμπέρασμα

Ο Χιμένεθ, λοιπόν, ανέλαβε την ΑΕΚ σε μία κρίσιμη καμπή για να την ξεκολλήσει από τη λάσπη. Το πρωτάθλημα χαμένο, η Ευρώπη τέλος, μοναδικό αποκούμπι το κύπελλο. Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, ο Ισπανός προπονητής επιστρέφει σε μία ομάδα που θυμίζει κατά πολύ αυτή που ανέλαβε για πρώτη φορά. Το ρίσκο για τον ίδιο τον προπονητή ήταν εξ αρχής τεράστιο. Ήρθε σε μία ομάδα που γνώριζε από την πρώτη στιγμή πώς είναι λίγα αυτά που μπορεί να καταφέρει. Σε αντίθεση με την ΑΕΚ που πόνταρε περισσότερο στο 'χαρτί' της ψυχολογίας και του 'κλικ' που ήθελε ο κόσμος για να πιστέψει σε ένα... καλύτερο αύριο.

Στο τέλος της ημέρας και με δεδομένο πια το 'διαζύγιο' των δύο πλευρών, το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτοί που θα θυμούνται το πρωτάθλημα του Χιμένεθ θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα θυμούνται την εφετινή του θητεία. Αν επικρατήσει το δεύτερο, το κακό εναντίον του καλού, τότε η εφετινή ζημιά θα είναι μεγαλύτερη για την ομάδα απ' ό,τι για τον Ισπανό προπονητή. Θα το καταφέρει και αυτό η ΑΕΚ;

(φωτογραφίες: Eurokinissi)

News 24/7

24MEDIA NETWORK