Το πλάνο του Μοράις και η μπάλα που καίει

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ατρόμητο σε ένα ματς που είναι κυριολεκτικά κομβικό τόσο από βαθμολογικής πλευράς, όσο και από άποψη ατμόσφαιρας. Ο Ζοζέ Μοράις έδειξε τις σκέψεις του τις τελευταίες μέρες σε Σπάτα και ΟΑΚΑ, ποιες είναι αυτά.

Το πλάνο του Μοράις και η μπάλα που καίει
morais ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην προπόνηση της ΑΕΚ την Τετάρτη, ο Ζοζέ Μοράις δοκίμασε έναν σχηματισμό 4-2-3-1, δείχνοντας να καταλήγει σε αυτόν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποχώρησε τραυματίας ο Τάσος Μπακασέτας, τον οποίο προόριζε για το -αρχικό- 4-4-2 μαζί με τον Αλμέιδα. Στις προπονήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε να διαφοροποιεί κάπως τις σκέψεις του, επιλέγοντας να δει και το 4-4-2 το οποίο αποτελεί πάντα μια εναλλακτική στο μυαλό του.

Ο Πορτογάλος θεωρεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει η ΑΕΚ στο 4-4-2, ειδικά σε αγώνες που θέλει να πιέσει ψηλά, καθώς κερδίζει πράγματα η ομάδα σε περίπτωση που παραταχθεί με δύο επιθετικούς. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει για την ώρα, είναι το αν ο Μοράις σκέφτεται να ξεκινάει από την αρχή τα ματς με δύο επιθετικούς (κάτι που για την ώρα φαίνεται να είναι το επικρατέστερο), ή αν έχει κατά νου να το πράξει σε περίπτωση που οι ανάγκες του αγώνα το απαιτήσουν. Όπως και να έχει πάντως, σημασία έχει πως ο τεχνικός της «Ένωσης» μόνο εγκαταλελειμμένη δεν έχει την ιδέα της διάταξης με δύο φορ, δουλεύει πάνω σε αυτή και θέλει να έχει εναλλακτικές για να προσαρμόσει καλύτερα την ομάδα αν χρειαστεί.

Αυτό που δοκίμασε στις τελευταίες δύο προπονήσεις ο Μοράις ήταν το 4-4-2 με τους Τσιγκρίνσκι-Κολοβέτσιο σέντερ μπακ, τον Ντίντακ στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Γκάλο στο δεξί και με τον Μάνταλο δίπλα στον Γιόχανσον στη μεσαία γραμμή, χωρίς τον Σιμόες. Από εκεί και πέρα οι δύο εξτρέμ ήταν ο Χριστοδουλόπουλος (αριστερά) και ο Πατίτο (δεξιά) με τον Αραβίδη και τον Αλμέιδα να παίζουν μπροστά.

Η σκέψη να παίξει η ΑΕΚ με έναν ανασταλτικό χαφ (τον Γιόχανσον) αφήνοντας στον πάγκο τον Σιμόες, θα αποτελεί την είδηση σε περίπτωση που εφαρμόσει τα παραπάνω ο Μοράις, καθώς θα πρόκειται για κίνηση που δεν συνηθίζεται παρότι έχει λογική. Το αν η ΑΕΚ θα ανταπεξέλθει στην πράξη με βάση τα παραπάνω θα το δείξει η πορεία και το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ο κομβικός αγώνας της ΑΕΚ συμπίπτει με την επιστροφή του ρέφερι Σταύρου Μάνταλου στο ΟΑΚΑ μετά από ένα χρόνο και… κάτι. Η τελευταία φορά που ο Αθηναίος ρέφερι «σφύριξε» αγώνα της «Ένωσης» στην Καλογρέζα ήταν στις 13 Σεπτέμβρη του 2015 στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννενα για την περασμένη Σούπερ Λιγκ. Τότε είχε αποβάλει -σωστά- τους Τζημόπουλο-Μιχαήλ των φιλοξενουμένων, η ΑΕΚ -του Δέλλα ακόμα τότε- νίκησε με 3-1 και έκτοτε ο Μάνταλος δεν είχε ξαναδιευθύνει ματς στο ΟΑΚΑ.

Από τότε, ο Μάνταλος έπαιξε δύο ματς της ΑΕΚ στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό την 1η Νοέμβρη του 2015 (πρεμιέρα Πογιέτ, 0-0) και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στα play-off (ήττα με 2-1, με Μανωλά στον πάγκο).

News 24/7

24MEDIA NETWORK